2014. augusztus 28., csütörtök

Uzipov - Szőrén a borzot ’EP 2014

Mindig nagy vigyorral hallgatom az Uzipov noise rock ˝agrár-paraszt˝ stoner metálját, és szókimondóan ironikus dalszövegeiket, amiket nyers egyszerűséggel üvöltenek az arcunkba. Ezt teszik most is a nemrégiben megjelent Szőrén a borzot kislemezükkel is. Csak épp itt nem a saját szövegeiket üvöltik, hanem kettő Soerii & Poolek és kettő Kispál és a Borz dal feldolgozását. Az eredeti dalokat olyan remekül átdolgozták, átgyúrták, hogyha azok eredetileg így szólnának, én lennék a világ legnagyobb Kispál rajongója. A négy dal feldolgozásának előzményeit röviden így kommentálta a zenekar: - „A négy dal felkérésre készült. Kettő a tavalyi Soerri & Poolek szülinapra, a másik kettő pedig a szintén 2013-ban, Fishing On Orfűn megrendezett Kispál-napra. Eléggé szétkaptuk őket, úgyhogy szerencsére valószínűleg nem kell elnézést kérnünk a tisztelt közönségtől a dalválasztások miatt.” 


A kislemez különlegessége, és egyben nagyon jó ötlet volt a zenekartól részéről, hogy a négy dalból három esetében vendégeket hívtak meg az énekbe, mégpedig Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven), Egyedi Péter (Óriás) és Papp Szabolcs (Supernem) személyében. Másik érdekessége a kislemeznek, hogy a csapat új dobosa, Hargita Gábor (Replika, Sunny Leon, Synchronring) ezekben a dalokban dobol először. A lemezt nyitó Balaton egy igazi lángoló nyári noise rock sláger nóta, amiben Szűcs Krisztián szerepel vendégként. Rendesen oda vannak pakolva a mélyen búgó rákendróll riffek amiken a végén még egy súlyosabb arcon csapást is kapunk. A Barlangban dobolok Kispál feldolgozást Egyedi Petivel nyomták fel, és olyan remek lett, hogy le a kalappal. De hasonlóan jó lett a Csiga kissé andalgósan depressziós, sludge szaggatott riffekkel megspékelt neurotikus dala is. A záró Elton John-ban Papp Szabi adja a mocskosan pattogó, punk/hard core-os riffek alá hangját, elmesélve azt „hogy mit is jelent, ha valaki sztár”. A 10 perces EP ingyen és bérmentve letölthető a zenekar web oldaláról... mert szinte ingyen minden.


Az Uzipov átdolgozásai igen csak slágeres noise rockosra sikerültek. Hanyagolásuk pedig nagy vétség lenne „Ez így nem mehet tovább”! Ha rajtam múlna, minden magyar rádió állomásnak legalább egyszer le kellene, hogy játsszák a dalokat. 


Tagok: Hargita Gábor 'Gabe'- dobok, Hosszú Gábor 'Yetterman' - basszusgitár, ének, Walkó Gergely 'Grog' - gitár



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése