2014. december 17., szerda

Uzipov - Fekete Neked akták

Az Uzipov régi tartozását törlesztette rajongói felé a közelmúltban megjelent Fekete Neked klipjével. Akik ismerik a banda zenéjét azok tudják, hogy a budapesti arcok nem sokat finomkodnak. Nyersen, és sallangmentesen tolják arcunkba az agresszív noise/punkos enyhén stoner metálos témáikat, amikkel elemi erőket szabadítanak fel nem csak magukból, ha nem rajongóikból is egy-egy koncertjük közben. Erről a klipjükről, valamint az ez évben megjelent két zenei anyagukról beszélgettem a zenekarral sajátságos stílusukban.

Sziasztok srácok! Akkor jöjjön az első hülye kérdés. Miért is a Fekete Neked dalotokról lett a klip?

WG: Ez az idén februárban megjelent Bazaltkockák nagylemez indító dala, adta magát, hogy ebből csináljunk klipet. Nyers erő és sallangmentesség jellemzi, csakúgy, mint az egész banda zenéhez való hozzáállását. Persze ez nagyjából a lemez összes daláról elmondható, ha tehetnénk, forgatnánk is mindegyikhez egy videót.

Így forgott a Fekete Neked klip
Milyen volt a forgatás, Mik voltak a legjobb pillanatok? 

WG: Meghitt és családias. Kedves barátaink segítettek nekünk a munkában, amiért innen is csók nekik! Egy darab GoPro kamerával forgott a klip, de ez abszolút nem okozott problémát, sőt: a legtöbb snitt nem is lett volna kivitelezhető nagyobb kamerával vagy a helyhiány, vagy az állandó vízfröcskölés miatt. Kedves pillanat volt, mikor a Hosszúban 1 óra zuhanyzás után tudatosult, hogy a testfesték könnyű lemoshatósága erős költői túlzás volt. A forgatás után 1 hétig közlekedett túlkoros emósként a városban.

Volt, vagy van egyébként több ötletetek, elképzelésetek arról, hogy melyik dalról készüljön még klip?

WG: Hú, ezt már korábban érintettük. Persze, minden dalra volt több ötlet is, ezeket nem lőnénk még le, mert az is lehet, hogy még megvalósul valamelyik. 

A Fekete Neked szerintem az a dalotok, ami a legjobban jellemzi az Uzipov zenéjét. Egy szókimondóan odapirító, mély bunkón agresszív punk/noise rock zene a maga stoneres kurvaságával. Ami már a 2011-es EP-tekről is sütött. Már a kezdetektől ezt akartátok?

WG: Mindenki megjárta a maga kálváriáját, amíg eljutottunk a letisztultság ilyen magas fokára. Mindazonáltal nem csak hogy ezt akartuk, de nem is nagyon tudnánk mást. Ez jön belőlünk.

A 2011-es EP-tek dalaival valamint az utána következő évek dal termésével ez év februárjában jelentettétek meg első lemezeteket, a Bazaltkockákat. Ami egy szép összefoglalója a kezdeti éveiteknek. Viszont kicsit elgondolkodtató, hogy miért is ezek a dalok kerültek erre az albumra, hisz már valamilyen formában mindegyik ismerős volt a hallgatóknak?

WG: Igen, ezt egy kicsit valóban túltaktikáztuk. Eredetileg 3 számot akartunk felvenni stúdióban, hogy azzal keressünk meg kiadókat. Később kiderült, hogy egyrészt ennek egyáltalán semmi értelme nem lenne, másrészt meg, ha már összeépítettük a szerkót a Pannóniában, akkor miért ne vegyük fel az összes addig elkészült dalt. Aztán a keverést pénzügyi és egyéb okokból indokolatlanul elnyújtottuk, így történt, hogy nagylemez számai először 2 EP és egy szöveges videó formájában jelentek meg, majd kiegészülve egy epikus instrumentális dallal álltak össze a nagylemezzé. Ez az egész folyamat kicsit szétforgácsolta az anyagot, tanultunk belőle, a következő lemez már nem így fog megjelenni.Viszont nagy szó, hogy a lemez a közelmúltban végre elérhető lett az összes komolyabb online zeneboltban, iTunes, Deezer, Spotify, Google Play.

A nyár végén jött a feldolgozás anyagotok, a Szőrén a borzot. Ennek mi a története, és miért pont feldolgozások?

WG: Úgy hozta az élet, hogy egy éven belül két ilyen jellegű felkérést is kaptunk, egyrészt az orfűi Kispál nap alkalmából, másrészt a Soerii & Poolek 5 éves szülinapja alkalmából, hogy dolgozzunk át 2-2 dalt. Mondanunk sem kell megtisztelve éreztük magunkat, ezért hát gyermeki lelkesedéssel kúrtuk szét a kiválasztott nótákat. Az eredménnyel annyira boldogok voltunk, hogy úgy döntöttünk, hogy rögzítjük őket stúdióban is az utókor számára.

A meghívott vendég előadók, hogyan kerültek a képbe?

WG: A két S&P szám esetében az eredeti változatban is Papp Szabi és Szűcs Krisztián az előadók és mivel ezer éves cimboráink, eszünkbe jutott, hogy megkérhetnénk őket egy kis közös parasztkodásra, amire ők nagy örömmel és a mi nagy örömünkre igent mondtak. A Kispál – Barlangban dobolok dalához mélyen tisztelt mösziő Egyedi Péter csatlakozott, mivel imádja az eredeti dalt, mi meg imádjuk őt. A Csiga meg azért maradt vendég nélkül, mert egy nyálkás gusztustalan állat.

Hogy látjátok, milyen volt ennek a kislemeznek a fogadtatása? 

WG: Teljesen pozitív volt sok helyről kaptunk forrót és meleget. Mondjuk a Vemblibe még mindig nem hívtak minket, amit egyáltalán nem értünk..

Ezen az anyagon mutatkozott be új dobosotok Hargita Gábor. Aki neve korábban a Replikából és a Sunny Leon-ból lehet ismerős. Gábor te, hogy kerültél a csapatba?

HG: Egy Haverom ajánlotta figyelmembe a lehetőséget, és egyből rátapadtam, mint süldő a koca szabad csecsére.Szerencsére a srácoknak is bejött, amit kalimpáltam a meghallgatáson, úgyhogy elindultunk együtt a sárga úton.

WG: Sok dobost meghallgattunk, Gabi volt az utolsó utáni. Az első pergőütése után tudtuk, hogy ő kell nekünk és utólag kiderült, hogy nagyon jól döntöttünk. Egyrészt csinos, másrészt paraszt, harmadrészt elpusztítandó ellenségként kezeli a dobot, ami nagyon szimpatikus hozzáállás szerintem. 

Hosszú: Egyszerűen tökéletesen illik a képbe, reméljük, hogy együtt megyünk nyugdíjba 60 év múlva.

Most a 15 éves zenekarok, Subscribe + Isten Háta Mögött szülinapi turnéját kísértétek végig. További elképzelések, tervek a jövőre vonatkozóan? 

WG: Nagyon jól sikerült a turné, minden állomást imádtunk és több helyen kellemes meglepetésként ért minket, hogy olyan arcokkal találkozunk, akik nem hogy ismerik a dalokat, de ordítva tolják a szövegeket az első sorban. Ez nagyon jól esik nekünk és az ilyen dolgok sarkallnak minket arra, hogy a következő félévnyi fizetésünket is a stúdióban basszuk el.Gőzerővel dolgozunk ugyanis a következő nagylemez dalain. Egyelőre csak a próbateremben, de hamarosan stúdiózni szeretnénk. Amúgy akik olyan kurvajó fejek, hogy eljárnak a bulijainkra, azok már egy pár tételt ismerhetnek is. Ezeket fogjuk rögzíteni, kiegészítve jó néhány friss ropogós slágerrel. 

Srácok, Köszönöm a beszélgetést! Élmény volt!

Mi köszönjük! Rock!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése