2015. július 2., csütörtök

Öröm – O (2015)

Az eredetileg kazincbarcikai illetőségű komor atmoszferikus dark/ambient/doomot játszó Öröm zenekar még 1998-ban alakult. A formáció első nagylemeze 8 címmel 2006-ban jelent meg mindössze 8 példányban. Ezt az anyagot az orosz STN Records (2009) és az argentin Twilight Records (2013) újból megjelentette. A kezdetekben trióként működő formációt (Vízió – gitár, basszusgitár, narráció, Holdh – szintetizátor, programok, Myst – basszusgitár, szintetizátor ˝1998-2006˝) mára már csak a két alapító tag Vízió és Holdh viszi tovább. Az Öröm első bemutatkozása a Beteljesedés demo (2000) volt. Ezt követte a Dolmen demo (2003) és az Élet című kislemez, valamit a Keserves öröm című közös split kislemez a Keserv zenekarral (2006). 2006-os első nagylemezük a 8 album dalai a Dolmen demo és az Élet Ep dalait tartalmazzák, ami lényegében a zenekar 8 éves munkáját foglalja össze. Bő kilencévnyi szünet után készítették el második albumukat O címmel, ami 88 példányszámban digipack formában, 12 oldalas booklettel látott napvilágot. Az új albumukon gitárosként közreműködik VZ, aki jelenleg a Sear Bliss, Bornholm illetve Scivias zenekarokban játszik. A 6 tételes alkotás egy konceptalbum, amelyen a dalok magyar nyelven szólalnak meg. Ahogy ők fogalmaznak: "régi zenei ösvényünkön haladva, új utakat keresve alkottuk meg". 


A természeti hangokkal aláfestett akusztikus és sejtelmes hangfoszlányokból kibontakozó Hajnal nehéz mélabús hangulatot áraszt. A dal sötét ambient jellegét csak még jobban kihangsúlyozza a rideg kristálypohár csilingelés szerű dallamok a gyászmenetes szinti valamint a dal végi finoman duruzsoló gitár zümmögései. Mindezekhez ködszerű látomásként társul egy lassú funeral doomos lüktetés, ami alatt Vízió narrációja inkább károgó szövegmondásba fordul át, és ezzel egy black metalos csavart téve az őszies gyászképbe. 2081. 09. 03.Ma napfogyatkozás lesz, de a szürke szmogfelhők mindent eltakarnak. Vízért állok sorba többedmagammal”. Apokaliptikus jövőkép, egy utópisztikus világvég látomás sötét komor monumentális orgona hangokkal átszőve, amik a még a Csend komótos esőcseppenként lecsapódó zongorabillentyűi alatt is a füleimbe szólnak. Az 1 lassú rögökként pergő klasszikus zenei és ambinet/doom témái a magány vaskos palástját terítik vállamra. Összehúzom kabátom, s zsebeimbe rongyosodó kezekkel lépkedem a hétköznapi lét minden nyűgét maga mögött hagyó mélabús melankólia ösvényein. Mialatt testem elhagyva egy ismeretlenért a nem emlékezés illúziójába remegek. Örök sodrás, szűnni nem akaró képzelet, az újjászületés, amivel újra része leszek a Földnek. Az elfeledett enyészet öle fogad magába a Föld nyirkos fekete akusztikájában. És a szellemként susogó szinti futamai árnyként szállítják lelkem oda ahol „Már nincs elegem semmiből, már nem fáj az élet. Most vacsorája vagyok a létnek”. Egy gumó lennék, aminek megrepedt burkából csíraként szökkennek a csillagok s haldokló lelkekként üvöltenek az éjben. Az Űr sötét és kozmikus, filmzenei elektro-ambient zajhangjainak elgondolkodtató záró monológja bennem is felteszi a kérdést… Mi vagyok, mi voltam… „csak csend, és visszhangzó némaság… hol a fák őrzik a lelkeket... végleg”.


Akik kedvelik a nyugodtabb masszív hangulatba ágyazott melankóliát és nyitottabbak egy befelé tekintő önismereti, a belső magány határain történő bolyongásra, azoknak az Öröm zenéje élvezetes relax csemege lesz. Az album mind a 6 tétele zeneileg egy olyan spiritiszta megtisztuló élményt nyújt, amivel kilépünk a mai tucat zenék világából. 



Öröm - O (2015)

1. Hajnal
2. 2081. 09. 03.
3. Csend
4. 1
5. Föld
6. Űr




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése