2018. augusztus 31., péntek

Her Highness/Vanta - split 2018

A kommersz doom/sludge/noise-ban utazó budapesti Her Highness zenekar az utóbbi években (számomra) a hazai széntér egyik legfeltűnőbb egyéniségévé nőtte ki magát . A duó 2014 óta játssza basszusgitárra és dobra komponált instrumentális, szélsőségesen lepusztított zenéjét. Legutóbb a brit Opium Lord előtt lehetett őket látni, de játszottak már a Last Rizla, a Stonebride és számos hazai stoner, sludge, death/doom ˝nagyság˝ előtt. Már 2015-ös Rocky Mountain, Take Me High című demójuk lassú tempóival felkeltették figyelmemet, amit csak fokoztak a 2016-os, a debreceni experimental post-sludge metalos Worthless zenekarral közös split anyagukkal. A nyár folyamán megjelent újabb split kislemezükkel, amit a Vanta zenekarral közösen készítettek el csak még egy lapáttal rátettek figyelmem rájuk összpontosításban.
De lássuk… Az albumindító Catechesis of Dirt egy rövidebb monológ bevezető után rögtön belevág az iszapos noise-punkos témáiba, amik jó kis nyakgörcsöt is okoztak így öreg koromra. Az után jövő Hanged on Genymede az eddigieknél is még gyökérebbre fogja lassult zajongását, amibe belevisznek némi kozmikus, pszichedelikus, szabbatista őserőt. Bitang jó!
Az anyag másik felén a Vanta zenekar uralkodik, aki egy viszonylag friss, 2017 közepe létező, szintén budapesti sludge/doom-noise formáció. A duó zenéjében nem veti meg a súlyosabb riffek és a technikásabb, komplexebb ritmusokat, témákat sem, mint ahogy az hallható Supernova tételük ködfelhőből kibontakozó prog-stoner-doom, mantra-mormolós mizantróp kompozíciójából, amitől majdhogy nem a hideg futkos rajtam. Ezzel ellentétben a Feed You to the Pigs daluk egy kicsit lazább, karmikusabb modern doom ária, aminek van némi indusztriális és black metal beütése főleg a szövegmondás/ének terén… de azért férfiasan oda teszik, amit oda kell.

A budapesti underground sludge/doom éra két duó zenekarának, a Her Highness és a Vanta közös split-lemeze bizony bitangra sikeredett. Markáns, primitív riffek, zajok és félelemkeltés. A borítóhoz pedig Mesterházy Győző ˝Molokh˝ című festménye tökéletes párosítás.

Her Highness facebookbandcamp

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése