2014. május 20., kedd

Southern Comfort – Blues N’ Roll (2014)

A nagykaposi Southern Comfort zenekar 2012-es Csak lazán kislemeze után idén áprilisban a HammerWorld magazin CD mellékleteként debütáltak első 12 dalos Blues ’N’ Roll című nagylemezével. Hosszú út, és hosszú évek kitartó munkájának eredménye ez az album. Ha valaki meghallgatja, arra garantáltan vérpezsdítőként fognak hatni a Felvidéki srácok kocsma füsttel kevert blues és a klasszikus ’70-es, ’80-as évek hard rock dallamait.


Az album első dalától az utolsóig remekül nyomják a ritmusokat. A Könnyen jön, könnyen megy című daluk már az elején beindítja a hangulatot. Erős hard rock-os, (kissé a Hobo féle Tobacco Road-ra emlékeztető) kezdése után a nagyokat riffelő gitár és a Hammond varázslatos hangja most is felidézi bennem a Deep Purple feelinget. Mocskos blues és igazi hard-rock ami szerintem mára tökéletesen egybeforrott a Southern Comfort nevével. Egy visszafogottabb, de remek ritmusú blues dallal folytatódik az album. Ami kell című daluk bármely motoros film kocsma jelenetében megállná a helyét, az ízes orgona és gitár szóló betétével együtt. A 10 perc-ben újra jön a lendület, a poharak koccanása, és a csajozás. Ami után a Szállt a füst kissé másnapos funky blues-jára imbolyogva gyújtunk rá néhány rakétára, hogy a Vigyél magaddal szájhamonikától feldobott, gomolygós ritmusaira félrelépjünk. Majd a másnaposságon zakatolva átlendít a Mégsem fáj Hammond és kiváló gitár szekció vontatott lendülete, aminek a szájharmonika megint csak remek ízt ad. A középrészben hallható gitár és vokál együttesének pedig olyan koncert nóta hangulata van, amiben garantált a közös éneklés. Ha már koncert, vagy inkább sláger nótákról beszélünk akkor az egymást követő, Rázd fel a vérem és az Apró szikra garantáltan az. Ez a két dal már kedvencemmé vált a csapat bemutatkozó kislemezén is. A Rázd fel a vérem halkan recsegős, bárzongorás kezdése után ritmusosan, vagy inkább szívverésként lüktető gitárok-dobok tempója és a vérperzselő Hammond futamok rendesen a lábunkba rakják a booget. Vajda Jancsi énekes, basszusgitáros torka ebben a dalban, de a többiben is rendesen whiskey-be van mártva. Hangja olyan ízes, és karcos, akár egy több évtizede érlelt finom déli nedű. Az Apró szikra olyan lendületes blues himnusz dal arcát mutatja, ami rádiók slágerei után kiált. Míg az őt követő Jó helyen, jó időben daluk simán elfért volna a ’90-es évek magyar dirty rock/blues dalai között. Mintha csak egy eddig ismeretlen Sex Action dal lenne mocskos riffeivel és szövegével. De ha az előbbiekben rádió slágerekről beszéltem a Nem az otthonom is beállhat a slágerek közzé laza, soft rock hangulatával, ami után a RNR ritmusai lelkünket perzselve mutatják meg, hogy mi is ez az életérzés és, hogy mit is jelent az a három szó: rock n’ roll. Amit csak belül érzel szívvel, és nem a józanésszel, a zene, ami egyben a sex, a drog és a rock n’roll. Az album zárásaként még van egy bónusz nóta. A Csak te vagy bluesosan, és bolondosan csapja a szelet a lányoknak.


Az album 12 dalában megvan minden, ami tovább viszi a blues-rock dallamos és hangulatos világát. Akik pedig kedvelik az ilyen zenéket, azok ne gondolkodjanak sokat, bátran tegyenek egy próbát velük.


Tagok: Kiss Flóri - dobok, Szilvási Tibi - billentyűs hangszerek-vokál, Vajda Jancsi- ének-basszusgitár, Mészáros Szabolcs – gitár



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése