2015. december 27., vasárnap

Guruzsmás – Fordítsd ki a szűrödet! (2015)

A 2014 áprilisa óta létező Guruzsmás zenéjében az eklektikus népzene elemeit ötvözik a jelenkori alter, post-psy rock és némileg a sludge metal hatásaival. A saját magukat csak a malternatív népzene/eklektikus post-folk kategóriába soroló budapesti csapat (Timúr - gitár, kaval, Doktor úr – basszusgitár, Bláziusz – dob) Fordítsd ki a szűrödet! című kilenc tételes instrumentális albumát hallgatva olyan érzéseim támadnak, mintha az egykori Gépfolklór, valamint az utódának tekinthető Barbaro, illetve a Magura és a VHK által már korábban elültetett ˝rituális˝ ethno-rock hagyományai folytatódnak.


Az album indító kaval Kapualj rövid dünnyögése után az Ugar Bartóki kettő-négyekből álló felütései hoznak egy sokrétegű hagyományos népzenei elemekből és post rock riffek esszenciájából fakadó kompozíciót. Azt követő gyorsabb lüktetésű Az eke rosszabbik oldalán és a Nyitás a Kozmosz felé egy zseniális (ethno-rock) pszichedelikus rock és balkán folk zenei elegy. Ezzel szemben hasonlóan, de mégis finomabb, elszállós hangokon lebegnek a Rohadt sarok művészi már-már inkább improvizatív témái. Egy kicsit ethno punk ’n roll-ra, vagy inkább metálosra keményít a Misirlou görögös, és a Csicsó lány csángó szapora balladája, míg a Balaton sludge lassú csárdásában szó szerint egy népies Kelet-Európai dagonyában cammogunk és verejtékcseppjeinket a záró Szemöldökfa finomságával törölgetjük.  


Végezetül pedig, ahogy a zenekar is írja bemutatkozásában:  „A guruzsmás olyan ember, aki igézést tud előállítani, vagy megigézték. A Guruzsmás pedig valami olyasmi, mintha Bartók Béla bekerülne a Simpson család egyik Csángóföldön vagy a Dunántúlon játszódó epizódjába, és minden zeneelméleti tudását elveszítve, az ösztöneire hagyatkozva zenélne tovább. Az ősi végtelenség érzés kísérleti leképeződése ez, egy olyan góbé keresztmetszetében akiben egy filozófus veszett el.”




Guruzsmás – Fordítsd ki a szűrödet! (2015)

1. Kapualj
2. Ugar
3. Az eke rosszabbik oldalán
4. Nyitás a Kozmosz felé
5. Rohadt sarok
6. Misirlou
7. Csicsó lány
8. Balaton sludge
9. Szemöldökfa



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése