2013. szeptember 21., szombat

Convoy – ’90-es évekbeli hazai doom/stonerek

A Greff András (későbbiekben Wall of Sleep) vezetésével 1997 óta működő Convoy zenekar mondhatni úttörőként művelte Magyarországon a szabbatista metal zene mesterségét. Először 1998-ban jelentek meg 4 számos Rodeo című  demójukkal, az adott kornak megfelelően kazetta formájában. Majd rá egy vére, 1999-ban megjelentették Good Old Melodies című 6 számos kislemezük, melyen tökéletes dalfelépítésekkel, gitárszólókkal, és énektémákkal szólaltatták meg doom/stoner szerzeményeiket a hazai rajongók nagy örömére. A kislemez egyik kiemelkedő dala a Hide My Wings, mely morózus riffei súlyosságával, lassúságával igazi doom himnusszá vált a rajongók körében.

Convoy – Good Old Melodies (’EP 1999)


1.       First Step Of The Great Search
2.       Pathfinders` Legend
3.       Reflecting
4.       Past Tense
5.       Hide My Wings
6.       Lest Steps

Majd pár évre rá, pontosabban 2002-ben szerzői kiadásban kiadták első nagylemezüket Possibilities címen. A sokat által várva várt album 10 heavy/doomos, stoneres dalt tartalmazott, amelyekre inkább  a visszafogottabb tempó volt jellemző.  Azért természetesen ott sorakoztak rajta a lendületes, gyalulós nóták is, mint pl., a Relief, A Song About The Tools We Are Looking For, Franny Tales, Pure, Fragments, remek szólókkal, riffekkel és énektémákkal. Az albumon érezhető volt az akkoriban divatos grunge-os íz is, ami érezhető a The Closennes dalukban, vagyaz album közepén el helyezett akusztikus Let It Breathe című szerzeményükben (ami talán bónuszként jobban hatásosabb lett volna az album végére). Az album  erőssége a A Song About The Tools We Are Looking For, Relief és a Pure dalokban rejlik. Ez utóbbi felkerült anno a Psyhedelic Fanzine - Out Of Focus – vol 1. válogatására, a Relief pedig a shock! magazin válogatás CD-jére.  Később egy amerikai kiadó a Midwest felkérésére készítettek egy Sabbath feldolgozást, a Dehumanized Witch – Black Sabbath Tribute II.-re is. 

Convoy – Possibilities (2002)


1.       Franny's Tears
2.       A Song About The Tools We Are Looking For
3.       Pure
4.       Fragments
5.       Let It Breathe
6.       Sunspot City
7.       The Closeness
8.       Alanis
9.       A Long Goodbye
10.   Relief

A Convoy a maga idejében egy jelentős doom/stoner csapat volt hazánkban. Hogy hogyan lett vége a zenekar történetének arról nem tudok sokat. Greff András 2001 és 2005 között a Wall of Sleep-et erősítette. Tisztelet a munkásságáért! 

Convoy zenekar 2001-2002 tájékáról

2 megjegyzés:

  1. Szeva. András egy isőben a Joystix tagja volt. Dani a Head For The Sun-ban püföli a dobokat. És ha van egy kis türelmed 1-2 nap, akkorra megtudom, hogy András hol zenélt még, illetve a többiekkel mi történt. ... ha kiváncsi vagy.

    VálaszTörlés
  2. Bocs a helyesírási hibákért...

    VálaszTörlés