2013. szeptember 27., péntek

Ken Licks Barbie – Akik visszanyalnak

A Ken Licks Barbie-s fiúk a napokban jöttek ki első kislemezükkel, amit stoner körökben, az éve albuma Top 10 (ha van ilyen) első 5 helyezése közzé simán befér. A bemutatkozó anyagukon 5 tökös, sörös, nagy vagány stoner/sludge/rockabilly mocsok hallható mindenféle szöszölés és finomításoktól mentesen. Ennek kapcsán beszélgetek Lipták Gergővel a zenekar énekes, basszusgitárosával.


Szia Gergő! Meg kell mondanom, hogy én totál dobtam egy hátast az agyagotoktól. Azóta is tolom napi rendszerességgel. 

Szia Armand! Hú... Ilyenkor mindig fura érzések szaladnak végig rajtam, hogy valaki vevő a "mocskos" kis zenénkre! Nagyon örülök neki, hogy megtetszett a bandánk! És köszönjük is a megtiszteltetést!

Fiatal zenekarként elég keveset lehet rólatok tudni. Kérlek, mutasd be a zenekart és a tagok zenei előéletét, valamint, hogy hogy mikor hogyan is alakultatok meg?

Igen, eléggé megmaradtunk a föld alatt, mert feleslegesnek éreztem győzködni bárkit is, hogy "na pedig mi azt jó' mocsár, tehéndöntögető zenét tolunk" míg nincs egy jó kis demócska a mancsunkban.
De hogy válaszoljak is, '12 tavaszán gitárosunkkal, Gyurival egyre többet és többet peckelte a fantáziánkat, hogy jókat kéne zenélni, úgy időcséplés gyanánt. Toltuk, halasztottuk a dolgot, persze azért időnként lementünk a terembe zajt kelteni, no meg természetesen megszabadítani a világot a sörmennyiségének töredékétől. Na, végül találtunk egy cimbit, Iklódi Tamás, aki a "néhai" Diomede Fuzzdirt gitáros énekese, és aki vállalta, hogy szarnak veri a dobot ritmusra! Tomi szeptembertől dezertált pestre, így kellet más. Baku László lett az új dobosunk (aki szintén a Diomede Fuzzdirt-be nyomta, ami időközben  feloszlott, így Laci zenekar nélkül maradt, ami kapóra jött) és ezt a szerepet még mindig ő tölti és reméljük fogja is! Eleinte fostunk Lacitól, hogy mennyire fogjuk beszélni a közös nyelvet... hát gyerekek a sok sör sok mindenre megoldás,he-he!
A Ken Licks Barbie nevet is sörben ázott májjal találtuk ki, mert kellett valami hülyeség és azóta így maradtunk. Később viszont kiderült, hogy volt egy pszichopata házaspár, akiket Ken és Barbie-ként ismertek, akik halomra gyilkolták a népet. Hopp-hopp mik vannak...
Innentől kezdve csak inni kellett, meg próbálni, meg próbákon inni. És voila...'13-ban majdnem egy éves fix csapatként megszültünk egy 5 számos cédécskét.

Tagok zenei előélete:
Gyurit leszámítva nekem is és Lacinak is volt más zenekara a K.L.B. előtt és még jelenleg is van.Laci ugyebár a Diomede Fuzzdirtben munkásoskodott, de előtte még verette egy death metal bandában, ami asszem’ a Necrotic nevet hordozta. Valamint még a nyíregyi Hendrix-el, Nagy Tamással is sokat pszichedeliáztak. Jelenleg még egy Tool tribute bandában nyomja, akiket Now In Technicolor néven ismerhetünk. Én ezelőtt az Economic crisis nevű fastcore csapatban játszottam, ami még jelenleg is működik Jagged Cut néven. Illetve régebben egy Misfits tribute zenekarban is játszottam egy kis ideig. Olyan régen nem bőgőzök, szóval túl sok dologhoz nem volt közöm. Jaj, ki ne felejtsem, hogy egy minimális ideig a Kuplung Klán létszámát bővítettem, mint énekes.

Remek kis anyagot készítettetek össze! Mond csak, eleve ilyen mocskosra akartátok a zenéteket, vagy csak zsigerből ez jön belőletek és nem volt semmi eltervezés?

Köszönjük szépen! Elképzelések voltak persze, de azt kis túlzással sose sikerült megvalósítani, vagyis sose olyan lett, mint azt megálmodtuk. Szóval inkább zsigerből ömlött ki belőlünk a pusztulat. De számaink szinte jammelésből születtek, talán a Bill egyik kis részét írta meg Gyuri otthon. Egy szó, mint száz, csak ami jön ész nélkül! 

Te mennyire, vagy elégedett ezzel az anyaggal? Ilyen anyagot szerettetek volna?

Zenei téren messze több, mint amire számoltam. Hihetetlen jó minőséget kaptunk a Fire records-tól! Ami engem viszont zavar, hogy az ének nagyon nem úgy sikerült, ahogy én azt szerettem volna. Sajnos pont akkor basztak ki minket a próbatermünkből és egy hónapig egy rikkantás se hagyta el a képem. Szóval készületlen torokkal és nagy izgalommal ott állni a miki előtt, háát..kurva rossz volt. No de szarni rá... ilyen lett,és én büszkén verem a mellem azért, hogy legalább ennyit is,  de sikerült lerakni az asztalra.

Mikor és hol készítettétek az albumot?

Lemezünket itt nyíregyházán a Fire Records-nál sikerült felcsapatni. Asszem ’az első kört, aug. elején vettük fel és egyben. Az éneket, azt szeptemberbe vettük rá és már csak meg kellet keverni. Pál Misi érti a dolgát! Megkaptuk a nyerset még az elején. Na, az szólt, mint az ágyú! Végül megkavarta Miska azt hu-juj...  Akkorát lökött, még majdnem kilöttyent a sörikém.
De a zenekarért (és nem csak a miénkért) nagyos sokat tett a Mesés Kelet! Belekerültünk egy olyan családba, ami felbecsülhetetlen!Az albumunkat úgy is reklámozzuk, hogy a Mesés Kelet és a Fire Records bemutatja a saját ebének kölykét

Ha egy mondatban kellene bemutatnod a zenekart és az albumotokat, mit mondanál el róla?

Mint a sör!

A zenétekben nem csak egy stílus irány jelenik meg. Aki meghallgatja, annak rögtön feltűnik a desert stoner, a sludge, vagy épp a rockabbilys punk jellegzetességei. Ti magatok is ennyire szerteágazó zenéket hallgattok, szerettek? 

Ez teljes mértékben így van! Mind a hármunk más-más stílus jegyeit hordozza, de azért persze emellett rengeteg féle zenét szeretünk és van dögivel közös kedvenc. Gyuri inkább stoneresebb beütésű, de megy mellette más is keményen. De Neki az egyik nagy kedvenc a Queen Of The Stoneage és a Hey Bastard! Laci az ismertebb zenék között erősebb, mint pl., Tool, Rage Aganist The Machine és így tova...  Én meg inkább doom, sludge, betegebb core zenéket (kivéve death és metalcore) és metált csípem, mit  a Crowbar, Eyehategod és a magyar PFA. 
De mind csipázzuk az ilyen düüüümmm..dzsüdzsüdzsüdzsüdzsüdzsü...düümmm hajlongós zenéket is.

Vagyis van három fickó, akik zeneileg mást-mást kedvelnek, ami a zenekaron belül csak előnyt jelenthet, ötletek, energia, és stílus szempontjából. És vajon ez a három alak emberileg mennyire jön ki?

Ááá.... nagyon jól! Gyurival én már egy jó ideje úgy vagyok, hogy neki adnám a kakaós csigám közepét is akár! Lacival is egy országos barátságot ápolok!Szóval nagyon nagy az összetartás és a komázás a csapatban.

Meg volt az album bemutatkozó koncert is, (szept. 20.-án Nyíregyházán) hogyan fogadták? Vannak már valamiféle visszajelzéseitek?

Seggre ültünk a sok pozitív véleménytől! Sok ember úgy jött oda a végén, hogy "takarodjatok má' hát nem is tudtam, hogy ti ilyen bunkó, súlyos zenét nyomtok! kurvajók vagytok srácok" Még olyat is kaptunk, hogy bobafettéket lezenéltük a picsába, hmm…  mondom, akkor ott történt valami bár azért ez szerintem kis túlzás volt!Hát, ha még tudták volna, hogy az utolsó egyben legújabb számunkat még meg se írtuk végig, de úgy voltunk vele, hogy majd a színpadon megírjuk akkor... he-he

Stoner szentháromság: Sör, Cicik, Zene! Ez nálatok is így van?

Abszolúte! Vitathatatlanul! Sorrend néha változik, de az elemek nem!

Gondolom a közeljövőben még több koncert és sör vár rátok?

Fúú… nagyon-nagyon remélem! Lesz egy nem semmi kis turnénk, ha minden igaz Igor, Mongooze, Grizzly csapatokkal! Na, ott...hujuj...borul majd a világ!

Gergő! Köszönöm a beszélgetést!
Részünkről volt ez megtiszteltetés! Mi is köszönjük, Armand!


Tagok: Baksa Gyuri - gitár, Baku Laci – dob, Lipták Geri – basszus, ének

 Ken Licks Barbie - Smoke Park



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése