2016. január 7., csütörtök

Urania – In A Black Dream (2015)

Aiwass az Urania mestere a már tőle megszokott csendes remete magányában röpke másfél év alatt állította össze új albumának dalait. A hét dalos In A Black Dream dalaiban bőven fellelhetjük a stílusára jellemző, már kézjegyének is mondható jellegzetes stoner rockos témáit, jazzes elszállásait és az alkotó egyéniségét kihívásként inspiráló újító-újdonságokat tartalmazó megoldásait. Így van ez a mostani albuma esetén is. Sivatagos témái mellet ismételten merészen belenyúlt a progresszív-improvizatív jazz, a klasszikus ’70-es évek feelingjeit hozó pszichedelikus vintage/hard rock, valamint a filmzenék és megmerem kockáztatni némileg a swing, illetve az ambient zenék világába is.


Rögtön az első közel tíz perces játékidővel futó Larrikin című dalának sztóneres kezdő zöngéi után előjönnek a delejesen sistergő pszichedelikus témák, amiket egy jó adagnyi közel négy perces vintage ízű gitár sound sor bolondít meg, miközben benzinfaló sivatagos riffei egy elcsendesítő prog/jazz-es futamok társaságában róják le tiszteletköreiket. Második dala a Mystery már a címéhez híven is a rejtélyes filmzenék, azon belül is leginkább inkább Angelo Badalamenti (Twin Peaks, Lost Highway, Mulholland Drive) zenei misztikumába visz el minket némi swing hatásokkal finoman csengő zongora futamokkal, és alt-szaxofonnal. A torokhanggal nyitó In A Black Dream címadó dala megint csak vulkánként ontja magából a jól ismeret Uránia témákat. Azonban van benne egyfajta dark rockos beütés, ami talán az, enyhén lebegős, némileg visszhangos koncert termesre sikeredett énekhangnak, (igen, ebben a dalban ének is van) és az alatta kozmikusan vibráló borongós szintinek köszönhető. Az ezt követő When Night Comes szintén az újdonságot tartalmazó dalai közzé sorolható. Az improvizatív/prog-jazz-es nyitás után elszállós könnyedséggel hömpölyögnek a dubstep és a (Ulver munkásságára hajazó) kozmikus kísérleti ambient témák, amiknek kábulatából az Inquisiton szigorúan galoppozó magyaros népzenei - Bartóki - robajai rángatnak ki, hogy aztán újra lezúzhasson minket az Underword közel kilenc percnyi prog/jazz-es improvizatív desert/psy rockos zakatolása. A befejező Dawn ismételten a filmzenék rezonáns, pszichoszomatikus kábulatának sodrásában hajózik egészen a dal végi 40 másodperces hullámtörő riff kiállásokig. 


Az Urania számomra most is csalódás, és minden szokásos stoner sémától menetes. Az újításoknak, új hangoknak most is megvannak a hatásai. De ezek érthetőek is. Aki ismeri az alkotó a számos projekt és egyéb ön-inspirálóan tevékenységét megérti az Urania egyre jobban egyedivé érő komplex zenei világát, ami számomra fölér jó pár a stílusban alkotó emberke zenei-szellemi munkásságával. Kalap most is emelve.

Urania – In A Black Dream
(HOD presents)

1. Larrikin
2. Mystery
3. In A Black Dream
4. When Night Comes
5. Inquisiton
6. Underworld
7. Dawn




Urania discography:

My Wife,yes,My Dog,Maybe,My Dodge:NEVER!!! demo 2010
Carpathian Woodoo 2011
Benediction 2012
Benediction II 2012
Resurrection 2013
Drive 2013
Urania & Whorediezel 8CD's Anthology Box Set 2014
Neptune 2014
In A Black Dream 2015




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése