2013. július 6., szombat

Giant Horizon – Sopron stoner Ászai

Van a sör városában egy smoker-tróger-stoner brigád. Akik 2009 elején füsttel, sivatagi hőséggel és sörrel megkeresztelve, Giant Horizont néven álltak össze. Zenei lelkesedésüket, egy bemutatkozó ’EP formájában ismerhettük meg először, majd 2011-ben ˝Astronaut˝ címmel kiadott 13 számos nagylemezben. Ezt a lendületüket folytatják a most nyáron megjelenő új ’EP-jükkel. Erről és a zenekar éveiről beszélgetek Pócza Andrással a zenekar énekes, gitárosával.

Akkor kezdjük talán a szokásos körrel! Hogyan, és mikortól van a zenekar?

Ha jól emlékszem 2009 tavaszán volt az első alkalom hogy összejöttünk zenélni. Az eredeti felállásban Nagy Ricsi dobolt, Marci 2010-ben váltotta őt. Néha beugrott nekünk segíteni illetve erősíteni a bandát Zügn Illés, a néhai Lowfellowból.


2011 nyarán megjelentettétek, ha jól tudom magán kiadásban az első albumotokat Astronaut címmel. Amiről elmondható, hogy kétségtelenül egy 13 lendületes dalt tartalmazó sivatagi por lepte stoner album. Hogy állt össze ez az anyag, és mennyire tudtátok eljuttatni a műfaj kedvelőihez? 

Az Astronaut voltaképpen egy válogatás az első két év szerzeményeiből. Jó néhány dal közülük alapja a zenekar születésének. Tehát volt olyan dal is a lemezen, amit már 2 éve érleltünk a próbateremben és olyan, amely a felvételek előtt 2 hónappal állt össze.

Ha jól tudom az album eljutott az Államokba is, és egy Svéd kiadó is érdeklődött utána. Lett ebből valami később?

Igen, érdeklődött Iowából egy srác, kipostáztunk neki egy lemezt, amiről írt egy korrekt kritikát, ami jól esett! No meg hát Iowában? Azért nekünk ez elég nagy szó, ahogy az is, hogy az Ozium Records megkeresett minket. De abból azért nem lett idáig semmi, mert CD-ket illetve bakeliteket forgalmaznak. Szóval most inkább elkészítünk egy újabb ep-t azon az összegen.

Játszottatok a magyar doom/stoner "krémjeivel", mint pl. Wall of Sleep, Stereochrist, Magma Rise Mégis, jól érzem, hogy az albumotokat nem igazán „turnéztattátok” meg? Volt ennek valami oka, vagy nem is akartátok?

Egy lemezbemutatót tartottunk Sopronban. A turné még várat magára. Most klippet csinálunk.

Zenétekben több fajtahatást is lehet érezni! Gondolom, ez adódik az egyéniségetekből. De mégis, mik a hatásaitok, kedvenceitek? 

Ez elég összetett dolog mert mindig törekszünk a magunk hangzását kialakítani, közben mégis érik hatások az embert, néha öntudatlanul is arra áll rá az ember keze amit hallgatott előzőleg. De ez nem baj, régen is mindig hatással voltak egymásra a bandák, velünk sincs ez másképp. Mindegyikünk más zenéken szocializálódott, de persze a rockzenén belül, de megtaláltuk azokat az összefonódásokat, közös pontokat, amitől egymásra tudunk hangolódni és ettől lesz élő és őszinte a Giant Horizon.

Mikor összeálltatok, már az elején úgy indultatok neki, hogy akkor mi most stonert toltonk?

Mikor Dáviddal kitaláltuk, hogy keményebb zenét szeretnénk csinálni akkor még csak az volt a szempont, hogy kiadjuk a fölös energiáinkat. Amikor elkezdtük játszani az első témákat, már nem volt kérdés, hogy a stoner lesz az a műfaj amiben mi gondolkodunk.

Egy új ’EP-vel rukkoltok elő a nyár folyamán! Mit lehet erről tudni?

Az új ep címe...még fingunk sincs, hogy mi lesz, de négy számot fog tartalmazni. A megjelenés pontos dátuma nincs meg, de mivel jelenleg már a masterelésnél tartunk, az biztos, hogy a több mint 20 percnyi anyag a nyári vízpartos sörözésekhez már fogyasztható lesz! Összeszedettebb, keményebb és hangzásban is más az EP. Az Astronaut-hoz hasonlóan ezek is fent lesznek a neten bárki számára elérhetően és letölthetően.

Zeneileg lesz valami változás, vagy továbbra is a sivatagos, füstös nyomvonalon haladtok?

Igen, ez a feeling természetesen marad. Viszont az eddiginél több metálosabb elem épül a számainkba. Emellett néhány kevésbé "kemény" hangszerelésű dalt is tervezünk írni/befejezni. De ezek a változások nem kimondottan tudatosak, a számok közti szelektálás már inkább az.

Koncertek esetleg?

Szeptember körül lesz majd talán, mert most klippet fogunk forgatni a nyáron és erre koncentráljuk az energiáinkat majd! Le vagyunk maradva e tekintetben, mert még nem sikerült egy épkézláb klippet forgatnunk, viszont mindenképpen szeretnénk megajándékozni azokat az embereket egy jó minőségű videóval akik rendületlenül járnak a koncertjeinkre!

András, köszönöm a beszélgetést!



Tagok: Lakatos Dávid; gitár - vokál, Kobzák Gábor; basszusgitár, Visy Márton; dobok, Pócza András; ének - gitár




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése