2015. április 25., szombat

Hoodoo Offenders – Hoodoo Offenders (2015)

A nemrégiben friss csapatként feltűnő Hoodoo Offenders egy energikus üde színfoltként jelent meg a magyar rock zene palettáján. Ám frissességük ellenére a budapesti trió tagjai már jócskán régi motorosoknak számítanak a hazai, és nemzetközi színterén egyaránt.  Neményi Csaba (gitár) korábban a Supersonic, Amber Smith, The Starmans (David Bowie Tribute), Black-Out (akusztikus koncertek) soraiban bizonyított, míg Olli Tooff (basszusgitár/ének) a Kollaps és az Amber Smith zenekarokból ismerhető. Tóth András (dobok) pedig a Roster, Supersonic, EZ Basic bőreit püfölte. Miután ezek a zenekarok feloszlottak, illetve átmenetileg szünetelnek, így hárman alapították meg a Hoodoo Offenders-t, melynek kezdeteiről Neményi Csaba így beszélt: „2013 közepén kezdtünk el játszani a gondolattal, hogy összehozunk egy új zenekart. Mindannyian alapvetően rock beállításúak vagyunk. Ami a zenei ízlést illeti, így nem is volt kétséges, hogy milyen zenét fogunk csinálni. A vonalat közös kedvenceink (Queens of the Stone Age, Jane's Addiction, Eagles Of Death Metal, Stone Temple Pilots, Black Sabbath, Primal Scream, stb..) befolyásolták.” Ennek eredményeként jelent meg bemutatkozó nagylemezüket ˝Hoodoo Offenders˝, amelynek dalait az említett hatások mellet a ’80-as évek lázadó energiája, a tupírozott, szűkgatyás svéd glam rock újhulláma, és stoner/space rock elszállós vibrálásai teszik még tüzesebbé. „A zenekar bemutatkozó lemeze Schram Dávid segítségével készült. A felvétel még tavaly decemberben történt az LV Stúdióban. Együtt, egy légtérben játszottuk fel az anyagot, és az első nekifutás után éreztük, hogy remekül megy a dolog.  A keverés ezután a Dürer stúdióban történt.” – fejezte be a zenekar eddigi történetét Csaba.


Az album mind a kilenc dala ontja magából a könnyen befogadható ˝amcsi sláger rock˝ témáit. A dalok lendületének alapjait Tóth András dinamikus dob témái adják, amikre remekül illeszkedik Neményi Csaba frappáns gitárjátéka, és széles körben mozgó (nem az unalomba nyúló) szólói. Olli Tooff dúdolható slágeres énektémái már első hallásra fülbemászóak. Hangjában van egy space/glam rockos, QOTSA szál, amitől egyedien vibrálnak a dalok, s ettől egy erős rádióbarát arculatot kapnak. Az albumindító Bet You is egy ilyen naponta a rádiókban játszható arculatot mutat könnyed, szellősre vett elszállós space gitárjaival, ami után a Know glam-punkos energiája döbbeneteset tarol. A Made to Kill feszes koszos, sivatagi riffeiből a QOTSA legjobb fejbólogató slágereinek egy sajátos Hoodoo Offenders arculatra gyúrt változata köszön vissza, míg a Silly Song slágergyanútól remegős vonalából a Muse disco-rockos alter hangulata emelkedik ki. Az enyhén space-stoner rockos Are You 18? és a Nice Phone öblös gitárjai remek alapokat tolnak egész végig. Az utóbbi dalukba még egy csipetnyi vibráló svéd újhullámos punk őrülettel is beleültettek, amitől csak még eszelősebb a hangulata. Ez a svéd őrület fellelhető a címadó Across és az őt követő S&S (Stick and Stones) vérbő feszes dinamikájában is. De még azt is megmerem kockáztatni, hogy a Part of You albumzáró daluk spy/stoner rockos lendületében is jelen van.


A Hoodoo Offenders kiforrott témái élvezetes hallgatni valót nyújtanak a nyakunkban lihegő fület nyári délutánokra, amik mellé kötelező lecsúszik egy-két sör. Az album könnyed, slágeres dalai közül mindenki garantáltan talál kedvére valót. A srácoknak pedig szívből kívánom, hogy bemutatkozó anyaguk épp úgy meghozza nekik a hazai és nemzetközi elismerést, mint előző csapataik anyagai. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése