2017. január 25., szerda

Astru/Nagaarum - …a mizantrópia és elidegenedés újabb értelmezései… (split 2017)

Már maga a címében is érdekes csemegének ígérkezhet a napokban megjelent, hazai viszonylatban is meglehetősen egyedi, sajátságos és leginkább rendkívül öntörvényű zenei irányzatokat képviselő két alkotó, Astru és Nagaarum közös split albuma. Munkáikat ismerve mondhatnám, tudom, mire számíthatok tőlük. De azt is tudom, hogy mindig ott van bennük az alkotó sajátos én kihívása, aminek köszönhetően mindig tudnak egy kicsi újat, meglepőt, és vagy a tőlük megszokottól mást is mutatni. Ez a valami más tapasztalható a mostani, 10 dalos közös lemezükön is.
…a mizantrópia és elidegenedés újabb értelmezései… Nagaarum két monumentális, összesen 20 percnyi játékidejű nyitótételeiben bizarr mód mossa össze a poszttraumatikus, idegleléses funeral doom, az avant-garde, ambient black metal és a neo-klasszikus kamarazene határait. A Sarjadó rövid nyitányú neurotikus sikálása után egy gyönyörűséges klasszikus zenei (zongora, hegedű, cselló, stb.) etűdöt kapunk. Amiből mély torok énekek kíséretében áriáznak ki a nehéz atmoszférákat hordozó, öngyilkos, temetői gyászmenetekkel és az előbb hallott klasszikus hangszerekkel tovább színezett post-black, valamint a hozzákapcsolódó Erjedő még fájdalmasabb, a sáros földig hajló doomos bánattal végig kísért kozmikus, álomszerű lebegései. A két meglehetősen merész megoldásokat tartalmazó dal testesíti meg az album nyugodtabb, egyben depressziósabb vonalát. Míg az album további részében Astru posztapokaliptikus ipari hatású, nyolc tételes ridegségének lehetünk fültanúi.

A legnyersebb formákat birtokló erő eretnekeinek üldöztetése című tétele a tőle klasszikus értelembe vett veszett módon száguldó black metal éráján indul pusztító útjára, majd válik egy dob-centrikus, vibráló riff-szálra, ami pulzáló jelenlétével folyamatos lüktetést biztosít az őt követő, a Feledés az idő hasadékában dalának hipnotikus zaj-ambient terápiájában. A meglehetősen hosszú címemmel ellátott A nyersesség reményéért örömeiket feláldozók tudatlanságától való fokozódó viszolygás elektronikus fémes vijjogásai, valamint elmét kínzó sikolyszerű, a rideg kiüresedés hangjait kongató futurisztikus monotóniája valami perverz koncepcióval kapcsolja magához az őt követő négy dal közel 8 perces, a G.G.F.H. és a hazai Amon Head egykori 64 bittes kísérletezős minimal-elektro-dark anti-harmonikus dallamait megidéző ciklusát. A záró, Árvák karácsonya című tétele Astru puritán, lecsupaszított, lassan vánszorgó tempóit hozzák. A vánszorgó doomos tempóiból viharszerűen kitörő post-black metalos váltásai egy belső depressziós én monológ megfogalmazás üzeneteit hordozzák, amiknek figyelemfelkeltő hangsúlyt adnak a drámai hatásként bevillanó nagyzenekari szólamok.
A diszharmónia és a szokatlan megoldások kedvelőjeként annyit mondanék, hogy egy bizarr, de egyben összetett és audiovizuálisan kifinomult, post-black elektro ambient zaj katarzisban lehet részünk. Bátran tegyetek próbát vele. vagy mondhatnám úgy is: Kíváncsi fületeket …a mizantrópia és elidegenedés újabb értelmezései… nem mindennapi diszharmonikus hangjai felé fordítsátok. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése