2015. április 13., hétfő

Burning Full Throttle – Traveler (2015)

Szerencsére még sem kellett 5 évet várnunk az új Burning Full Throttel lemez megjelenésére. Hogy miért is mondom ezt? Még valamikor tavaly ősszel a KŐ-FEJ-TŐ minifeszt-en viccelődtünk így Molnár Ferivel a csapat gitárosával (alapítójával, istenatyjával), hogy: - ˝Most pedig eljátsszuk nektek az új albumunk dalait, amit már közel öt éve játszunk˝. Tény, hogy a csapat első albuma a No Man’s Land úgy készült, mint a Luca széke. De gondolom ez nem a srácok lustasága miatt alakulhatott így. Ami viszont mit sem változtat azon a tényen, hogy alig másfél évvel az első albumuk nyolc aszfaltszaggató drive rock nótája után ez év bolondok napján (de nem a bolond széllel) újabb nyolc, a csapat stílusától már megszokott mocskos stoner rock and roll-t gurítottak ki garázsuk mélyéről.  A Traveler, avagy a Névtelen utazó krónikája egy olyan történetet mesél el, ami mindannyiunk lelkében ott lakozik. A mára már a hétköznapok hősévé vált egykor duhaj csavargó történetét, amit Csoki bácsi az Üvegtigrisben oly remekül fogalmazott: ˝Végig a prérin, a 66-os úton. Papírzacskóból vedelni a whiskyt, csavarni a spanglit, felpróbálni az összes csáré csöcsű stoppos picsát.˝ De ez neki is csak álom maradt. Mint ahogy ez legtöbbünknek is, akik az egykori benzingőzös rock kocsmákban sörtől böfögve nyúltunk a csöcsök után és lángoló ifjúságunkban még elhittük, hogy mi vagyunk az éjszaka "B" kategóriás nagy királyai.


„… Ez az 1967-es, hófehér El Camino, az ősrégi zarándokutat juttatja eszembe, ami a kelta időkben még a Tejutat szimbolizálta. De most ez a világos, stílustól robogó erőgép, teljesen más útra ösztönöz. A múltban ezeket visszafoghatatlan lóerőket még valószínűleg a lovas nemzetek leszármazottai vezették, ahol a plató tele Holdfény égette piával, az anyósülésen egy stoppos csajjal, aki az első szál cigi után, félmeztelenül, az ablakból lógva mutogatta a melleit az útszéli kopóknak. Sajnos ma már csak, egy lepukkant WC, fejjel betört, vérrel és rúzzsal összekent tükrére irkálva fejtegetjük, feszegetjük a Túloldal határait. A Könnyek folyóján túli Káosz viszont menthetetlenül közeledik, közepében a tátott szájú Sivatag Szörnnyel, ami elnyeli minden megteremtett tudásunkat. És bár feltűnik néha, egy meg nem értett, távolból érkező utazó, aki a segítségét kínálja nekünk, de látva a közönybe áztatott arcok áthatolhatatlan falát, inkább tovább áll, magánál tartva minden irányjelzőt, ami a szellemi béke felé vezetne minket.”

A Traveler akár a No Man’s Land egyenes folytatása is lehetne. De csak lehetne! Mert ez az állításom nem egészen helytálló. Az igaz, hogy a BFT főbb zenei vonalát továbbra is Fu Manchu, Orange Goblin, Viking Skull, Kyuss, Monster Magnet, Motörhead röfögős rock rugói mozgatják. De ezek mellé merészen oda lettek pakolva a klasszikus hard rock és psy rock elemei, egy kis ZZ Top-al, swinggel és némi Jimi Hendrix-es ˝Foxy Lady˝ vibrálás. 


Az El Camino már az első riffeitől hozza a széles útfekvésű jellegzetes BFT drive rock hangzását. A röfögős koszos tempók mellé elsőre talán furcsán hat a dallamos refrén, de többszöri hallgatás után ez már fel sem tűnik. Akik már jártak, vagy többször is voltak Burning koncerten a következő dal, hanem is az egész, de a dal refrénje ismerős lesz. A Harder, Faster, Stoner megbikázott izom riffei úgy aláznak, mint egy monter truck, amikhez himnikusan párosul a teli torokból üvölthető öklöt fel refrén. Hasonló féktelenséggel, de nyugodtabb tempójánál fogva a Moonshine Runners a kaliforniai ˝autóbuzi˝ Fu Manchu hangulatot idézi meg a már fentebb említett Jimi Hendrix-es téma koszos vibrálásával, ami igazán finom élvezetei lebegést ad a fülemnek. Mint ahogy hasonló audioviuális élvezetetekben lehet részünk laza kocsmahangulatú, swing hatásokkal átitatott Big Boobs and Booze vetkőztetős rock and roll-jának. Ebben a dalban remekül megelevenednek a B kategóriás királyok szép emlékei. A motoros kocsmák égészhétvégés féktelen vedeléseiről, a sör böfi, az arcok női mellek történő masszázsáról… brrrrr, ha-ha. Na, de mielőtt hátsónk az ábrándozás hideg falhoz érne, ugorjunk vissza a valóságba és röfögtessük tovább a River of Tears és a Mirror (The Over Side) kicsit psy rockosra vett húzós muzsikáját. Ebben a két dalban minden benne van, ami egy igazi laza funky-s tökös amcsi rockban kell. És mindezeken a hab Bandi bitang jól érces hangjának rekedtsége, amit még kegyetlenebbül tol a Desert Monster riff faló témáiban. Az utazás végére pedig az album címadó dala a The Traveler egy olyan (Monster Magnet)  pszichedelikus trip-et tartogat, amiben az égett olaj és az izzadt női mellbimbók kéjfakasztó delejes esszenciájának hódolhatunk.


Nincs nyalás, nincs ámítás! A Burning Full Trottle újfent egy nagyszerű anyagot tett le az asztalra. Állításom pedig továbbra is fent tartom: - Miszerint ők Magyarország első számú Drive rock csapata. Drive Rock Halleluja (Stone-mine)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése