2016. január 6., szerda

Stronomia Doom – Elpusztul a lékek (2016)

Immáron negyedik albumával jelentkezik a Stronomia Doom. Az egyszemélyes avant-garde ritual doom projekt 5 dalos 32:04 perces Elpusztul a lélek című albumának főközéppontjában jelenkori civilizációnk hanyatlása áll. „Modern korunk lelketlen társadalmait, az anyagi javak hajszolásával elfoglalt öngyilkos fajt, a tragikus rabszolgasorba süllyedt kasztok hanyatlását, és civilizációnk végnapjait bemutató anyagot, Julius Evola filozófiája kíséri.” 


Ez az emberiség minden mivoltáról és annak velejárójáról lemondó filozófiai szemlélet élesen visszaköszön a futurisztikus gépies zajok által komponált albumindító Bevezetés Julius Evola idézetében: „Az embereket vissza kell vezetni önmagukhoz… Ugyanígy kell fokozatosan megnyugodnia a modern ember lelkének, amely már nem ismeri sem a nyugalmat, sem a pihenést, sem a csendet.” A gépies élet monotóniája, pumpálása keveredik a címadó Elpusztul a lélek száraz kommersz rituális doom  riffeiben, amik torz, zsákutcába futott, de annál inkább megszokottá vált rabszolga létünk hazug tükröződéseit mutatja, melyeknek alap lételeme a pénz és a lélek kiszolgáltatottsága.  Koszos kaotikus riffekben burjánzó Sátánnak szolgája bináris kódoltsággal égeti agyunkba civilizációnk társadalmi és egyben a vallás felszabadító szabadságát, boldogságát áhító mézes-mázas alaptéziseit. Ezzel ellentétesen a militarista vonalú - elkerülhetetlen - Öreg végzet monoton lassúságával hömpölyögve táplálja liberális önmagunkat ámító világvég félelmeinket. A dal végi elnyújtott delejes minimalista szóló pedig egyenesen arra kényszeríti belső énünk, hogy lelkünk leomlott bástyáira véglegesen kitűzzük emberi mivoltunk Fekete zászló-ját, várva, hogy egyszer újra ismét felegyenesedhetünk „mint egyszerű, tiszta és ennek ellenére többé nem emberi lények…"


A Stronomia Doom alkotója egyéni világszemléletével és sarkosan ellenálló hitével, aspektusával tükröt mutat hétköznapi beteg világunk minden társadalmi-vallási evolúciós csapdáinak. Zeneileg visszahozza a ’90-es évek koszos, minden sterilségtől és hagyományos trendektől mentes, nyers, dohos pince doom fogalmát.

Stronomia Doom – Elpusztul a Lélek
(HOD presents)

1.       Bevezetés
2.       Elpusztul a lélek
3.       Sátánnak szolgája
4.       Öreg végzet
5.       Fekete zászló


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése