2013. szeptember 6., péntek

Neck Sprian – God’s Snake ’EP 2013

Tagadhatatlan, de miért is tagadnám, hogy a Neck Sprain új ’EP-je úgy hatott rám mit, mint akit két lábbal, telitalpasan rúgnak arcba, vagy mint aki elszenvedi ennek a herén rúgásos változatát! A Neck Sprain egy kompromisszumoktól mentes erős és agresszív thrash/groove zúzdával tért vissza közel 7 évnyi (kisebb-nagyobb) kihagyás után. Utolsó nagy albumuk a 2006-os Heavyweight - 3rd Round volt, melyen még Pityesz (Horváth István – jelenleg Mandibular, FreshFabric) énekelt fel. Ezzel az albummal akkortájt olyan zenekarok előtt játszottak, mint a Slayer, Deftones, Testament, Fear Factory, Entombed, vagy a Sepultura. 2008-ban a Neck Sprain és Pityesz utjai szétváltak, ekkor jött a képbe, igaz eleinte csak kisegítő énekesként Áron "Apey" Andris. Aki 2009-ben már teljes tagú frontemberként énekelte fel a Blacken Tides és a Goliath című dalok demó változatát, amit a rajongók lelkesen fogadtak. Jöttek a koncertek és a fesztiválok... ám a tagok közötti távolság és a közbe iktatott dobos csere, valamint időhiány miatt a Neck Spain egy Londoni klub koncert után 2010 őszén elhallgatott. Sokunk örömére a zenekar 2012 szeptemberében az eredeti dobossal, Bánfi Sanyival újult erővel összeállt, és 2013 tavaszán egy kirobbanó, visszatérő – Reunited - koncertet adtak a Dürer kertben.


És most itt vannak az új 4 dalos, közel húszperces ’EP-jükkel, aminek hallgatása közben saját arcomon ugrálok két lábbal. Az ’EP-t nyitó The Last Progress Bánfalvi Sanya remek pörgős dob játékával hozza a visszatérés lobogóját, amire felkapaszkodnak az erős agresszív/progresszív őrlő gitár riffek és innentől nincs megállás. Vagy mondhatnám azt is, hogy nincs kegyelem. Amik nagyon jól érezhetőek a földbe taposó begyorsított, vagy épp belassított gyilkolásoknál. A Blacken Tide közép tempósan, de bitangul varacskosan kezd. Olyan riff jön a gitárból, amitől egyből kapunk egy jól irányzott bal horgost, a lassú mocskos groove-os tempók pedig legyalulnak a földig. Apey ebben a dalban (de a többiben is) a maga megszokott módján,  hozza énektémáit, dallamait. Mélyből rekeszt, hörög, üvölt, dühödt őrjöngésként ömleszti arcunka hangjának veszedelmeit. A Goliát hozza azt a bizonyos herén rúgást, amiről már beszéltem. Az egész dal az elejétől a végéig egy őrjöngő Panterás, gyorsan kaszaboló thrash/groove. Janó Misi gitárjából árad az erő, a düh, a lendület és ez sugárzik az egész dalból. A végére maradt a kígyóméreggel teli pohár, a God’s Snake. Újra jönnek a kitartott, középtempós zúzások erős metál riffekkel, amikre koncerteken a fejek headbanger-ve beindulnak. Apey ebben a dalban remekül hozza a kissé grunge-os, rekesztett, préselt énekét. A gitárok pedig kúsznak, tekerednek, megmutatva a kígyó isten, vagyis a Neck Sprain megújult erejét!

A Neck Sprain - God's Snake 'EP-jével, bemutatja nekünk az arcba rúgás tudományát! Aki pedig élőben is látni szeretné ezt a bemutatót, az megteheti szeptember 13-án lesz az A38-on, ahol a Wrong Side Of The Wall társaságában rúgnak arcon/herén minket!



Tagok:  Áron "Apey" András – ének, Bánfalvi Sándor – dob, Janó Mihály – gitár, Nagy Levente – ének, basszusgitár



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése