2013. augusztus 29., csütörtök

Mandibular – Fájdalmas első harapás

A 2013 februárja óta létező, modern groove metált játszó Mandibular zenekar frontemberként hosszú évek hallgatása után Horváth István "Pityesz" (ex-Sun Workshop, ex-Neck Sprain és most újra a FreshFabric) tért vissza a magyar metál élet színterére, akinek hangjában a tőle megszokott módon újra arat a halál. Pityesz énektémáiban épp olyan remekül hozza a dallamokat, mint ahogy erőteljes hörgéseivel ösztönből öl, gyilkol és marcangol. A zenében pedig erősen keverednek a durvább thrash metál és a mocsár bűzös groove/sludge förtelmei. Akár csak az Anthrax, vagy épp a Dimebag féle Damageplan  pofozgatná egymást barátilag. 


A Mandibular a közös próbák, összecsiszolódás, valamint pár kocsmai buli után előrukkoltak egy olyan bemutatkozó anyaggal,  amiben nincsenek agyament technikás szólok, csak rendesek  megszerkesztet súlyos témák, amik két lábbal a földbe döngölnek. Az Elephant és az In My Brain dalaik lendülete dühös és masszív. Mind a két dal a kompromisszumoktól mentes gyilkolás riffeit zúdítja ránk a maguk 5-5 percnyi játékidejükben. Egy erős, harapós, acsarkodó bemutatkozás ez a két dal a Mandibular részéről. A zenekar többi tagjai is jól ismertek a hazai metál világban. Barabás Nándor „Punga” a dobok mögül már megjárta a SalpaFuera-t, a Ministers-t és a Slipchaos-t. Basszusgitárosuk Birizdó Zsolt a Faceman-ből ismerős, később pedig szintén a Ministers-ben nyomta. Zámbó Norbert a „speedbe mártott kezű” gitáros a Slipchaos - Slipknot feldolgozás bandából érkezett. 

Aki szeretné megtudni, hogy hogyan is arat a Halál, az a zenekar első hivatalos koncertjén, 2013. szeptember 28.-án ennek fül és szemtanúja lehet a ShowBarlangban. Ahol a Lost Continent, Jack Western és egyéb speciális vendégek társaságában láthatjuk őket. Hírek szerint kilenc saját dallal és négy feldolgozással készülnek erre a bulira.
A Mandibular érdekessége, hogy a fiúk ugyan ezzel a felállással dolgoznak egy akusztikus feldolgozásos zenekarban is melynek neve CoolMadBullz. Itt kedvenc számaikat adják elő egyfajta csapatépítő tréning formájában, és még az is előfordulhat,  hogy valamikor önmaguk előzenekara is lesznek...


Tagok: Barabás Nándor "Punga" – dob, Birizdó Zsolt "Zsófi" – basszusgitár, Horváth István "Pityesz" – ének, Zámbó Norbert "Speedy" - gitár2013. augusztus 28., szerda

lastdayflyers –Stonerség a hegyekből

Nógrád hegyeiből sziklaként gördülnek ránk stoner-doom ritmusait a lastdayflyers zenekar. A nagybátonyi duó gitár/dob felállásban 2005-2006 óta nyomják a letisztult, zsigerből jövő szőrös zenéjét, amikben jócskán aprítanak QOSTA, Doser, Kyuss féle füstös hangokat és ezeknek alápirítanak némi P.J. Harvey, Nick Cave alteres, bluesos ritmusokkal. A zenekar, illetve a két zenész érdekessége, hogy mind a ketten aktív tagjai a Nógrádi Néptánc Együttesnek. Egyszóval a bajusz pödrés, tarkó pálinka és füstölt szalonnás stoner ízek dominálnak a zenekar zenéjében.  De egy szónak is száz a vége! A lastdayflyers bebizonyította, hogy két ember is szuperül tudja tolni a népi stonerséget. Hisz nem kell hozzá más csak egy szatyor sör, mert a szatyor sör az csak egy szatyor sör! 

Aki pedig kíváncsiak rájuk, azok 2013. szeptember 21.-én, Szegeden a Club Noir-ban láthatják őket a Bridge to the Sun (space/desert rock) és a Gyepű (post-metal) társaságában.
Illetve itt van nekik a 2012-es BETON FESZT LIVE teljes koncert anyaga.


Tagok: Juhász Krisztián – gitár/ének, Telek András - dob2013. augusztus 24., szombat

August Förster Reservation – ’90-es évek látomásai

Az August Förster Reservation még 1989 végén alakult Debrecenben, és első koncertjüket 1990. április 4-én adták. Repertoárjuk akkor főként a Deep Purple, Led Zeppelin, Jimi Hendrix nótákra épült. Saját szerzeményeik is hasonló stílusjegyben íródtak. A csapatban zenélt ekkor Szilágyi Tamás - Hammond orgona, Fogarasi Péter - basszusgitár és Zilahi-Sebes Zoltán - dobos. Később a zenekar átalakult, kiválások, új tagok, majd egy erős felállással 1991 őszén megjelentették első demó kazettájuk, amin 8 saját dal volt hallható. Az első igazi August Förster Reservation lemezre 1992 végéig kellett várni. Az August Förster Reservation című albumon 11 forrongó, lendületes, Hammond orgona futamokkal tarkított progresszív hard és pszichedelikus-rock nóta hallható 45 percben, olyan vendégmuzsikusok szereplésével, mint Munc Ferenc, Bontovics Kati és Papp Gyula,  aki egyébként néhány koncerten is közreműködött, mint billentyűs. Az albumhoz klip is készült a Menned kell című dalukra, aminek érdekesség, hogy a klipet a legendás Color dobosa, Bokor Attila készítette.


Az August Förster Reservation olyan hard-rock zenekar volt a magyar zenei érában, akik visszanyúlt a Hammond orgonához és büszkén vállalták a Led Zeppelin és Deep Purple zeneivilágát. 1994-ben az August Förster Reservation feloszlott, és a zenekar tagjai mentek a saját útjukra! Ám ez év elején ismét reaktiválták magukat a nagyszabású „50 éves a debreceni rockzene” buli sorozatra. Hogy csak erre a bulira, vagy lesz tovább is, az még a jövő zenéje! 
August Förster Reservation 1992-ben
Tagok: Moldván Ákos – basszus, Perjés Péter – ének (ex-Krakatau), Deák Szabolcs – dob, Csató Péter – gitár (Replika), Szilágyi Tamás – billentyűs 


Kabala Baby – Kockásing Revalt

A budapesti  Kabala Baby zenekar 2008 nyara óta játssza dallamos stoner/grunge rock ízű zenéjét. Dalaikat főleg magyar nyelven szólaltatják meg, de koncerteken be-becsúszik egy-egy Queens of the Stone Age, Karma To Burn, vagy Mad Season feldolgozása dal is. A többnyire Budapesten és környékén koncertező rövid, de intenzívebb koncerteket adó banda 2010-ben rögzített egy 4 számos ’EP-t, ami egyfajta kiegészítője a 2009-es demójuknak. Sajnos ezeket a hanganyagokat nem terjesztették és nem is adták ki fizikai valóságában, csak a zenekar https://myspace.com/kabalababy/music/songs oldalán hallgathatóak. A Kabala Baby zenéjére jellemző a súlyos riffek, okosan szívhez szóló vokálos megoldások, kockásingbe csomagolt erős grunge-os energia. Ami néha kiegészül alt szaxofonnal, és más akusztikus hangszerekkel.


A Kabala Baby történetében is voltak változások a tagok felállásában. Náluk is lejátszódtak a szokásos zenekari szappanoperák… valaki svéd országba ment, valaki pedig emberi és zenei problémák miatt hátrált ki a bandából. Ebből adódott, hogy a zenekar 2011 májusában egy kicsit visszavonult, majd egy kis pihenés és az emigráns hazatérése után reaktiválták magukat. 2012 decemberében felvettek 4 újabb számot az R33 -ban.  Tervezik, hogy ezeket a kiadatlan dalokat hamarosan egybegyűjtik, és talán meglepnek minket egy kézzel fogható Kabala Baby anyaggal.

Tagok: Toroczkay András - gitár, ének, Studt Bálint - basszusgitár, ének, Ripszám Mátyás - gitár, ének, Fejős Ádám - dob2013. augusztus 11., vasárnap

Zivatar - Abject New Flesh

Az egyéni stílusú és atmoszférájú zenei projekt a Zivatar zenéjével az industrial, instrumental/doom metál vonalon mozog. Mélyen őrlő hangok, lassú zajos ipari doom riffek masszív tartó pillérein kúsznak felénk a Zivatar robajos hangjai.


"A Zivatar jelenleg egy alvó projekt, amely 2012 óta Létezik.  Egyelőre se idő, se tagok nincsenek, hogy próbákat, koncerteket tartsunk. Nem tervezünk lemezt rögzíteni, kimondottan promocionális célból lesz fent pár dal, ha lesz új akkor az is, de főleg koncertre fogunk fókuszálni. A stúdiózásnak nem látom értelmét, de persze nincs kizárva. Véleményem szerint az élő produkcióra kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Ez persze csak idő kérdése és remélem hogy a Zivatar hamarosan meghatározó név lesz a hazai underground metál színtéren." - mondja Petheő Attila, a Zivatar zenekar alkotója. Zenei előélet: Doomsday, The Penta Concordia, De Facto, Tesstimony, Green Men.

Zivatar facebook
Zivatar - Abject2013. augusztus 10., szombat

Tamás Nándor - Hét halálom

Napokban jelenik meg Tamás Nándor - Hét halálom című abszolút zenei profilba vágó regénye, a GARBO kiadó gondozásában. A történet középpontjában egy rock and roll banda és annak gitárosa áll, aki egyben főhőse is a regénynek. És ahogy az egy jó zenei storyban szokás, van benne minden... sex, drog, rock and roll, és sok-sok humor! 


A könyvbemutatója augusztus 17.-én lesz Görbeházán (a medvék hazájában) a Sport Presszóban, a Bearfood - Shopping a Mennyben című új albumának lemezbemutatójával egybekötve. A helyszínen könyv és CD kapható és dedikáltatható, az esemény pedig ingyenes!
Az est a könyv és lemezbemutató mellett igazi zenei, koncert csemegéket is tartalmaz. A Bearfood ős bemutatója mellett látható még az E. Z. akusztik, az instrumentális LongWay, és a mocskos, ragacsos sludge nyalánkságot kínáló Black Honey.


Tamás Nándor egyébként a Bearfood és a Wyrfarkas énekese, valamint a Hajdú-Bihari Napló munkatársa. Regénye oly zenéhez köthető élménnyel tölt fel minket mint, Földes László HOBO zenei vonatkoztatású könyvei. Vagy Paksi Endre, Paul Trent írói álnév alatt megjelent rock and roll krimijei.