2014. augusztus 18., hétfő

DeathCrew, egy példaértékű underground fesztivál

Horváth Tetkó Attila írása

Aggregátor parti! Aki járatos a stoner zene világában tudja, miről beszélek. Néhány banda fog egy áramfejlesztőt, ki mennek a semmi közepére és mehet a Rock n Roll. Ezt tenne Szabolcs Szatmár Bereg Megyében is néhány lelkes nyírbátori fiatal, akik megelégelve a környéken az AZfest, és a Blues fesztivál megszűnés óta tartó zenei állóvizet tavaly úgy döntött, hogy Death Crew néven csinálnak egy underground fesztivált, amihez szerencsére támogatókat is találtak.

Drow
A csoportosulás a helyi sludge/death zenekar a Drow, és annak vezetője Szabó Szabolcs, valamint a zenekar dobosa Vigh Gábor köré csoportosult. És, hogy mi is ennek a példamutató, egyéni kezdeményezésnek a lényege? Nos, ez egyszerű. Ha messziről jössz, hoz sátrat, eszel, amit veszel, hozol, vagy épp főzöl, vagy főztök és inni is iszol, amint hozol magaddal. Belépő itt nincs! Azt, költsd magadra, ételre, piára vagy támogasd valamelyik bandát cd, póló vásárlással.  És a lényeg még természetesen maga a zene. A rendezvény oldalán a következő olvasható: „A fesztivál célja, hogy olyan zenekarokat léptessünk fel, akik kiszorulnak a mai magyar fesztiválok látóköréből, de örömmel segítünk a környékbeli bandáknak is a fellépés-lehetőség nyújtásban.” De a két napos fesztiválon nem csak a zenéé a főszerep A buli része egy filmfesztivál is, ahol amatőr, vagy fiatal végzős filmesek mutathatják be munkáikat.A fesztivál folyamatosan fejlődik, és egyre többen csatlakoznak az eseményhez. Az idén már presszó is volt és a helyi strand is kedvezménnyel engedte be a fesztivál résztvevőit a területére. A fesztivál helyszíne a Honvédség (MHSZ) régen elhagyott ifjúsági központja, ahol a megfelelő kommunális helységek adottak voltak.

Angerseed
Ha valaki most olyan konkrét koncert beszámolóra számit, hogy melyik banda mit és, hogyan játszott az most csalódni fog. Ez most magáról a fesztiválról és a hangulatról szól. És, hogy mért? Mert hallottam olyan visszhangot, hogy voltak, akik azért nem jöttek, mert ingyenes és azt mondták: „na csezd meg az akkor olyan is” (de ha pénzes, akkor az a baj).

De azért álljon itt a fellépő bandák névsora:PÉNTEK:

19.00-19.40 - Trauma
20.00-20.40 - Naked Man
21.00-21.40 - BetterThanEver
22.00-22.40 - Angerseed
23.00-23.40 - Integral Vortex


SZOMBAT:

19.00-19.40 - annewhybee.
20.00-20.40 - Terrahertz
21.00-21.40 - Drow
22.00-22.40 - Nadir
23.00-23.40 - Kill With Hate
Nadir

Szóval, ha a fesztivált jelenlétével megtisztelték olyan budapesti bandák, mint a Nadir, akik több évtizedes múltra tekintenek vissza a magyar metál világában, vagy a Kill With Hate, akik a Metal Battle győzteseként Wacken színpadát is megjárták. És nem is beszélve a debreceni Angerseed csapatáról, akiknek tagjai már csak jelenlétükkel is emelték a fesztivál nívóját. Akkor azt hiszem  a srácoknak mégis csak sikerült elérniük valamit. Mert nem az adja egy fesztivál nívóját, hogy hány ezresbe kerül a belépő, a kaja, a sör és, hogy mekkora izom agyú rendfenntartók kutatják át a zsebedet. Főleg ha a második nap már 200 lelkes látogató, rajongó fordult meg a fesztiválon. 

Itt a helybeli rockerek majdhogy nem karon fogva segítették az idelátogatókat eligazodni a városba, miközben az üveg is körbe járt és lehetett egy baráti szót váltani, beszélgetni a zenészekkel is. A zene is megfelelő hangerőn, jó minőségbe szólt. Gördülékenyen ment minden nem voltak nagy szünetek a bandák közt. Szóval, aki egy szabad kordonoktól mentes - de azért az emberi egymásmellet élés szabályait betartó - fesztivált akar, az jöjjön jövőre el.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése