2015. március 27., péntek

Aebsence - "Úgy elmegyek, meglátjátok! Soha hírem nem halljátok."

Az Aebsence zenekar közel egy évvel dobosuk, Polgár Balázs tragikus halála után az alábbi hírt jelentette meg web, illetve facebook-os közösségi oldalán: ˝Kedves Barátaink! Teljes a zenekar. A tavalyi évben elhunyt Polgár Balázs helyét Karner Gábor vette át a dobok mögött. Jelenleg a 3. nagylemezünk anyagán dolgozunk, amit idén ősszel szeretnénk megjelentetni. Ebben az évben lett 20 éves a zenekar, de semmi okunk ünnepelni.˝ A hír aktualitásán felbuzdulva kerestem fel a zenekart és beszélgettem Budai Péter énekessel , aki szívéjesen válaszolt kérdéseimre.


Szia Péter! Örülök, hogy újra teljes és aktív a zenekar. De mielőtt belekezdenénk beszélgetésünkbe emlékezzünk meg kicsit Polgár Balázsról. Tavalyi év májusában bekövetkezett halála nyilván megrendítette a zenekart. Mennyire befolyásolta ez a tragédia terveiteket, a zenekar életét az elmúlt egy év során? 

Zenekari értelemben sajnos sokban. Balázzsal már elég sok dal volt szinte teljesen kész, kitűztünk magunk elé célokat, amit sajnos keresztülhúzott ez a tragédia. Egy tagcsere - hát még egy haláleset - mindenkit megakaszt, és bár sosem voltunk egy gőzerővel dolgozó csapat, ez a mi egy évünkön is érződött. Itt nem csak arról van szó, hogy egy zenésztársaddal nem dolgozol már tovább, hanem, hogy nincs többé. Igazából a mai napig fel sem fogtuk.

Balázs 10 évig volt az Aebsence dobosa. Egy csapaton belül nem csak a közös zenei kötődés, hanem egy emberi, baráti kapcsolat is kialakul. Hogyan jellemeznéd ezt a közös időt?

Ez a dolog nem csak zenekarilag, emberileg is megrendítő volt, sőt úgy volt igazán. Egy fiatalember halála még akkor is szíven üt kicsit, ha idegen. Az eltelt évek alatt elég jól összerázódtunk minden szempontból. Mi is tanultunk tőle, ő is tőlünk. Mint egy régi kapcsolat, vagy egy család; egymáshoz csiszolódtok az évek során. És azért 10 év nagy idő. 


Új dobosotok Karner Gábor személyében megtaláltátok Balázs utódát. Róla mit tudhatunk? 

Ha folytathatom megint az helyzet emberi oldalával, akkor elsősorban azt emelném ki, hogy ő Balázs egyik legjobb barátja, és a kisfia keresztapja, valamint dobmentora. Ismertük is őt már korábbról, volt néhány koncertünkön, bár ő nem a metal felől érkezett. Ennek ellenére tetszett neki a zenénk, és szinte adta magát a dolog, hogy vele kell folytatnunk. Felvetődött, hogy Balázs emlékére feldobol velünk egy dalt, amit még vele együtt írtunk. Ez neki is egyfajta terápiát, az események feldolgozását jelentette volna. Odaadtuk neki a nóta próbahelyi felvételét és néhány hét múlva becuccolt a próbára és szépen hozta a témákat. Már ott mocorgott valami, hogy esetleg lehetne ebből több is, próbált más nótákra is improvizálni. Aztán úgy döntöttünk, hogy maradnia kéne. Sajnos csak gyenge minőségben, de annak idején jó pár számot felvettünk a próbákon, amin Balázs témái hallhatók. Ezt mind megkapta, és meg is tanulta, úgyhogy nem egy szám lesz, hanem jó eséllyel minden téma, amit közösen írtunk korábban. A stílusuk egyébként hasonló, de ez nem is csoda. Ráadásul nekünk egy olyan ember kellett, akivel jól megértjük egymást. Nagyjából a mi korosztályunk, ugyanazt várja az élettől, mint mi, ugyanúgy áll a zenéléshez, és még ismertük is korábbról. Adta magát a helyzet.

Elkezdtétek harmadik nagylemezetek munkálatait. Erről előzetesként mit tudhatunk meg?

Ez már a második után elkezdődött, ezért is tartunk ott, hogy az elmúlt egy év döcögőssége ellenére a zenei alapok már nagyjából készen vannak. Az alap koncepció most az, hogy a Balázzsal megírt dalok lesznek rajta, nagyjából azokkal a dobtémákkal, amit még ő írt. És talán még egy-két újabb dal, amit már Gáborral hozunk össze.

A készülő új albumon esetleg újra fel tűnek az … is dead album koncepciójából tudatosan kihagyott népi hangszerek, vagy a hangzásban, hangulatában  továbbra is marad a progresszívebb, nyersebb megszólalás. 

Egyelőre az a koncepció, hogy nem lesznek népi hangszerek, és szerintem ez marad is. Az énekben viszont váltás lesz. Most úgy áll, hogy az angol nyelvet is elhagyjuk, ami nekem már a 90-es évek óta vesszőparipám, de alávetettem magam a zenekar akaratának. Most hagyták, hogy csak magyar szövegek szülessenek. Majd meglátjuk!

Egyébként az …is dead albumnál miért hagytátok el a népies  hatásokat? Hisz az Old demó és az Unusual albumnak ez volt az egyik fő mérvadója és vonz ereje. 

Mert egyszerűen meguntuk őket. Ezren csinálják már ezt a népieskedő metal/rock/pop/rap/akármi dolgot. Nekünk nem buli ezeregyediknek lenni.

Annak idején, honnan jött az ötlet, hogy zenétekben a népzene hatásait, elemeit, népdalok, balladák részleteit elegyítsétek?

Azt nem tudom, hogy a többieknek honnan jött, de én korábban egy olyan grunge-ízű bandában zenéltem, ahol már kísérleteztünk ilyesmivel. Az ötlet nálunk a Barbarotól és Sepultura-tól jött. '95-96 táján ezek inspiráltak. Aztán amikor a régi csapatnak vége lett hívott az Aebsence (akkor még Absence), hogy hasonló koncepción gondolkodnak. Lesz hegedűs, minden. Hegedűs nem lett, de a népi vonal igen. Viszont ezek a népi hangszerek épp emiatt nem is képezték szerves részét a zenének. Itt két gitár volt, dob, meg ének. Élőben soha nem szólaltattunk meg népi hangszereket. Az első lemezen és a demón is csak kísérleteztünk, és nagy szerencsénkre volt, aki ezeket feljátszotta.  A lemez után volt róla szó, hogy samplerekkel bejátsszuk a kiegészítő hangszereket, de eddig soha nem jutott a dolog, aztán már nem is erőltettük.  A második lemezt már sokkal zsigeribbnek, ösztönösebbnek szerettük volna. Eredetileg az is lett volna a címe, hogy Pure (vagy Pőre).

Elég merész vállalkozás volt, de szerencsére jó fogadtatásra talált. 

Az minket is meglepett.

Az idén lett 20 éves a zenekar. Ha a fenti hírre hivatkozunk, semmi ünnepelni valóval nem készültök. Vagy talán mégis lesz valami, csak ez még titok?

Az ünneplés annyi lesz, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor idén év végére összejön egy album. Ez úgy átlagban ritkább, mint a szökőév, tehát nevezhetjük "valaminek".

20 év távlatából te, hogyan látod mi változott a magyar zene életében? 

Erre a kérdésre nem tudom a választ, ugyanis szinte egyáltalán nem követem a magyar zenei életet. Gondolom ugyanaz történt, mint a nemzetköziben. Hanghordozót nem nagyon lehet eladni, a koncertek és a merchandise viszik előre ezt az ipart. Már akinél. A zene ingyen letölthető cikké vált, ami a hallgatónak jár. A második albumra ezt mi is elfogadtuk, úgyhogy ingyen tölthető, akit érdekel.


Nem bántásként, de megkérdezem. Sajnálatos mód ti is azon zenekarok közzé tartoztok, akik ha korbácsolják is a lovak szemét, akkor sem tudnak abból az egy helyben topogó körből előbbre jutni, amiben évek óta vannak. Ez nálatok miért alakulhatott így? 

Valószínűleg azért, mert baromi lusták vagyunk, és ez nekünk jó. Nem tudok elképzelni jobb hobbit, mint, hogy a munka meg a mindennapok fáradalmai után hétvégén feltekerheted 10-esre az erőlködőt, szétverheted a bőröket a dobon, és beleordíthatod a mikrofonba, hogy "Úgy elmegyek, meglátjátok! Soha hírem nem halljátok."

Ennek az eredményeként mondható, az is hogy az első és második albumotok megjelenése között 10 év telt el?

Részben. Nem tudom megfejteni, hogy mi tartott ott 10 évig. Egyszerűen csak elrepült.

De őszre remélhetőleg jön az új album. Ez a lényeg! Péter, köszönöm a beszélgetést!

Reméljük! Én is köszönöm a lehetőséget.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése