2014. június 11., szerda

Nadir - Ébresztő üzenet

A Nadir zenekar (A Lasting Dose Of Venom kislemez) Feed On Me dala figyelemfelkeltő módon mutatja be a jelenkor fogyasztó társadalmának emberi brutalitását az állatvilággal szemben. A klipben látható, az elborzasztó valóságot ábrázolás képi világot csak még jobban alátámasztják a súlyos üzeneteket tartalmazó informatív adatok. Hogy mi is a valós üzenet a klipnek, erről beszélgettem a zenekar két tagjával Tauszik Viktorral, és Czetvitz Norberttel. 

Sziasztok! Annyi bizonyos, hogy jó nagy ébresztő pofont adtatok a fogyasztó társadalomnak a Feed On Me klipetek súlyos üzenetével. Az üzenet világos. Még is inkább az érdekelne, hogy hogyan jött a kilp ötlete, és miért pont erre a dalra?

Mi is reméljük, hogy akadtak olyanok, akiknek sikerült felnyitni a szemét. A Feed On Me az egyik olyan dal az EP-ről, amelyet rendszeresen játszunk élőben is, úgyhogy eleve ez volt az egyik klipesélyes szám. A koncepció nem magának a dalnak a szövegén alapul, hanem általánosságban a szövegi üzenetünk képi megjelenítésének mondható. Az elképzeléseinket Buzek Bence öntötte formába, aki maximálisan átérezte a mondanivalót és a célt, így a lehető leggördülékenyebben tudtunk együtt dolgozni.

Mondhatni eleve megdöbbenteni akartátok az embereket: - Hogy figyeljetek már, nem csak mi vagyunk!

A klipben csupa olyan sokkoló felvétel, illetve tény, szám és adat látható, amelyekről az emberek nem tudnak vagy nem hajlandóak tudomást venni. Most szembesítettük őket azzal, milyen áron és milyen minőségben kerül az asztalukra egy sor kedvenc fogyasztási cikkük. A nyers és brutális valóságot akartuk kendőzetlenül bemutatni, ahogy a Nadir szövegvilágával is. Ha csak néhányan gondolkodnak el mindezen a klip hatására, már elértük a célunkat vele.

Mit gondoltok, meg lehet változtatni a mai társadalmat? Hisz a mozik, a könyvek, a hírek, mind olyan rémtettekről szólnak, amik mára már a hétköznapjaink, mondhatni megszokott részei. Van ebből kiút? Főleg egy olyan társadalomban, ahol az emberek egyszerűen elsétálnak egy beteg állat, vagy épp embertársuk mellett?

Nincsenek illúzióink a mai társadalmakat illetően, mert semmilyen módon nem sugallják azt, hogy lehet jobb irányba változni. Nincs az emberek előtt pozitív példa és viselkedési norma. Így aztán marad a közöny vagy az ellenség-kép keresése és senki nem gondol bele abba, hogy nem csak mások ellen, hanem másokért is lehet élni! Amíg pedig a világ nem ismeri meg ezt a viselkedési modellt és leragad a jelenleginél, addig nem is lehet előtte más távlat, mint a rohamos leépülés.

Ha jól tudom a legutóbbi kislemezetek, Raza Sacrificada dala egy karitatív állatmentő csoportról, illetve olyan emberekről szól, akik egy bizonyos kutya faj megmentését tűzték ki célul? 

Egészen pontosan olyan, spanyol nyelvterületen élő vagy spanyolul beszélő ismerőseinkről – ezért a spanyol cím és szövegrészletek –, akik a spanyol agár (galgo) elkötelezték magukat a mentése mellett. Többségük az utcáról vagy az előző „gazda” bántalmazásai elől megmentett példányokat is befogadott, más állatoknak pedig új otthont keres, valamint nyilvános fórumokon is igyekszik szélesebb körben ismertté tenni a fajtát. Az ő vállalásuk és áldozatos munkájuk iránti tiszteletből született a szöveg. Egészen abszurd, de ma éppen Spanyolországban különösen kritikus a galgo helyzete: több százezer az otthontalan kutya (illegális kutyaviadalokból kiöregedett vagy a gondatlan tulajdonosok által a sorsukra hagyott állatokról van szó többnyire); közülük sokat akasztanak fára vagy dobnak élve kutakba az országutak mentén, míg mások a sintértelepeken végzik. 


Mind nagy kutyások vagytok?

Igen, mindannyian kedveljük a kutyákat, ahogy más állatokat is. Kutya-és macskatulajdonos egyaránt van köztünk és a házi kedvencek nagy része mentett állat. Ha már a témánál vagyunk, a közelmúltban három további hazai underground zenekarral (The Southern Oracle, Stubborn és Ghostchant) összefogva korlátozott darabszámú pólót adtunk ki, amelyek eladásából befolyt összeget teljes egészében az Állatmentő Ligának (http://allatmentoliga.com) ajánlottuk fel. Az akcióra egy szándékosan elkövetett cserbenhagyásos kutyagázolás ösztönzött, amelynek Czetvitz Norbert gitáros és Jakab Zoltán barátunk (Ghostchant – itt együtt játszanak Norbival) volt szemtanúja. Ez a döbbenetes eset is az emberi érzéketlenséget és az állatok iránti tisztelet hiányát példázza. Emiatt is tartottuk fontosnak, hogy felhívjuk a figyelmet azokra, akik teljes odaadással dolgoznak azért, hogy emberségesen bánjunk a háziállatainkkal.

Tavaly volt 20 éves a zenekar! Ha nem más, ti igazán megtapasztaltátok már milyen is ez a zenekarosdi. Így 20 év távlatából, hogy látjátok, mi a különbség az akkori és a mostani zenei piac, ipar között? Mi éri meg, és mi nem? Mi volt akkor nehezebb, vagy könnyebb mit most?

Manapság a felvételek készítésével lényegesen egyszerűbb a dolgunk. Az egészet meg tudjuk oldani házilag, egyedül az éneket rögzítjük profi helyen. Fekete Szabolcs (dob) pedig otthon elvégzi a keverést. Az internet elterjedésével a kommunikáció is könnyebbé vált. A koncertek szervezése viszont ugyanúgy akadályokba ütközik, mit régen, mivel nincs túl sok lehetőség, amelyikre érdemes rámozdulni és normális klubból is elég kevés van itthon. Az egészet igazából elkezdeni volt a legnehezebb. Sűrűn cserélődő felállással, hangszert imitáló tárgyakkal vagy játékra abszolút alkalmatlan hangszerekkel gyakoroltunk valamelyik tag nappalijában – mondhatni, nem a nulláról, hanem egyenesen mínuszból indultunk –, amíg a mostani tagság magja összeállt és elkészítettük az első demónkat. Viszont miután annyi nehézségen mentünk keresztül együtt, ma már sokkal könnyebben küzdjük le a különböző problémákat. Összetartó közösség, sőt baráti társaság vagyunk, nem pusztán zenekar. Ez mindent elmond a mostani koncertjeink hangulatáról, de a fellépések és próbák mellett is rendszeresen összejárunk.

Végezetül, tervek a jövőre?

A közeljövő legfontosabb koncertje számunkra a június 16-i fellépés az A38 hajón az egyik legnagyobb közös kedvencünk és legfontosabb zenei hatásunk, a Crowbar előtt. Utána néhány fesztivál buli következik, majd nekilátunk a következő Nadir album formába öntésének, a dalok már íródnak. Koncept lemezt tervezünk, úgyhogy komoly kihívás előtt állunk.

Viktor, Norbi, köszönöm szépen a beszélgetést!

Mi köszönjük az interjú-lehetőséget! 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése