2013. június 27., csütörtök

Steam Engine - post folyam

A Steam Engine-t 2007-ben hozta össze három Nyírmadai fiatal, Rebák Tibor, Szirota Márió és Bigai Csaba. A kezdeti csapongások után 2008-ban felvették az akkor még nagyadagban thrash metál témákkal telepakolt ˝Instrumental Goddamn Cigar Metal˝ című demójukat, amivel elsősorban az volt a céljuk, hogy megfelelő énekest találjanak. Három év után azonban megunták a várakozást, keresgélést, és mivel tele voltak új ötletekkel, valamint új és izgalmasabb számokkal 2010-ben megtartották első koncertjüket. Még ez év nyarán felvették a ˝Nervous Calm in the Morning Light˝ című kislemezüket, a R33stúdiójában. Ez az anyag már jóval változatosabb az előző demóhoz képest, egy erősebb, összetettebb, de egyben kaotikusabb irányt is mutat, ami a kialakuló Steam Engine irány is egyben: experimental, post instrumental metal, tele súlyos riffekkel. A zenekar kísérletező kedvét bizonyítja, hogy három számában az Óperentzia billentyűse, Domokos Tibor is vendégeskedik.
Ezután mondhatni elindult a szekér. Felléptek vidéki késdobálókban, kultúrházakban, zombi felvonuláson és a nyíregyházi Járókelő fesztiválon is, majd 2011-ben két Bagolyköpet fesztiválra is meghívást kaptak. Ezeknek a bulikon kialakult kapcsolatoknak köszönhető, hogy Budapesten együtt játszhattak az izraeli TV Buddhas-szal, Szolnokon pedig a cseh Sabot és olasz Pulseve zenekarokkal, amik egytől egyik nagyon galád estékre sikerültek.


2012 elején megjelentették ˝Fearmament˝ című, háromszámos ’’EP-jüket. Amin már egy teljesen kiforrott, egyedi hangzást mutatnak be. A számok nagyon sokrétegű és dallamú zenei világot mutatnak be, kezdve az zajos thrash-től a sivatagos stoneren át, egészen a fúziós jazz-ig. Mint példa erre a The Grub és a Smellville daluk melyben olyan gyors döngölő csapások vannak, hogy leszakad az állunk. Az Alaska hangjaiban pedig sejtelmes jazz lüktetések kíséretében megyünk északra, egészen a markáns, hidegen riffelős közegbe. Az ’EP rövidsége ellenére 3 tökös, érdekes zenét tartalmaz. Aminek remélem hamarosan lesz folytatása!


Tagok: Rebák Tibor – gitár, Bigai Csaba – basszus, Szirota Márió - dob



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése