2013. december 13., péntek

Cathedrals of Doom vol. 1 (2013)

Ritkán esik meg, hogy a Hands Of Doom bloggon külföldi, bár részben magyar vonatkoztatású anyag kerüljön bemutatásra. Annyira ritka, hogy ez az első ilyen esett a magyar stoner/sludge/doom olvasztótégelyében. Az inpozáns külsejű CATHEDRALS OF DOOM első válogatás anyaga a jelenkor nemzetközi underground doom metal csapatait mutatja be. A válogatáson 5 zenekar 9 remek dala hallható, köztük a magyar epic/doom metál zenekar, az Eclipse of the Sun két erre a válogatásra remixelt számával. Ezzel nyugodtan mondhatjuk, hogy hazánk is bele került egy bizonyos doom körbe, még ha az csak underground szinten is van.


A válogatást az Eclipse of the Sun - Blinding Darknes nótája nyitja a már jól ismert tradicionális keleties akusztikus atmoszférikus dallamaival, amelyre rá épül a súlyosan lüktető kétszólamos ének és lassan hömpölygő közép tempós doom témák. A visszatérő keleties, ˝egyiptomi˝ akusztikus részek remek hangulatot kölcsönöznek a dalnak, melynek számomra továbbra is van egy kis Nile utóérzete. A Cseh Köztársaságot képviselő Somnus Aeternus - Decrepitus némi goth/black/doom metál hatást hozó dala a korai ’90-es évekre jellemző stílusát erősíti meg bennem. Rohanó billentyűs futamok, hörgős ének, elszállós szólók és mogorva, lehorgonyzott lassú riffek. Hasonló jegyekben mozog a Braziliai Les Memoires Fall 10 perc hosszú River of Pain hörgősen kiénekelt korai Paradise Lost, Katatonia-ra jellemző, szenvedősen hömpölygő akusztikával és orgonával átitatott fogós dala. A hörgés mellé egy tiszta női ének párosul, ami a vezető szerepet a dal felétől veszi át, ezáltal kölcsönözve egy ízesebb goth/doom ködös atmoszférát a dalnak. A Máltai Weeping Silence goth/rock-os lendületével és remek tisztán csengő Női ének hangjával, az őt kísérő hörgősre vett férfiénekkel a talján Lacuna Coil-t hozza elő emlékeimből. Love Lies Bleeding daluk egy igazi goth slágernóta a fülbemászó, jól dúdolható refrénjével. A Németország bányavidékéről származó Spirit Descent Stranger On Earth dala stílusilag a Reverende Bizzare oltárán mutatja be öreg iskolás doom áldozatát, s ez által a mogorva belassult témáival egy erősebb, komorabb vonalat képvisel. Lassan hömpölygő elnyújtott gitárok nyomják a húzós erőt egész végig a kissé áriás, barokkosan apokaliptikus ének alá mely harangzúgásba merülve visszhangzik a fejembe még percekkel később is. Az album tökéletes folyatásaként újra a magyar Eclipse of the Sun-t hallhatjuk szólamos ének kezdésű Masquerade dalukkal, ami a kellemes énektéma után egy erős doom metálba duzzad. A dalban hatalmas erők domborodnak ki melyeket felerősítenek sodró dob témái, és az erős ének. És nem utolsó tényező a dal egyedisége sem! Az akusztikusan kezdődő zongorás futamú Somnus Aeternus – The Light at the End of the Sun dala ismét a goth/doom/atmoszférikus black metál hangulatra erősít rá bennem. És az eddig kialakított stílus képével a Les Memoires Fall – Mourning Your Death dala sem okoz csalódást. Még annak ellenére, hogy egy romboló death metálos betétet is bele fűztek zenéjükbe. A dal kezdő akusztikus témájában megbúvó női ének és beszéd pedig delejesen bizsergető. A válogatást a Spirit DescentIn Hatred koncert száma zárja, ami duzzad az őserejű szabbatista/Candlemmas doom riffjeitől.

A Catedrals of Doom egy remek koncepcióval összeállított válogatás, aminek remélem lesz majd folytatása. Akit érdekel az a mai naptól, vagyis december 13.-ától, (boszorkányok napja, Luca napja) szabadon letöltheti a Catherdars of Doom web oldaláról, valamint további infókat talál a válogatáson szereplő zenekarokról.

http://cathedralsofdoom.wix.com/vol1
Cathedrals of Doom letöltés "ZIP"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése