2015. november 25., szerda

Ygfan – Köd ’EP 2015

Korábban már beszámoltam a budapesti Ygfan ˝Köd˝ EP-jének két dalos promo előzeteséről, amit a srácok a múlt hónap folyamán teljes valóságában közre is adtak, sőt mi több még kazettán is megjelentették a Fekete Terror Productions gondozásában. A 4 dalos (egyszerűen csak I-IV.) közel félórás játékidővel pörgő Köd EP „maradék” dalaira azt mondanám, hogy a két előzetes dalhoz képest is tudtak számomra meglepetést okozni.


Már az első daluk komplex változó lüktetése egy beteljesedett audiovizuális élmény orgia. A közel 10 perces I.-es tételük akusztikus és rideg üveghangon susogó black metalos futamait egy folyamatosan jelenlévő sötét avant-garde zenei hatás - betét - emeli éterei magaslatokba, amikhez remekül párosulnak Bálint Zsolt tiszta éneke és nyers, old-school varjú károgási. A II. daluk több témahajlításból álló dinamikus post/éj fekete metal és némileg népies hangzású dallamvilágnak epikus felépítése egyik örök kedvenc albumom (Bathory – Twilight of the Gods) hangulatát idézi fel bennem. Csak úgy, mint a valamivel több mint 11 perces III. finom rezgésű nordikus balladás szála, ami a Ködföld terméketlen ridegségét „himnikus” magasságokban énekli meg.


„Ködföld 
Temetetlen 
Titkok 
Erdeje… 

…Az élet 
Nyomait lepi 
’s halált 
Kovácsolva zengi 
E végtelenbe 
Fúló 
Tejfehér 
Takaró „

A IV.-es címmel ellátott zárótételük egy kellemes vibráló hallucinogén akusztikus varázslattal indít s ez által, ez a delejes dallam bölcsőt ágyaz az egész dal alá. Ezekből bontakozik ki egy modern post/prog rockos lebegés, amit Bálint Zsolt üszök fekete hörgései roppantanak össze.  

Kétségtelen az Ygfan ˝Köd˝ EP-je az év legjobb bemutatkozó agyaga. Méltán emelhetjük a magyar avant-garde black/doom metal olyan gyöngyszemei mellé, mint a Thy Catafalque legutóbbi, vagy épp a Perihelion első nagylemeze. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése