2017. január 27., péntek

Moon Of Soul - Világteremtő ’EP 2017

A tavalyi évben húsz éves fennállását ünneplő atmoszferikus progresszív death metalt játszó kisvárdai Moon of Soul zenekar zeneileg egy meglehetősen termékeny, pályáját tekintve viszont egy annál rögösebb utat tudhat magáénak. Az 1996-ban alakult csapat hazai viszonylatban azon kevés zenekar közzé tartozik, akik kitartásukkal, kreativitásukkal és legutolsó sorban töretlen, vagy inkább jócskán megtépázott lékesedésük ellenére is kitartóan dolgoztak a pillanatnyi siker, és a hosszabb sikertelenség illúziókat szertefoszlató mezsgyéjén. Kezdve az 1998-ban megjelent Világ fölötti mozdulat című demójukkal, az időközbeni, majdhogy teljesen átszerveződött zenekari felállásukkal (jelenlegi felállásuk: Csernyánszky Gábor - gitár/ének, Csernyánszky Tamás - gitár, Pilcsák Soma - basszusgitár, Molnár László - dob, ifj. Ficsór Gyula - billentyűk), az elismerő pozitív kritikákkal, az Evergrey, az Opeth és a The Ocean előtti fellépéseikkel, valamint országos turnéikkal, egészen a 2014-ben kiadásra került a Hangóceán című lemezükig bezárólag. Zenéjükben a szférikus prog-death metál, azon belül is a Death-re és a Cynic-re jellemző bonyolult technikai megoldások egyedi módon ötvöződnek az Opeth, a Psychotic Waltz és a Dream Theater progresszív dallamvilágával, melyeket a sajátos, belső forrásokból táplálkozó szövegeik, verseik tesznek még egyedibbé.
A most megjelenő, öt számos Világteremtő kislemezük szövegvilágnak meghatározó üzenete a transzcendens világgal való kapcsolat keresése. Minden szöveg egyben üzenet egy másik világból és ugyanakkor törekvés e belső világok felé is. Miközben komplex és egyben atmoszférikus dallamaikkal kalauzolnak minket a lélek és szellem végtelensége felé, mint ahogy azt teszik a kezdésként szolgáló lassú - doomosnak is nevezhető - szirmonként kinyíló zseniális improvizatív szerkezetekkel felépített The Other Side progresszív rockos dallaminkban is. Az ezt követő címadó Világteremtő egy az Opeth korai, a klasszikus ’70-es évek hard rock érájával párhuzamot vonható nem túlerőltetett komplex technikása melo-prog-death metálos vonalára hajaz, aminek sajátságos kifejező jelentést kölcsönöz a saját belsőnket formáló ˝Világteremtő˝ ént központba helyező magyar nyelvű szöveg.

Látsz e távolabb, mint önmagad?
Szembe tudsz nézni a túlsó parttal?

A Brothers Of Sky vastag veretű prog-metálos szálai, valamint a klipes Univerzum egyszerre több témán is futó bonyolult építménye lelkünk égi szférájáig nyúlik fel, ezáltal is lépcsőt biztosítva szellemünk szabadságának. Az EP-t záró Világszakadás erős Dream Theater-ös ihletésű dallamvilágával egyfajta zenei kozmikus átjárót nyit az ősök szelleme és a ma emberének tompa tudata között. Üzenetként hordozva a ma kincsein felülálló lelki, spirituális tudást.


A Moon Of Soul mostani kislemezén ismételten 100 %-osan tudta felvonultatni az őket leginkább jellemző zenei esszenciákat: a komplexitást és különös transzcendentális atmoszférát. Ez mindenképp elismerendő, és dicséretükre váló. Végére pedig egy olyan személyes megjegyzés, amit elég ritkán szoktam kimondani… Ez a zenekar sokkal többre érdemes, mint amennyit eddig elért. Hallgassátok őket!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése