2015. március 25., szerda

Needless – The Dark Spirit of Ages ’EP 2015

A dánszentmiklósi Needless zenekar rövid biográfiáját olvasva meglepően tapasztaltam, hogy bizony ők sem ma kezdték a zenész szakmát. Ebből adódóan kissé önkéntelenül is felmerült bennem az a kérdés, hogy egy 2004 óta létező banda, mi a fenéket is csinált eddig? Persze jól tudom, itthon (jó magyar szokás szerint) minden bonyolultabb és egy kezdő, perifériás zenekar helyzete inkább nevezhető kaotikusnak, mintsem rózsásnak az lassan már ˝alanyi jogon˝ működő zenei bolhacirkuszban. De ez természetesen csak az én semmit mondó véleményem… Szóval a Needless napokban megjelentetett The Dark Spirit of Ages kislemezének beton kemény kaszaboló thrash/death riffei az utóbbi évek egyik legbrutálisabb alázatára tanítanak meg minket. Na, ebből kifolyólag kérdezem én, hogy mi a fenéket csináltak eddig és, hogy mi a fa..ért nem tudták eddig ránk szabadítani a ’80-as, ’90-es évek thrash/death metal hőskorszakából táplálkozó kíméletlen harci gépezetüket? 

 
Már az első daluk, a Themis Weeps kezdő nyitánya egy olyan korai Kreator/Morbid Angel felé komor beteges, doomba áztatott erőszakos világkép vízióját hordozza magában, amiből habzó szájjal acsarkodnak elő a groove-os nyújtások és az ezt követő A Grand Transgression szélvészként végigsöprő epilepsziás, puritán black metálos riff rohamai egészen az önpusztítás határáig kergetnek. Forczek Ádám énekes-szövegíró egy aggregátorszerű torok, énekhanggal van megáldva. Nem csak egyszerűen végig hörgi témáit, hanem szinte áriázik is. A Deceit és a The Feral Circle dalaik alapfonala a klasszikus értelembe vett, a Death és az Exodus nevéhez fűződő dallam centrikus thrash vonalait hozza helyenként megbolondítva a mocsár mélyre torzított fűrészgépes, Slayer-es vinnyogós húrtépős szólókkal. Viszont a záró, és egyben címadó daluk The Dark Spirit of Ages technikás témáiból újra előbújnak a halál ezer arcának árnyképei. A gitárok örülten kaszabolnak, miközben gyilkos váltásokkal ontják magukból a gyors sikálós halálsikolyaikat, és a lassú fullasztó iszapfolyamként fortyogó förtelmeiket. 


A Needless zenéjében domináló thrash/death stílusjegyei mellett remekül operál a black és a doom metal hatásaival. Amitől olyan érzésünk támad mintha csak egy megállíthatatlan, lánctalpaival koponyákat zúzó harckocsiban ülnénk. Akik kedvelik a szélsebes, gyilkolós Death, Exodus, Kreator, Slayer, Morbid Angel, Entombed, korai thrash Sepu, vagy épp a mocsaras Down, illetve a Candlemass doom témáit, és szeretnék ezeket egy komplex őrület esszenciájaként meghallgatni, azoknak bátran ajánlom a The Dark Spirit of Ages pusztító erejét. 


„Az EP felvételei a Denevér Hangstúdióban zajlottak Cserfalvi "Töfi" Zoltán vezetésével, a borítót pedig Ömböli Tamás készíttette, akik nagyban hozzájárultak elképzeléseink megvalósításához. A dalszövegek egy azon koncepciót ölelnek felül: azokat a civilizációk hajnala óta jelen lévő emberi "visszásságokat" (hatalomvágy, megtévesztés, előítéletek, háborúk, erkölcsi romlottság, és mindezek természetbeni alapjai) megtestesítő szellemiséget hivatottak bemutatni, mely korokon átívelve a mai napig gyötri az emberiséget. Zenekarunk jelenleg új dalokat ír és legkésőbb 2015 őszén intenzív koncertezésbe fog kezdeni.” – olvasható a zenekar infójában.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése