2013. június 24., hétfő

Stoneblabe – True Stories (2013)

A Stoneblade-ék 2012 nyara óta csiszolgatják, készítgetik az új anyagukat, és most itt van ez a 11 gyöngyszemes album. Nincs kecmec, tökösen oda teszi nekünk a füstös, kőbunkós, sörszagú southern metált. Olyan tömény és erőteljes hangzása van ennek az új albumnak, mint egy 1000 megatonnás ősrobbanásnak. Nem tudom, hol és milyen stúdióban dolgoztak a fiúk. De az biztos, bika a hangzás!


Már a nyitó ˝Runaway Man˝ iszonyatos erővel vágja oda nekünk riffeit.  Zakatol, dübörög, mint egy rozsdás úthenger. A gitár olyat nyom, hogy az mindent tarol maga előtt. És közepén az a recsegő, fűrészgép szóló nagyon leveri nálam a magas lécet. ˝Day by Day (Dies Within)˝, ez a dal már rajta volt az előző Metamorphosis ’Ep-n, ott is hatalmasat szólt! De itt, mint egy ágyú. Egy kis plusz döggel felbikázva, veszett jó. Szőrös, tökös, mint a vaddisznó töke. Az ének üvölt, a gitár fűrészgépként szaggat, a szóló pedig megint csak valami frenetikus délies blues-rock füstölés. A ˝Family Affair˝-t is ismerhetjük már a klipről, és most is csak azt mondom 100% BLS felling nóta. Hogy milyen részeg hangja van ennek a gyereknek, és az a recsegő, mocskos gitár teljesen bepörget… sört kell nyitni! Harci dob, és basszus kombinációval indít a ˝Where˝ amire úgy kúszik fel a füstös southern riff mint kígyó a kiszáradt fára. Refrén alatt van egy kellemes pengetős, megnyújtott téma, amit később nagyon jól váltanak vissza a lüktetésbe. Igazi progresszív, thrash-es letompított koszos monoton ének/beszédhanggal jön az ˝I Had Enough˝ ami át megy egy rock star fellinges kocsmai közös éneklős refrénbe. Az egész dal témája, lüktetése ilyen monoton, bekeverve egy jó kis mocskos blues témával a végére. ˝Cloudless Sky˝-ba a gitár villámként kezd száguldani az égen, de egy kis balladás színes elszállós dallamba szelídül vissza. Balázs fájdalmasan, szomorkás éneke megteszi a hatását, és egy szuper southern metál balladát formál ki a dalból. A misztikus kezdésű ˝Am I Misery˝egy igazi időzített bomba. Robban, és veszélyes. Van benne egy nagyon erős szaggatós groove rész, ami re megint csak ez a dög fűrészgép szóló jön. És valahogy ezt a szaggató groove vonalat követi a ˝Indside Of Me Inward God˝ riffei is. A ˝The Soul Behind The Face (Stone Skin)˝ témája is szerepelt már az előző ’Ep-n. Ez is egy felbikázott, szuper szaggatós dal lett, és azokkal a spanyol karaván akusztikus részekkel nagyon jól el van találva. A csatakiáltás jellegű refrénkántálás is ott van, és az a füstölgő szóló, mint a Joker a pókerben, mindent visz.  A dal befejezése kellemes akusztikus, mint egy elszálló ízes szivarfüst. És ez után a finomság után egy tehervonat erejével kapjuk arcunkba, hogy ˝Fuck You˝. És meg is b.sszuk, úgy pörög, recseg a több tonnás riff özön. Az arcunkba meg csak üvölti: Fuck You. Zárásnak kapunk egy lassabb doom-os, southern pergetésű ˝Two Angels˝-t, indián imamormolással, amiből dühös vulkánként tör ki Balázs refrén üvöltése. Nagyon mély és súlyos, sötét blues hangok tarkítják, és teszik komorrá a dal hangulatát, mai lehet nem is két angyalhoz, ha nem egy sötét Istenhez szólnak.


Ismerve a Stoneblade előző két anyagát. Nyugodttan mondhatom, hogy olyan lett, amire vártam. Sőt, erősebb! Egy dögösebb, extrákkal telibb, füstös southern hangzású nagyon oda rakós, tökös album. És az a fűrészgép gitárszólók, amik leszakítják a fejedet és úgy szólnak, hogy még a hideg is ki ráz… olyan jók! Az biztos, hogy az ez évi Top 10-emből, az első Top 3-ban szerepel!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése