2016. június 3., péntek

Rotting Worm - ˝Egyszerűen szeretjük ezt az ˝paraszt˝ death metalt!˝

A nyírbátori DROW frontembere, Szabó Szabolcs által vezetett nMorder nemrégiben egy névváltáson esett át. A csapat ezen túl ROTTING WORM néven folytatja tevékenységét, a stílusuk pedig továbbra is marad a sallangmentes, gyilkos groovy death metal. Nem régiben megjelent Sufferer kislemezük épp jó alkalmat kínált, hogy Szabolccsal egy interjú keretén belül beszélgessek a névváltásról, és a projekt jövőbeli terveiről. 

Kezdjük is rögtön a legelején: névváltoztatás. Miért is volt erre szükség, miből adódott? 

Igazából nem volt betervezve. 2013-ban, mikor belevágtunk Zsigó Laci barátommal Morder néven ebbe a projectbe, csupán a zene szeretete, a groovy death metal iránti szeretet fűtött minket. Nem voltak nagy tervek, csupán ki akartuk adni magunkból a dalokat és megmutatni ezt a közönségnek mindenféle görcsölés nélkül. Ki is jött a Sinister dal, de mivel voltak más elfoglaltságok, így picit pihent a dolog. 2016 év elején jött az ötlet, hogy folytassuk a történetet, de ha lehet, picit vegyük még old school-abbra a figurát és legyen valami igazán moslék nevünk. Na, így lettünk hirtelen felindulásból ROTTING WORM!

Csak, hogy tiszta legyen a kép azoknak is, akik nem ismernek benneteket. 2004-ben indult a Mortem, akkor még teljes zenekarként, ami egy gépies, rideg industrial death metal volt és két demót élt meg. Majd némi pihenő után Morder lett erős groovy metal alapokkal. Most pedig a névváltozás… Vagyis, lényegében semmi nem változott, csak a Morder Rotting Worm néven folytatja tovább.

Nem! Nem! A Mortem egy másik történet. A Mortem 2004-ben alakult és teljes zenekarként működött hol négy, hol pedig öt fővel. Lehet, sok mindenkit meglepek, de a Mortem a Drow elődje volt igazából, ugyanis 2010-ben a Mortemből alakultunk át Drow-vá, mikor is Vigh Gabi beszállt dobolni, viszont ekkor már Zsigó Laci régen nem erősítette a Mortem tagságát. Lacival a Morder 2013-ban jött, ahogyan az előbb ez szóba is került és ebből lett a ROTTING WORM. A lényeg, hogy ez két külön történet. Úgy látom ezzel sikerült Téged is megfogtunk! ha-ha…

Egyszerűen szeretjük ezt az ˝paraszt˝ death metalt! Lényegre törő, sallangmentes és öröm rá bólogatni. A logót Soós Zoltán barátunk alkotta! Örök hála neki! Szinte visszarepültünk a múltba. Jó volt látni először ezt a kézzel rajzolt alkotást! ; Igazából példa értékű volt a régebbi bandák között az a mérhetetlen összetartás is. Sajnos ez most nagyon hiányzik a hazai undergroundból. 

Akik hallották a Morder ˝Sinister˝ dalát pontos képben kapnak a Six Feet Under és a Torture Killer vonalán mozgó zenétekkel. Te saját szavaiddal hogyan mutatnád be a kislemez dalait?

Valóban. Rám nagyon nagy hatással van/volt mindkét banda, Zsigi pedig remekül érzi ezt a stílust zeneileg. Mintha egyfajta védjegye is lenne ez a zenekar a barátságunknak… Tényleg nincs görcsölés. Hozza a zenét, megírom a szöveget és toljuk is fel. Roppant kényelmes ez így nekünk. A legjobb pedig, hogy alkotunk valamit, amit nagyon szeretünk. Ez jól eső érzés, boldoggá tesz. Marad utánunk valami, nem vesznek el a dalok és ez is fontos szempont mindkettőnknél. A Sufferer és a Sinister igazi gyilkolós, horror death metal témákat feszeget. Zeneileg mindkettő jó kis középtempós bólogatás. A Demons pedig egy lassabb, kissé doom-os tétel, ahol démonok arzenálját sorakoztatom fel. Engem mai napig érdekelnek ezek a dolgok, bár itt a szöveg nem nagyon boncolgatja ezt a világot. 

Lesz fizikai megjelenése is a kislemeznek? Terveitek a jövőre valóan? Elvégre neked ott a DROW, és a projekt másik tagjának, Zsigó Lászlónak is ott van a Steam  zenekara. A saját bandáitok mellet mennyire van idő egy ilyen projekt zenekarra? Gondolom, nem csak alkalomszerűen tervezitek a működését?

Igen, lesz fizikai formátum is. Pont a napokban kezdjük el a munkákat és a saját, DeathCrew Records égisze alatt fog megjelenni az Ep. Igen, nekem zeneileg a DROW minden felett áll, meg ott a DeathCrew Fesztivál is ugye. Ettől függetlenül okosan beütemeztük a dolgot. Zsigi a Steammel is kb. így működik mint a Rotting Worm-al. Szóval nincsen semmiféle gond. Amikor van itt-ott egy kis szünet, akkor gyártódnak a Rotting dalok ezerrel. Eszünk ágában sincs abbahagyni. Így teljes a kör.

Ha már az előbb szóba került a DROW - ami nekem személy szerint az egyik kedvenc hazai underground, mondhatni top 5 zenekarjaim között benne van – akaratlanul is meg kell, hogy kérdezzem mi újság most a DROW háza táján?

Köszi, ez megtisztelő! Nos, a DROW az egy másik történet ugyebár. Most éppen egy Visioned Frailty-vel közös split lemez dalainak utolsó simításain dolgozunk, ugyanis ezt a lemezt a DeathCrew Fesztiválra mindenképpen ki szeretnénk adni. Ha lemegy a fesztivál, akkor pedig tuti, hogy új klip is várható tőlünk. Aztán pedig nekilátunk az első nagylemez felvételeinek, amit még az év végére szeretnénk kihozni. Szóval zajlik az élet!  Fontos infó még, hogy ezentúl javarészt magyar nyelven lesznek hallhatóak a dalaink. Sokkal több mindent bele lehet vinni így a szövegekbe. Nem kell minimálisan sem lecsupaszítani semmilyen mondanivalót. Most erre álltam rá. Lesznek változások, de a zene nem nagyon fog veszíteni a súlyosságából. Okozunk még meglepetést. 

Ez remekül hangzik! Szabolcs, köszönöm a beszélgetést! És várom a fejleményeket. 

Én köszönöm! És senki ne feledje: Augusztus 12-13.-án DeathCrew Fesztivál Nyírbátorban! Jönni, mert brutálisan jó bulit ígérhetünk! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése