2014. január 8., szerda

Vendetta Inc. – „Garantált az izomláz és nyaktörés”

A tehetséges fiatalokból álló súlyos groove/thrash zenét játszó Vendetta Inc. ez évben lendületesen belevetette magát a Budapesti underground metál életébe. Sorra rombolják a klubok színpadait eredeti, kompromisszummentes, az aktuális tömegzenei ízlésnek ellentmondó tömény energiájú zúzós metál zenéjükkel, mellyel egyfajta kulturális és társadalmi hadviselést is vívnak. Hogy mi is ennek a hadviselésnek a célja, erről a zenekar tagjaival beszélgettem.


Sziasztok srácok! Kezdjük is az elején azzal, hogy mutassátok be a zenekart. Hogyan álltatok össze és hogyan lett ez a nem mindennapi, de annál figyelemfelkeltőbb Vendetta Inc. név?

Szia Armand! A banda alapötlete valamikor 2011-ben fogant meg, de érdemlegesen működni csak a rákövetkező évben kezdett el. 2012 nyarán nyerte el végleges formáját. Nem szarakodtunk sokat, ősszel be is mutattuk régóta érlelődő riffjeink dalokká formált változatait élőben. Innentől beindult az úthenger.
A Vendetta Inc. név a világhoz való hozzáállásunkra utal, az aktuális társadalmi keretek tükrében. El lehet képzelni mifélék vagyunk. Vadászat indul!

Én úgy fél éve találkoztam a nevetekkel és zenétekkel először. Már akkor megfogott a belőletek áradó érő és, ami már akkor azt mutatta, hogy van ezzel célotok, és aminek látható eredménye, hogy az utóbbi időkben igen jó ütőképes csapattá váltatok. Az elképzelések, célok, hogy milyen zenét akartok játszani az már a kezdetekkor is meg volt?

 Zenénk alapvető koncepciója mindig is a riff/groove központúság volt. Az újabb dalokban érezhető a sötétebb hangulat, néhol már szinte progresszív elemeket is tartalmaz. A koncerten érezhető lendület és energia a zenekar egységes gondolkodásmódjának és egy csomó próbának köszönhető. Elvetemültek vagyunk, és szeretjük ezt csinálni! Minden bulit úgy fogunk fel, mintha az utolsó lenne, ezáltal 120%-ot adunk bele. Garantált az izomláz és nyaktörés!

Zenétekben szorosan összekapcsoltátok a groove szaggatását a thrash-es lendülettel, és bizonyos más zenekarok zenéjével ebből adódóan erős párhuzamot lehet vonni. Nektek kik voltak, vagy kik azok az előadók, albumok, amik inspirálnak, hatással vannak, voltak rátok?

Rengeteg hatás ér bennünket, van aki nyitottabb ezekre, van aki kevésbé. A Pantera, Black Label Society, Lamb Of God triumvirátusra például mindannyian nyitottak vagyunk. Ezzel nagyjából be is lőttük a gyökereket. Aztán újabb hatások értek, fejlődtünk, összeértünk, szétestünk, összeszedtük magunkat és így tovább. Így lett a Vendetta Inc. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen irányba tartunk, amihez az is hozzá tartozik, hogy engedjük a riffjeinket élni, hagyjuk, hogy magukba olvasszák a hatásokat, vagy épp kilökjék őket. Mindkettő sűrűn előfordul!

A zenéteknek és szövegeiteknek van egy elég erős társadalmi kritikája, ahogy ti mondjátok egy kulturális hadviselés célja. Ez, hogyan alakult ki? Úgy is kérdezhetném, miért ezek a fő témáitok?

Mert egy metál zenekar vagyunk. Olyan témákról írunk, amik elbírják a riffeket. Vagy fordítva. A Kulturális Hadviselés pedig egy relatív dolog, minden embernek mást jelenthet mikro szinten, nekünk ez a zenénkben nyilvánul meg. Ez egy öngerjesztő folyamat. Ezt az egészet nem mi találtuk ki, mindig is létezett. Mi csak nevet adtunk neki.

Nektek mennyire fontos az, hogy felhívjátok az emberek figyelmét a mai, jelenkori társadalom morális, abnormális hibáira, értéktelenségeire? Hisz a legtöbb fiatalt, és sajnos nem csak fiatalt ez teljesen hidegen hagyja, csak éli magát a napi ritmusban.

A mai, digitális világban Kafka mód torzul a személyiség. Ez természetes velejárója a gyors ütemű technológiafejlődésnek, a fejlett országok gazdasági berendezkedésének. Bizonyos morális értékek háttérbe szorulnak, a művészetből szórakoztatóipari termék lesz, az emberek nem értékelik az életet. Szeretünk az ilyen kérdésekbe belemerülni, azt viszont tudjuk, hogy nekünk nem tudományos oldalról érdemes megközelítenünk a problémát. Mi egy metál zenekar vagyunk. Mi csak megmutatjuk, hogy másképpen is fel lehet fogni az életet. Önfegyelem és attitűd kérdése. 

Akik már voltak a koncertjeiteken, azok tudják, hogy egy eléggé összefogott anyaggal rendelkeztek. Várható, hogy ezek a dalok megjelennek majd egy nagyobb anyag keretében?

Még télen szándékozunk megjelentetni egy EP-t, Bristle With Rage címmel. 6 nóta lesz rajta, amiket koncerten is tolunk. Azért is lesz érdekes a kislemez, mert egy fejlődési folyamatot is bemutat a 6 dalon keresztül. Ez a folyamat a dalok felépítésében, dallamában, stílusában és a zenekar hangulatában nyilvánul meg. De ami biztos… ez metál EP lesz. A fizikai formátum is érkezni fog, ám pár hónappal későbbre tervezzük. Lesz majd klip is a Bristle With Rage c. opuszra, úgyhogy mozgalmas lesz a 2014-es év.

Akkor hát hajrá Srácok! Köszönöm a beszélgetést! 

Mi köszönjük a lehetőséget! Január 10-én találkozunk a Kék Yuk-ban! A Burning Full Throttle, Let The Cigar Die, és a Mandibular társaságában.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése