2016. május 5., csütörtök

Vendetta Inc. - Blight (2016)

Azoknak, akik otthonosan mozognak a hazai underground zenei életében minden bizonnyal ismerősen csenghet a budapesti Vendetta Inc. neve. A 2011 óta működő thrash/groove metal zenekar (József Mátyás - ének, Salgó Norbert - dob, Nemes Nimród - basszusgitár, Bartha Barna - gitár) már kezdeti demós felvételeivel, és 2013-es Bristle With Rage kislemezével egyaránt - stílusán belül is - elég magas mércét állított fel. Amire a napokban megjelent Blight című első nagylemezükkel még inkább ráfejeltek. A közel háromnegyed órás, kilencdalos lemez könyörtelen zúzdái a szó szoros értelmében földbe döngöli hallgatóit. Kíméletlen az album lendülete, amit röviden így foglaltak össze: „A Blight egy sokkal nyersebb, sötétebb, ám saját bevallásuk szerint élvezhetőbb anyag. Nem túlzás azt állítani, hogy elődjénél érezhetően komolyabb, összetettebb.” És valóban. Lemezük hallgatása közben szembeötlően érezhetőek azok fejlődési tendenciák, amin a csapat 2013-as kislemeze óta végig ment. A dalok továbbra is precízen hozzák a korábban már tőlük megszokott dinamikát, ám szerkezetük, hangzásviláguk valóban intenzívebb, nyersebb és egyben dallamosabb is lett. Külön kiemelném Bartha Barna remekül kiagyalt vaskos gitártémáit, és technikás szólójátékait, amik szintes a ’80-as, ’90-es évek thrash hőskorszakának ízeit idézik vissza. Amit még a srácok fejlődésének javára írható, hogy nem csak a dalok megírásában, szerkezetében érezhetőek a változások, hanem a lemez összeállítási koncepciójában is. A lemeznek ugyan is van egy keretszerkezete, amit két akusztikus átvezetőtéma  ˝Abyss, Ashes˝ add, s ezáltal tematikusan három részre osztja az albumot. Nem tagadom, nekem első hallásra ezek az átvezetőtémák inkább töltelék daloknak hatottak. Amikről az volt az első gondolatom, hogy egy intro/ounrto szerepben jobban díszelegnének. De pár meghallgatás során megértettem a keretbe foglalt fejlődésük eme jellegét. Mellékesen van egy csipetnyi retro érzete is a dolognak. Ugyan is anno jó néhány thrash banda variálgatott ilyesmi át, fel, levezetőtémákkal.


Mint ahogy a Downtrodden nyitó zajaival is, ami után kapásból egy nehéz groove gyalut nyomnak az arcunkba. Őt követei a vadállatias Black Wolf lopakodó zúzdája nyújtott szólóival, és remek kiállásaival. Egy leheletnyi könnyed akusztikus "Metallikás" pillanat a keretként szolgáló Ashes dallamaiból, ami után galoppozó szörnyetegként ront ránk a Shred Of Existence kíméletlenül rideg tempójával, amit talán kissé visszafog a melodic metalos megoldású refrén. De egyébként mind nagyon a helyén van. A Wretched Mind old-school death metalos durván beteges riffei mindent visznek. Akár egy korbács, úgy hasítják fel hallójárataimat a csúcsra pörgetett kíméletlen fűrészgépes aprítások, és Matyi vérhányásba fulladó hörgése. Aztán ismételten az újabb akusztikus keret-pillanat Abyss, majd a rideg társadalomkritikus Relentless Descent komor, szigorú darálása, amiben két olyan AOR/heavy szóló van, hogy az agyam eldobom. A lemez legsötétebb hangvételű dala, a címadó Blight. Aminek depressziós, gonosz thrash/groove monotóniájától a hideg futkározik a hátamon. Az utolsó, egyben egyetlen magyar nyelven megszólaló daluk az albumon A Sírig. Egy igazi keményvonalas, arcba taposó hardcore zúzda. A dalban vendégénekesként feltűnik a HHCC (Hortobágy Hardcore Crew) frontembere Varga Balázs, aki a dal szövegének megírásában is közreműkötött.


A Vendetta Inc. - Blight albuma továbbra is azt a minőségi, megalkuvás nélküli zúzdát nyújtja, ami tőlük megszokott, és elvárható. Továbbra is remekül alkalmazzák a groove és thrash metal elemeit, ez utóbbit talán most még bátrabban is. Ezt így kell srácok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése