2015. december 10., csütörtök

Symphony – Illusion ’EP 2002

A Symphony nevű zenekar 1989-ben alakult (Maróti László – ének, Irtl Melinda – hegedő, ének, Földi Tamás – szólógitár, Mátyus István – ritmusgitár, Schnitta Gábor – ritmusgitár, Földi Péter – basszusgitár, Csallóközi József – dobok, Füredi Attila – sempler, effektek) Budapesten, akkor még Necrotomy néven csak a későbbiekben 1994-ben változtattak Symphony- ra. A névcsere fő oka a zenei irány módosulása volt. Míg a Necrotomy inkább death metalt játszott, addig a Symphony a hegedűvel támogatott death / doom vonalon kezdett mozgolódni.


Ebből a kezdeti időszakból származik a2002-ben megjelent Illusion című kislemezük Under The Skin nyitótétel is, amin letagadhatatlanul érződik a korai My Dying Bride albumainak (As the Flower Winters, Turn Loose the Swans) úttörő hatása. Vagyis a stílus hagyományainak megfelelő hörgős ének, szomorkás hegedű dallamok vastag gyászos gitár riffek és szólók. Az ’EP címadó és egyben második dala az Illusion egy atmoszférikusabb - ambient folk - szomorkás hegedűs témából bontakozik ki, amit szeretettel ölelnek körbe az őszbe hajló temetői gitárok. Ugyan ez mondható el az Illusion folytatásának tekinthető War nyomorúságos, öngyilkos hangulatáról is. A két dal olyan szorosan összetartozik, hogy szinte észre sem vehető a közöttük lévő zenei átmenet, amit okosan egy mennydörgéssel oldottak meg. Egyébként a két dalt még 1997-ben a HSB stúdióban rögzítették és remekül tükrözi a zenekar időközbeni fejlődését. A zenében több a kifinomult és egyben kiforrottabb hegedűstéma, atmoszférikusan nyugisabb akusztikus elem, és a gitárok dörgően metálos villámcsapásai. A záró tétel Ice Cold a címéhez híven egy jég hideg egy merengősebb lassan folyó szimfonikus résszel indít, amiben a hegedű mellet már a női ének is helyt kapott. Ezekhez jönnek még a váltakozó témájú reszelős death/doom hatások, hörgős ének és egyéb kiegészítő ipari (csiszitolós, súrlódó, recsegős) zajok, amik valamilyen formában minden dalukban jelen vannak.


A Symphony lassan hömpölygő gyászos hangulatú ambient dark death/doom zenéje tökéletes hallgatni valót kínál minden a My Dying Bride zenéjén nevelkedett elesett léleknek. És még egy jó tanács. Ez ’EP-hez az önsajnálat mellé remekül párosítható pár pohár vörös víz is. Egyébként a zenekar a mai napig aktív, bár igaz nem a koncert dömpingeket adó bandák közzé tartoznak, de az igén júliusban ünnepelték 20 éves szülinapjukat a Cantara, és a korai Necrotomy tagok társaságában. És remélhetőleg hamarosan egy újabb albummal is jelentkeznek.
 

Symphony facebook


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése