2013. június 8., szombat

Magma Rise – Ha megérint a végzet keze

A 2009 nyara óta tevékenykedő, hazánk jelenleg legaktívabb, ultra erős doom formációját a Magma Rise-t az ex-Mood, ex-Wall Of Sleep torok, Holdampf Gábor alapította, Hegyi Kolos (ex-Mood, Stereochrist) és a két ex-Neck Sprain tag, Janó Misi, Bánfalvi Sanya társaságában. Első albumuk a ˝Lazy Stream Of Steel˝ 2010 tavaszán jelet meg. Három év várakozás után most itt a második albumuk ˝The Man In The Maze˝, mely a júniusi Hammerworld mellékleteként eljutott a rajongók kiéhezett táborához. Erről az új albumról, és néhány régi történetről beszélgetek Hegyi Kolos gitárossal.



Szia, Kolos! Először is még egyszer köszönet az interjú lehetőségéért!

Mi köszönjük! Külön öröm, hogy egy stílusbéli portálon is beszélhetünk a csapatról, és az új albumról!

Az új Magma Rise albumot igen nagy várakozás előzte meg. Tavaly ősszel felröppent hír óta, hogy lesz valami új tőletek, mindenki lázban éget! Sajtók, rajongók egyaránt! Most pedig valóságban is meg jelet az új albumotok! Hogy látod a fogadtatást, milyenek a visszajelzések? 

Még nagyon friss az „élmény”, de eddig tényleg nagyon jók a reakciók! Ugye a júniusi Hammerworld-ben a hangpróbán az első helyen végeztünk, ami hatalmas megtiszteltetés, és az eddig megjelent általunk olvasott kritikák is mind nagyon pozitívak lettek! Az a helyzet, hogy mi is éreztük, hogy most sikerült egy lépcsővel feljebb lépni, mind a nóták, mind a produkció tekintetében! 

Felkerült rá a The Asound zenekarral közös kis bakeliten meg jelent Five című dalotok is. Ezt konkrétan akartátok, vagy csak annyira jó ez a dal, hogy mindenképp rajta kellet lennie a címéből adódóan az 5. track-ként a lemezen?

Nem volt kérdés, hogy felkerül -e a lemezre. Nagyon erős nóta, a koncepcióba is illeszkedett mind szövegileg mind zeneileg, és a hangzás is jóval bikább lett! Az új lemez egyik húzónótája! Gábornak mondtam is, hogy ez a nóta élete eddigi fő műve! 

A Magma Rise milyen periódusában íródtak a dalok? Mit tükröznek, mit jelentenek? Hisz volt némi nehézségetek közben, mint a kétgitáros váltás is?

Az a helyzet, hogy itt nincs nagy görcsölés, sem megfelelési kényszer. Ilyen szempontból hasonlóan készült, mint a Lazy stream. Tavaly kb. nyár környékén megbeszéltük, hogy 2013 tavaszára kéne egy új album. Nekiálltunk megírni a nótákat, és idén nyár elején meg is jelent. A nótákat úgy 98%-ban hárman írtuk és raktuk össze Gáborral és Bánfalvi Sanyival. Füleki Sanyi már nem igazán vette ki a részét az album megírásában, mert a munkája miatt nem tudott próbákra jönni. Ezért találtuk ki, hogy az új lemezt trióban csináljuk meg. Már a nótaírós időszak korai időszakában jelezte Gábor, hogy a szövegek valamilyen szinten összefüggenek majd, egy laza koncepcióra felfűzve. Mivel ritkán tudunk csak próbálni a nagy távolságok miatt, ezért a riffeket otthon raktuk össze Gáborral, majd ami átment a szűrőn azt Sanyival meg is csináltuk. Néha próbánként több nótát is! 

2012-ben Janó Misi távozása után Füleki Sanyi vette kezeibe a gitárt nálatok! Így már három ex-Mood tag volt akkor a zenekarban. Először is miért távozott Janó? Hogyan került Füleki Sanyi a képbe (még ha rövid időre is), és mi volt az ő távozásának oka?

Misu Dunaújvárosban lakik, és a próbák valamint a koncertek kilogisztikázása nem tudott működni, valamint összejött neki egy 3 műszakos meló, ami tovább bonyolította a dolgokat. Vártunk elég sokat, hogy megoldódjon a dolog, de miután nem látszott a fény az alagút végén, megbeszéltük, hogy a továbblépés érdekében mozdulni kell. A kapcsolatunk most is remek, tehát nem volt semmi sértődős bulvár történet a háttérben. Most, hogy a Neck Sprain újra aktivizálta magát Mihi visszatért a rivaldafénybe, úgyhogy minden helyre került szerencsére nála is!
Misi pótlására Füleki Sanyi érkezett, akivel toltunk jó pár koncertet, ami nagyon zsír volt. Kiderült, hogy Sanyival még mindig remek gitárpárost alkotunk!  Azonban mire eljött volna a kreatív időszak Sanyi is munkát váltott, és a Misuhoz hasonlóan nem tudta megoldani sem a próbálást, sem a koncertezést. Ekkor határoztuk el, hogy az új anyagot hármasban csináljuk meg.

Füleki távozása után Herczeg László (ex-Sedative Bang, Penalty Kick, Sunday Fury) tölti be a megüresedett gitáros posztot. Mesélnél Lászlóról és, hogy Ő mi úton- módon került a csapatba?

Lacit a Sunday Fury-ból ismertük. Korábbi csapatainkkal (Stereo, WOS) már sokszor játszottunk együtt. Egy nagyon jó arcnak és egy precíz gitárosnak ismertük meg. Amikor pár éve Misu nem tudott bevállalni egy európai turnét, Lacit hívtuk el kisegíteni! Egy élmény volt vele játszani, jó arc nem nyűgös, szól a kezében a hangszer, egyszóval köztünk a helye! Sanyi után más nem is került szóba, és mivel a Sunday Fury is áll jelenleg neki sem okozott gondot a dolog!

Ez év októberében felléptek Máltán, a The MaltaDoom Metal Fesztiválon, novemberben pedig a VIII. Doom Over Vienna fesztiválján. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mind a két esemény Európai, vagy akár nagy világi szinten is jelentős! Hogyan sikerült ide „belógnotok”, meghívást, felkérést kapnotok?

A máltai fesztiválra már tavaly is hívtak minket, de akkor nem tudtuk megoldani a kijutást. Remélem, ez idén összejön majd. Amúgy a DoomShallRise fesztiválon játszottunk együtt a NomadSon nevű máltai csapattal, akik között Forsaken tagok is vannak, valamint a fesztivál szervezői is ott láttak minket és onnan jött a kapcsolat. A Doom Over Vienna fesztivál pedig csak idő kérdése volt, hiszen Bécsben rendre hihetetlen hangulatos koncertjeink vannak! 

Nem titok, hogy igen jó kapcsolatot ápoltatok a Doom zene egyik meghatározó alakjával, ős atyjával, Scott Wino Weinrich gitáros-énekesel? (Saint Vitus, The Obsessed, The HiddenHand, Shrinebuilder) Ez a kapcsolat megvan még a mai napig?

Gábor van nagyon jó viszonyban Winoval. Olyannyira, hogy amikor a The Obsessed nemrég a Roadburn fesztiválon játszott, Wino meghívta Gábort és a feleségét Lucát a koncertre! Amikor a Saint Vitussal játszottunk legutóbb akkor is nagy volt az öröm, hogy újra találkoztak!

A Mood megszűnésével két zenekar is született. Az egyik a Wall Of Sleep, Füleki Sanyi vezetésével. A Másik a Stereochrist, a Te vezetéseddel. Három albummal jött ki eddig a Stereochrist. Lesz esetleg folytatása az ő történetének? Ezen a téren mi a helyzet?

A Stereo most jól megérdemelt pihenőjét tölti! Nem oszlottunk fel, vagy ilyesmi, de mivel az énekesünk Felföldi Peti Norvégiába helyezte a székhelyét, nem láttuk értelmét újra egy új ember keresgélésével tölteni az időt. Mindenki az egyéb zenekaraira koncentrál, Gazsika Haw-zik, Torn From Earth-özik, Bólszi Asphalt Horsemen-ezik, én meg Magmázok. Nyilván ha beesik valami hihetetlen odaillő énekes, akkor újra felmelegítjük a csapatot, de egyenlőre nincs erre utaló jel! 

Gondolom az elkövetkező időkben, most egy sűrűbb koncertezős időszakba veti bele magát a Magma Rise? Hol, és merre találkozhatunk veletek?

A nyáron lesz két fesztiválfellépésünk, júni 26-án a Hegyalja fesztiválon, 29-én Pécsen a Rockmaratonon, majd ősszel a máltai és bécsi doom fesztiválok lesznek. Szeretnénk ősszel valahol Pesten egy lemezbemutató koncertet csinálni, meg szó van szegedi buliról is, de itt még semmi konkrétum nincs. Aztán elvi szinten szó van egy komolyabb európai körről is egy ismertebb zenekarral, de erről semmi többet nem tudok még mondani.

Kolos, köszönöm a beszélgetést! 

Én köszönöm! Doom-ra fel!



Tagok:  Holdampf Gábor (ex-Mood/ex-Wall of Sleep)-basszusgitár/ének, Hegyi Kolos (ex-Mood/Stereochrist)-gitár, Herczeg László (ex-sSdative Bang/Penalty Kick/ Sunday Fury)-gitár, Bánfalvi Sándor (ex-Neck Sprain/Ákos)-dob

Korábbi tagok: Janó Mihály (Neck Sprain)-gitár (2009-2012), Füleki Sándor(ex-Mood/Wall of Sleep)-gitár (2012)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése