2015. szeptember 15., kedd

Low-Down – Délies redneck metal Debrecenből

Ha hazai viszonylatban a redneck metal színteréről kellene zenekarokat említeni, akkor nekem elsőre  a Stonedirt, Stoneblade és a Dusty Chopper neve ugrik be. Ezen a viszonylag szűk "Panterás" stílusban az utóbbi időkben nem igazán jelentek meg új arcok. Kivéve egy fiatal, ambiciózusokkal teli debreceni csapatot, akik csípőből lövik ezt a stílust. Ők a Low-Down. És, hogy mi is az ő történetük, arról egy bemutatkozó interjú keretében beszélgettem a srácokkal.


Sziasztok! Akkor kezdjük is az elején. Hogyan és mikor is állt össze a zenekar? Kik a tagjai, mit tudhatunk rólatok?

2007 körül Nagy Gabi szólógitáros, és Józsa Tamás ex-basszusgitáros alapították a zenekart. A kezdeti tagcserék után elég hamar csatlakozott a zenekarhoz Jakab Csaba dobos, és Szabó Loránd ritmusgitáros. Akkoriban az énekesünk Bertha Zoli volt és „metál vegyesfelvágott” zenét játszottunk. Később csatlakozott a zenekarhoz Nyitrai Ádám, vele már keményebb vizekre tudtunk evezni, akkoriban nagyon sok Pantera feldolgozást játszottunk. 2011-től viszont egészen tavalyig szünetelt a zenekar, ekkor csatlakozott hozzánk Dévald Zoli énekesünk, és Mata Gábor basszusgitáros, így állt össze a jelenlegi felállás. (Dévald Zoltán – ének, Jakab Csaba – dob, Mata Gábor – basszusgitár, Nagy Gábor – szólógitár, Szabó Loránd – ritmusgitár.) Mindenki játszott már korábban zenekarban, illetve a zenekarral párhuzamosan másik formációban is, emellett mindenkinek volt valamilyen zenei előképzettsége, így tapasztalatból nincs híján a zenekar. A próbákon, koncerteken kívül van, aki dolgozik, van, aki még tanul, és van, aki mindkettőt párhuzamosan csinálja.


Zenétek délies redneck metal stílus. Hogyan jött az ötlet, hogy a vörösnyakúak zenéjét játszatok?

Ez abból az időből jött, amikor sok Pantera-t játszottunk, és mellette született egy-két saját szerzemény is, ilyen például a This Is How We End. A feldolgozások mellett mindig akadt idő hogy a saját számainkat csináljuk (akkor még instrumentálisan), amelyeknek a fő szerzője Nagy Gabi, így alakult ki ez a vonal, amit játszunk.

Bemutatkozó The Low című 8 dalos anyagotok is ezt az életformát tükrözi. A hétköznapjaitokban is ezt a stílust nyomjátok, vagy inkább mindenki hallgatja a saját kedvenceit?

Mindenki a saját kedvencét. A black metáltól a death metálon át a hard rock, blues/funky-ig szinte mindent meghallgatunk, többnyire persze külön-külön. A zenénk, és a stílusa viszont egy biztos pont mindenki számára, ezért is telnek mindig jó hangulatban a próbák, koncertek, és ezért ilyen egységes egész az album is.

Saját szavaitokkal, hogyan mutatnátok be azt az albumot, illetve a zenéteket?

Tulajdonképpen ez egy olyan stílus, ami mindannyiunk zenei ízlését keresztezi. Egyszerre megvan benne a technika, és a feeling is. Tudod az az energia, amikor hallgatod ezeket a stílusú zenéket (pl.: Pantera, Black Label Society, Red Fang) és legszívesebben egy széket nekib***nál az ablakon keresztül egyenesen az anyósodnak… akármennyire szereted is… vagy nem. ha-ha.


Jövőbeli tervek? Koncertek, új dalok, album?

Egy nagyobb önálló koncertet tervezünk októberben, Debrecenben. De szívesen megyünk környező településekre is, valamint középtávú terveink között mindenképpen szerepel legalább egy fővárosi koncert. Az új dalok folyamatosan íródnak. Vannak régebbi dalok, amik erre az EP-re nem kerültek fel. Reméljük, hogy ezeket hamarosan fel tudunk venni profi körülmények között egy kislemez képében, távlati tervek között pedig természetesen egy nagylemez is szerepel. Addig is, akik meg szeretnének hallgatni minket, azoknak ott van a The Low EP, vagy kissé bővített műsorért eljöhetnek egy vagy több koncertünkre.

Srácok, Köszönöm szépen a beszélgetést! Remélem még hallok rólatok.

Bízunk benne! Mi köszönjük a lehetőséget!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése