2014. március 11., kedd

Mongooze - Csajok, whiskey és némi színpad

A mosonmagyaróvári Mongooze zenekarnak a tavalyi év igen szép eredményeket hozott. Az év elején megjelenő kislemezük után a whiskey vedelő horda jó néhány klub buli, és fesztiválos fellépésével esett át a tűzkeresztségen, a nyár végére bezsebelt IX. Roxiget tehetségkutatójának megnyerése pedig már csak extra hab volt a csapat számára. A srácok ezt az évet sem a lustálkodással akarják tölteni. Jelenleg hamarosan megjelenő új anyagukon dolgoznak és sűrűn koncerteznek. És hogy mi várható tőlük még ez évben, erről beszélgettem a zenekar tagjaival.


Sziasztok! Utoljára a tavaly nyáron találkoztunk egy budapesti tehetségkutatón. Arról, hogy ott rendesen lerészegedtünk, ne is beszéljünk… hanem inkább arról, hogy mi is történt veletek az óta?

Bogyó: Helló, üdv az olvasóknak! Igen, az egy elég jól sikerült buli volt… Azóta elég sok minden történt velünk, többek között megnyertünk egy tehetségkutatót,  a IX. Roxiget fesztiválon belül, majd volt jó pár sikeres koncert, felvettünk egy videoklipet, valamint 2 új dalt az új EP-hez, illetve most még folyamatban van egy akusztikus produkció is a kislemezre, eközben pedig beindult a tavaszi koncertszezon is. Egyenlőre minden folyamatban, amint bármi is véglegesre formálódik, mindenki tudni fog mindenről!

Gábor: Igen, az elmúlt egy év jóformán a ’Gooze promótálásáról szólt, interneten, klubokban, fesztiválokon, tehetségkutatókon, stb. Szerintem senki sem gondolta a zenekarban, hogy ennyi munkával jár ez az egész. Rengeteget idegeskedtünk a leg apróbb dolgokon is, hogy minden a helyén legyen. A stúdiózással is voltak problémáink. Szinte zéró tapasztalatunk van ezen a téren így több lehetőséget is kipróbáltunk. Sanyi egyből nagyban gondolkodott, mert érezte, hogy ahhoz, amit most csinálunk már nem lesz elég az amit a közvetlen környezetünkben találunk. Ennek ellenére egyéb okokból megpróbáltuk rögzíteni a dalokat egy helyi stúdióban kevés sikerrel, ami nem kis gondot okozott, mert szorított a határidő a klipforgatás miatt. Nekifutottunk újra kicsit komolyabban és Sopronban az MD stúdióba rögzítettük a dalokat Smicivel. Mondhatom, hogy mind az öten elégedettek vagyunk a végeredménnyel.   

A IX. Roxiget tehetségkutatójának megnyerésével rengeteg lehetőség ajánlkozott számotokra. Ezt mennyire tudtátok kihasználni?

Bogyó: Én úgy érzem, teljes mértékben. A nyereményeink voltak: egy hangszerutalvány, egy videoklip forgatás és egy budapesti koncert a Road zenekar előtt. Gábor a dobosunk nyert egy doboktatási lehetőséget is Pálmai Zoltán dobakadémiáján, de ez a távolság és a munkabeosztás miatt nem volt kivitelezhető, úgyhogy ez az egyetlen, amit nem tudtunk felhasználni. Lett új cucc, egy új videoklip és egy szuper koncert a Road 2013-as évzáró buliján, mint nyitózenekar. Azt mondhatom, hogy egy sikeres évet zártunk tavaly és egy szuper kezdéssel mentünk át az ideibe.

Gábor: A tehetségkutatón való szereplés és első hely indítottba be igazán a motort, nagyon fellelkesültünk és ok-okozat alapon egymást érték a dolgok. A határidős stúdió munka is ennek köszönhető, hiszen a klipforgatást is a tehetségkutatón nyertük. Szóval mondhatni ösztönzően hatott ránk, hogy lépjünk egyet előre.

És ezzel el is érkeztünk a jelenhez, klipforgatás. Meséljetek erről.  

Bogyó: A HSC stábiskolával forgattuk a klipet most februárban a Szombat éjjel dalunkra, amit még sehol senki nem hallhatott ilyen formában, ez ugyanis a Saturday Night nóta magyar verziója, ami már a koncertekről ismerhető. Jelenlegi fő irányvonal, hogy magyar szövegekkel folytatjuk a munkát, ennek első próbálkozása ez a szám, amire a klip is készült. Nagyon jó hangulatban folyt a forgatás elég sok whiskey és sör fogyott a pultból és saját szállítmányból is, jelen lehettünk úgy 50-en, de nem hinném, hogy volt olyan ember, aki nem volt teljesen részeg ha-ha! Olyan volt az egész, mint egy igazi kötetlen buli a haverokkal és egy Jancsó Miklós film keveréke. Reméljük, hogy ez a feeling végeredményen is látszani fog.

Gábor: Már a forgatókönyv írása is király volt, hiszen sohasem csináltunk ilyet. Rengeteg ötlet merült fel, de a kivitelezhetőség miatt egyszerűsítettünk a dolgon.  A forgatás érdekes  volt a maga kaotikus hangulatával, főleg amiatt, hogy szinte mindenki részeg volt. Akadt pár extrém dolog, amit most nem részleteznék, és aminek nem örült annyira a rendező, de ennek ellenére rendben volt az egész. Mikor végeztünk a klip főszereplője Csóka Gergő barátunk meg is kérdezte a rendezőt, hogy mi a véleménye az egészről és Emil csak annyit mondott, hogy őrültek vagyunk.  A lényeg, hogy hatalmas buli volt és egy olyan élmény nekünk és remélem a barátaink is, amire majd jó lesz visszaemlékezni.

Mikor lesz látható ez a klip?

Bogyó: Jelenleg épp a vágónál van, így pontos időpontot nem tudok mondani, elég sok az elfoglaltság, de reményeink szerint áprilisra látható lesz mindenhol. Ezt megelőzi azonban egy dalpremier egy egyszerű, de mégsem átlagos szöveges videóval az Unholy Bastards című szintén új dalra. A Rockélet.hu jóvoltából március 12-én szerdán lesz a premier úgyhogy aznap mindenki meredjen a képernyőre egy kis friss ’Gooze hallgatni-és látnivalóért!

Gábor: Én néhány szóban a frissen elkészült sajátgyártású szöveges videóról beszélnék. Tehát újra forog a kamera,  de most mind a két végén mi álltunk, mert ezt magunk forgattuk szöveges videóként a Rockélet.hu-s dalpremierre, aztán kicsit tovább mentünk és megspékeltük egy kis történettel. Nem kell nagy dolgokra gondolni pár óra alatt felvett nullaforintos videóról van szó. Néhány barátunk segített az elkészítésében. Ez úton is szeretném megköszönni Lindner Martinnak és Freimann Gábornak a ránk fordított időt.   

Másik aktualitásotok, hogy épp az új anyagotokon dolgoztok. Mit lehet erről tudni? Mikor, hol lesz hallható?

A felvételek és a keverés már megtörténtek Smicinél  Sopronban az MD stúdióban, hirtelen felindulásból azonban készítettünk egy akusztikus, lírai dalt is szintén magyar szöveggel, ennek kell még a felvételeit elvégezni és amint elkészül, már kerülhet is gyártásra a korong. A borítónk is testet öltött Kókai Barnabás (Barber’s Art) jóvoltából és a tőle megszokott módon most is olyan munkát készített, hogy bármelyik hazai vagy nemzetközi borító mellé oda lehet tenni a ’Gooze cuccát is! Reméljük, hogy a teljes végeredmény is ilyen lesz!


Jól sejtem, hogy az új daloknak a stílusában lesz némi változás?

Nagyon jól sejted, ha-ha! Eddig sem voltunk kifejezetten stoner banda, de most úgy érzem, hogy ennél is tovább mentünk. Talán modern rock/metálnak lehet nevezni ezt, de nem vagyok tisztába a skatulyákkal és amúgy is totál mindegy a lényeg, hogy tökös és őszinte legyen. Mi magunk Bourbon Rock-nak definiáljuk, amit a Ranch Wood nevű ördögi nedű hajt, amely ital megfelelő mennyiségű fogyasztásának végeredménye a Mongooze zenei világa.

Kicsit ugorjunk vissza a tavalyi kislemezetekhez. A From Despair To Hope mennyire tudta megismertetni a csapatot az úgymond stoner réteg zene kedvelőivel, vagy esetleg más réteg, rock/metál zene kedvelőivel?

Bogyó: Sajnos akkor még nem vettük annyira komolyan a promóciót, mint most ezért jóformán semmi szakmai sajtóba nem került a lemez. Legyártattunk 100 példányt, aminek nagy részét eladtunk, illetve elosztogattuk különböző arcoknak és itt le is zárult a történet. Azóta sem került után gyártásra. Az interneten persze még ezek a számok vannak, ezek a hallgathatók, de a kérdésedre válaszolva ezek alapján is mindenhonnan jó kritikákat kaptunk és sokan már koncerten is éneklik az angol szövegeket. Remélem a magyar szövegekkel még több ember fogja tudni velem együtt üvölteni a sorokat.

Ez évben is rendesen bele vetettétek magatokat a koncertezésben. A múlt hónapban a Moby Dick vendégeként léptetek fel Esztergomban, és árprilis 5.-én szintén az ő vendégükként játszotok Budapesten a Club 202-ben. Lassan kiléptek az amatőr zenekar kategóriájából… milyen érzés ilyen nagyobb szabású koncerteken is fellépni?

Bogyó: A tavalyi nyári feszteken élvezhettük először a nagyobb színpad és normális hangosítás nyújtotta előnyöket, de igazán csak a tavalyi Road zárón a Barba Negrában éltük át, hogy milyen is egy igazán profi helyen fellépni, profi hanggal, fényekkel, színpaddal és személyzettel.  A Moby Dick-kel, azon belül is Smicivel a stúdiózás alatt lett mondhatni baráti a viszony. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani neki és Balázsnak a sok segítségért. Az meg, hogy mi lehetünk a bemelegítő csapat a lemez előzetes koncertjükön a Club 202-ben, csak hab a tortán. Bízom benne, hogy innen is igazán jó élményekkel és új kapcsolatokkal jöhetünk haza. Az pedig, hogy kilépünk az amatőr zenekar kategóriából nagyon sok összetevőből áll, de mindannyian rajta vagyunk az ügyön és úgy érzem hónapról hónapra sikeresen haladunk afelé, hogy szinteket lépjünk.

Szóval akkor hamarosan klip, új anyag. Nyári fesztiválok, koncertek egyéb tervek?

Bogyó: A legfontosabb a klip, aztán jöhet az új kislemez, eközben pedig végig mennek a koncertek. Már most szerveződnek, fixálódnak a nyári fesztiválok, jelentkezünk még pár tehetségkutatóra is és persze mindig feltűnik egy-két klub bulis is. Ha végre lesz elég nóta, akkor nekiállunk az első nagylemez felvételeinek, de ez még elég távoli dolog. Egyenlőre mindennél jobban szeretnénk terjeszteni a ’Gooze nevet és koncertlehetőségeket keresni, mert a mai világban még mindig ez a legjobb promóciója egy zenekarnak .

És végezetül azoknak, akik még nem ismernék a Mongooze-t. Hogyan mutatnátok be a zenekart?

Bogyó: Öt teljesen különböző vadállat, aki valahogy mégis megtalálja a közös nevezőt a Bourbon whiskey, a cici imádat és a tökös riffek pokoli elegyében! Röviden ennyi, a zenét meg mindenki megtalálja a neten, minket pedig a színpadon vagy a pultnál! 

Gábor: Ja, imádjuk a csöcsöket. Hell!!!

Srácok, Köszönöm a beszélgetést!

Mi köszönjük, üdv az olvasóknak! Fogyasszatok Bourbont bőséggel de ne felelősséggel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése