2013. július 21., vasárnap

Spider – Az indiánok már útra keltek

A Spider zenekar 1991-ben alakult Nyíregyházán, a Baloldali Lelátó (később Left Side) nevű formációból. Kezdetben hard rock és heavy metal stílusban utaztak, később dirty ˝szennyes˝ rock'n'roll-ban, majd a tagok nem csekély punk múltjából kifolyólag egyre erősebb lett a punk-rock hatása zenéjükben. Ebből kifolyólag koncertjeiken saját számaik mellett Ramones és Sex Pistols dalokat is nyomtak minden mennyiségben. Állandó koncert és törzs helyük volt Jónás testvér, Shot Gun nevű legendás motoros kocsmája. (Ha jól emlékszem a Shot Gun a ’90-es évek végén bezárt az épületet le is bontották. Jónás Testvér jelenleg a JTD Motorépítést viszi, ami azaz ország egyik legszínvonalasabb professzionális motorépítő műhelyeként funkcionál.) Bejárták az országot, felléptek kocsmákban, motoros meetingeken, de megfordultak Szerbiában és különböző fesztiválokon is.


1995-ben szerzői kiadásban megjelentették egyetlen albumukat Kicsit vadállat címmel. Az albumon 10 szutykos punk-rock nóta volt hallható, a maga Spider stílusában. Mivel szerzői kiadás volt, a példányszám pedig kicsi az album hamar elkelt. Ez után már csak kézről kézre jártak a felvétel a rajongók között. A zenekar egészen 1998-ig működött, amikor a szép emlékű Nyíregyházi Bahnhof Music Club-ban egy búcsúkoncert után feloszlott az együttes. Az énekes Pollenszki Árpád egy ideig nyomta a White Thras-ben, és a Ramonex Tribute Band-ben,  a zenekarvezető Dévényi Zoltán ˝Dészka˝ több zenekarban is megfordult, gitárja mellé egy kongát is beszerzett. Jávor Tamás, Simon Géza és Kostyál András (ő 2009-ig) a Tequila Band-ben folytatta pályafutását.
Igaz 15 évvel később, 2012 decemberében volt egy Spider koncert… de semmi több.  Béke poraira!


Tagok: Dévényi Zoltán - gitár, ének, Kostyál András - gitár, Simon Géza - basszus- ének, Jávor Tamás - dobok és Pollenszki Árpád – ének 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése