2015. október 28., szerda

Acid Victoria – „Sosem döntöttük el fixen, hogy mit szeretnénk játszani”

Minden fiatal zenekar életében eljön az a nagy magasztos pillanat, amit első albumuk, vagy épp kislemezük kiadása jelent. A budapesti psy/alter/stoner rockot játszó Acid Victoria életében ez a pillanat most érkezett el. A srácokkal hamarosan megjelenő kislemezük apropójából beszélgettem.


Sziasztok! Legutolsó beszélgetésünk a tavalyi single dalotok a ˝Boogie Boy˝ megjelenésekor volt. Azóta közel eltelt egy év. Mi történt közben veletek?

Mike: Elég sok minden. Új szövetségek emelkedtek fel és régiek omlottak össze. Formáltuk az új dalainkat, kerestük a „helyes utat”. A Boogie után valamelyest meg szerettünk volna újulni. Ez részben sikerült részben nem. A terveink változatlanok, haladunk az utunkon.

Gergő: Szerintem, ami a legfontosabb, hogy az utolsó beszélgetésünkben megemlített célokat elértük. Fejlődtünk zeneileg, nagyobb fesztiválokon játszottunk, olykor fő műsoridőben és olyan városokba juthattunk el, melyekben eddig még nem is jártunk sem zenekarostul sem egyénileg. Közel 2000 km-t tettünk meg a nyáron együtt, ami sok-sok vicces pillanatot, képet és videót szült. No meg persze a kötelék is erősödött köztünk, ami szintén nem utolsó szempont.

És koncertek? Ha jól tudom sikerült pár helyre, fesztiválra eljutnotok?

Mike: Az elmúlt egy évben sok új helyre, klubba sikerült ellátogatnunk, de ismét otthagytuk a névjegyünket pár már korábbi helyszínen.

Gergő: Koncert szervezés szempontjából meggondoltabbak vagyunk. Egyrészt nagyon sok helyre küldtük az előző számot és ezt az új anyagot pedig még több irányba (külföldre is) szeretnénk eljuttatni, másrészt odafigyelünk, hogy a fővárosban ritkábban (2-3 havonta) a vidéki helyszíneken pedig minél gyakrabban zenéljünk más bandák társaságában. A legtermékenyebb a nyár volt amúgy: Debrecen, Pécs, Dorog, Zorall Sörolimpia, Szigetvár és Érd, hogy néhányat említsek.

Na, ez remek! Ezzel el is érkeztünk a jelenhez. Most volt egy újabb dalpremieretek, és hamarosan megjelenik első kislemezetek. Mit tudhatunk meg erről?

Mike: Egy kislemez az átmenetekről, a folyamatok jelentőségéről, vissza nem adott pofonokról, az elmúlás és a létezés ellentétjéről. Egy pokoli történet, amelyben egy viharvert kietlen helyen találjuk magunkat, hol az emberek primitívek, agresszívek, meggondolatlanok, ami csak szenvedést és fájdalmat szül egészen addig, amíg rá nem ébredünk ezek tényére és akkor kikerülünk az álomvilágból egy nyugodtabb környezetbe.

Gergő: Maga a lemez nem kifejezetten konceptalbum, viszont egyvalami összeköti dalokat, méghozzá mi. Helyileg ismét a csepeli Green Hell stúdióban dolgoztunk Vitárius Ferivel, mivel múltkor is bejött, nem láttuk okát a váltásnak. Öt konkrét felvételt fog tartalmazni, valamint egy kis meglepetést. Találhatunk gyors és középtempós számokat egyaránt a korongon és mivel igazán lassú balladisztikus szám nem került fel, így egy végig lüktető anyagot kapunk, közel fél órán keresztül.

Hogyan állnak össze a kislemez dalai? A koncertekről ismeret repertoárból származóak, vagy teljesen új dalok lesznek majd hallatóak ezen az albumon?

Mike: Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten változatosak maradni. Ebből kifolyólag már hallható volt valamely koncerteken az album anyaga. Ez csak egy lenyomat. A Dal abban az idő momentumban olyan volt amilyen, később ez megváltozhat. Az új anyagaink top secret témák, egy űrhajóban tároljuk őket, fent az Uránusz egy holdján.

Gergő: Bár ilyen formában és sorrendben először október 30-án fognak megszólalni a dalok, nyílván, ahogy írjuk őket, ki is akarjuk próbálni egy-egy koncerten, hogy lássuk milyen a fogadtatása. Így történt az, hogy eredetileg 4 dalt vettünk fel és az ötödik nóta a „Deus Ex” hónapokkal később került fel, mert később íródott, de a Vekeri fesztiválon olyan jó fogadtatása volt, hogy a ziccert bizony be kellett rúgni!

A ˝Shipwrecked Boy˝ dalotok többszöri meghallgatása után azt kell, hogy mondjam, úgy érzem megint csak egy újabb színt, csavart sikerült raknotok a zenétekbe. Hisz a dalból az elejétől a végéig süt a mocskos dirty bluesos feeling, és a psy rockos hatások mellet az ének alter/darkos előadása is nagyon jól el lett találva. Hogy jöttek ezek a témák?

Alaque: Uhh, ahh…

Mike: Megint csak a földönkívüli felmenőket tudom emlegetni, ezekkel a srácokkal vért izzadva küzdünk a határaink és így általában a határok ellen. Igyekszünk megragadni azokat a motívumokat amelyek segítségével szerintünk a legjobban érzi magát a dal. Folyamatosan vissza-visszatérünk megvizsgálni/fejleszteni az adott részeket.
Gergő: Ahogy Mike is mondta, sokszor megesik, hogy hetek, hónapok múlva ismét javítunk egy-egy dalon, így alakulnak ki a végleges formák. Amúgy ez a dal már majd két éves múltra tekint vissza, ugyanis az alap téma már az első próbán 2014 januárjában megvolt.

Ti egyébként ilyen kísérletezgetős banda vagytok? Hisz zenei stílusotok igen sok rétegből táplálkozik. Értem ez alatt a psy/stoner, hard vintage vonalat, most meg mocskos blues és dark rockos elemek. Ez adta magát, vagy mindenki csípőből hozta azt, amit szeret?

Gergő: Mi sosem döntöttük el fixen, hogy mit szeretnénk játszani, hanem mindenki megfogta a hangszerét és játszottuk azt, amit érzünk. Ma már tudatosabban belenyúlunk a számokba egy-egy ponton, de szinte minden szám egy jammeléssel indul. Ha nagyon jónak érezzük a témát, akkor többször is neki állunk hetekig próbálgatjuk, esetleg szöveg is születik rá és szépen lassan összeáll a komplett dal.

Mike: Reméljük, mindig találunk módot az újításra.


Vagy is nem jelent gondot nálatok a különböző stílus irányok egyesítése se a zenétekre nézve, se az emberi, baráti kapcsolatokra nézve?

Gergő: Nem tagadjuk, hogy vannak összezördülések köztünk, de ezekre szükség van ahhoz, hogy előre lépjünk. Leülünk, és mindig átbeszéljük közösen az előttünk álló gondokat és a lehető leglazábban lépünk túl rajta együtt, mint egy család. Mert ez nem csak egy zenekar. Mi hárman mintha testvérek, egy test és egy lélek lennénk.

Ok! Tehát hamarosan megszülitek a kislemez. Egyéb tervek, koncertek?

Gergő: Tervek mindig vannak dögivel. A közeli jövő egy lemezbemutató miniturné néhány állomással, melyből kettő már biztos. Október 30. Budapest (S8 Underground Club) a másik pedig egy nagyon kedves helyszín Tatabánya (LeszPálesz Babaház) november 13. ahol másfél éve egy nagyon hosszú és eseményekben gazdag koncertet adtunk.

Alaque: Távoli terveink pedig egy tavaszi nagyobb turné, ahol a nagyobb szó arra utal, hogy minél több olyan városba jussunk el, ahol eddig még egyáltalán nem jártunk. Helyszínötletek már vannak, és a tárgyalások is mostanában indulnak majd.

Srácok, Köszönöm a beszélgetést! Egy élmény volt megint csak.


Alaque, Gergő, Mike: Mi is újfent köszönjük. Fontosnak tartjuk, hogy tájékoztassuk a közönségünket a fejleményekről. Ezért is rakunk fel minél gyakrabban youtube videókat, mint például egy-egy rádió interjú, stúdió napló, koncert felvétel vagy éppen valami szokásos hülyéskedés próba/koncert/utazás előtt, közben vagy után. Ha munka van, komolyak vagyunk és odafigyelünk, de bármikor benne van a poénkodás és az önfeledt mókázás, ha mi jelen vagyunk! – haha



Acid Victoria EP előrendelés ajándék koncert DVD-vel. >>>  ELŐRENDELÉS



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése