2014. december 22., hétfő

BeerTrain ’demo 2014

A szegedi BeerTrain nevével már többször összefutottam, de eddig érdemleges zenei anyagot nem igen sikerült hallanom tőlük. A csapat jelenlegi felállása (Bozóki Tamás – dobok, Martonosi Tibor – basszusgitár, Szalma András – gitár és Martonosi Csaba – ének) több mint egy éve működik. Azonban alapformációjukat nagyjából két éve Bozóki Tamás, Martonosi Tibor és Szalma András alapította. Az időszakos, többszöri dobos és énekes csere után a bőrök mögé visszatért az alapformáció dobosa Bozóki Tamási, az énekes posztra pedig Martonosi Tibor öccse Csabi került. Innentől kezdve a zenekaron belül felpörögtek az események, és ezzel egy időben felhalmozódtak az üres sörös üvegek, aminek eredménye ként születtek az új témák és dalok. A zenekar ez idáig főleg Szegeden koncertezett. Hozzájuk köthető a nyári BeerNight elnevezésű „baráti zenekarok fesztiválja”, amit szeretnének újra megszervezni. Megjárták a Hódstock fesztivált is most pedig megjelentették első demójukat is (igaz még csak a youtube-on). Zenéjüket agrár stoner metálnak mondják, hatásként pedig olyan zenekarok munkáit emlegetik, mint a Motörhead, Black Label Society, Clutch, Black Sabbath és Ozzy.


Ezek a hatások valóban erősen mutatkoznak öt számos demójuk dalaiban. Már első Tuskó című dalukban felfedezhetőek a kozmás BLS hatású kocsma riffek, amik ugyan úgy megbújnak a következő Apró örömök elnyújtott vibrálós gitárszólóinak témáiban is. A Nyomtalanul egy lassabb lüktetésű feszesebb témájú leporolt dalszerkezetet visz tovább, ezzel ellenben az ezt követő Ha kérdezem dallamcentrikus gitárjátéka és a’70-es éveket idéző retró szólója már egész jól bele ülnek a fülembe. A záró Sörvonat pöfögő röfögő riffei megint csak a BLS-t jutatják az eszembe, némi szabbatos vonallal szövegileg, pedig ha jól sejtem egy tisztelgés a nagy példaképeik előtt.

Nos, a Sörvonat demóját hallgatva azt tudom mondani, hogy természetesen vannak hiányosságok (pl., a szövegvilág, amin néha jókat mosolygom), kis pontatlanságok. Van még mit csiszolni és fejlődni, mint minden kezdő bandánál. Ennek ellenére én látok fantáziát a BeerTrain-ben. Bár most még csak egyek a sok tucat közül, azonban fiatalok és lelkesek idejük van bőven a saját zenei útjuk meg találására. Hajrá srácok! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése