2015. március 9., hétfő

Conan’s First Date – The Dragon Exists ’EP 2015

Az igazat megvallva titkon azt reméltem, hogy Conanék új anyaga az előző The Grim ’EP-jük kripta hangulatának egyenes folytatása lesz. Nos, ezzel szemben a The Dragon Exists dalaiból áradnak a fogós melodic metal dallamok, a teli torokból több szólamokban előadott énektémák, a mély mocsokba mártott fűrészelős riffek, és örömömre, hanem is folyamatosan, de jelen van a mindent átható penészes doomos pinceszag is. Egy szóval sem mondom, hogy csalódtam volna az album dalaiban. Sőt, ellenkezőleg! Hisz eddigi anyagaikat (ha nem is 100%-os mélységekig) ismerve tudom, ők azon kevés hazai bandák egyike közé tartoznak, akik mindig tudnak valamit újítani zenéjükben. Egyszóval a cinikus szkepticizmus részemről helyén való, de nem most, és nem ezzel az albummal kapcsolatba. Mert a Conan’s First Date zenéjében, mint eddig, most sem árul zsákba-barbárt. Azt kapjuk tőlük, amit nem is várunk. És ez így sajátságos, ez így egyedi death ’n’ roll.


Az öt dalt tartalmazó sárkányos kislemez rögtön egy dallam centrikus fülbarát nótával indít. A sűrű melodic riffekkel átitatott Alive egymásután köpködi könnyen befogadható jobbnál jobb énektémáit, mélyről röfögő mocsaras gitárjai pedig csendesen ölnek. És teszik ezt továbbra is a The Awakening sötét árnyként lopakodó szigorú, csontmorzsolóan dallamos heavy/groove-jaiban, amikhez Bencze Márton és Erik Vándor hörgő, több szólamon futó énekdallamai, valamint remek metál hero vokáljaikkal eszméletlen hangulatot adnak. A Sinner Seed enyhén gótikus, sludge mocsokban dagonyázó kriptaszagú doomos leheletének tökéletes koronája a mélytónusú ˝Pete Steel ihletésű˝ liturgikus orgánumú kéjcseppjei, amit mohó imádattal fogadunk, hogy ezek után alávethessük magunkat címadó daluk a The Dragon Exists sikálós progresszív death/black metálos arcgyaluval megtoldott darálós lelki opuszának. A záróakkordokat elpengető Transcendence lángra gyújtja mindazokat a zenei megoldásokat, amit eddig ezen az anyagon hallottunk. Rombol akár egy modern metálos dallamoktól elszabadult harckocsi, melynek lánctalpai helyet a gitárok STIHL láncokként aprítanak és tucatszám sütik el melodikus riff ágyúikat.


A Conan’s First Date – The Dragon Exists anyaga egy tökéletesre acélozott szilárd metál penge, amelybe a sárkánytüze lehelt életet, hogy ez által, ennek a négy nem utolsó sorban remek külső tulajdonsággal rendelkező barbár underground hőseinek újfent megfelelő elismerést szerezhessen a magyar metál kóbor pályára állt palettáján.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése