2014. december 2., kedd

Nadir/Drow – Khil (split) ’EP 2014

A fekete iszapos fémzene kedvelőinek igazi csemege a Nadir és a Drow most megjelent Khil című közös slpit anyaga.  Az ’EP-n mindkét zenekartól két-két új dal hallható a maguk stílusilag sokrétegű extrémebb előadás módjukban. Az ’EP a Drow zenekar nevéhez köthető DeathCrew Records által került napvilágra és hamarosan CD formájában is beszerezhető.


A Khil split-et a Nadir kezdi Richard O’ Barry mocsaras, dühös death-hadcore dalával. A bevezető rövid intro után azonnal mocsár aljára húznak a mázás doom riffek. Az ezt követő gyilkoló gép őrölt death metálos tempói pedig egészen fulladásig lent tartanak minket. Az United Front nyers erejű darabolása alatt még a Halál is vigyorogva feni fejünk felett a kaszáját, majd egy suhintással végez is velünk. A Drow se sokkal marad el az előbbi mészárlástól. Godless daluk istentelenül gyors tempót diktál és a lassú délies cuppogós részek igazi súlyt raknak a death metálos dörgedelmek alá. Az pedig, hogy Szabolcs a dal végén magyarul tolja a szövegét nagyon hatásos. Az ezután következő Dark Side Of The Raven daluk egy igazi bólogatós bűzös slágernóta. A kezdő délies bluesos hangokra ráépülő lassan cammogó doom gitár riffek orgiájától a horrorisztikus mély többszólamú vokáljaiktól teljesen ellep a mocsár. A dalt egyébként Tatsu Mikami, a japán Church of Misery basszerének témái inspirálták.

A több mint 20 éve az undergound szintéren jelenlévő és elismert budapesti Nadir és a fiatal nyírbátori sludge/death csapat a Drow összefogása példaértékű. Ennek a közös split albumnak egyfajta szimbolikus összefogó üzenete is van a mai magyar, összetartás szempontból és sajnos sok más szempontból is a zéró ponton topogó underground zenei élet felé. Nyitni kell egymás felé, összefogni és támogatni azt, hogy a kis és vidéki zenekarok (akár a fővárosban) is megmutathassák a tudásukat, zenéjüket. Egyenrangúnak kell lenni, mert higgyétek el az, hogy ha egy nagyobb banda előtt játszok, híresebb leszel teória már egy rég lejárt lemez. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése