2015. február 24., kedd

Lumberjack Commando - A The Heritage olyan, mint egy tank...

Kanizsai favágóink nemrégiben megjelentetett ˝The Heritage˝ kislemeze a csapat egy markánsabb, metálosabb arculatát mutatja meg.  Az erősebb és kiforrottabb témák mellett az énekben is a dallamosság került előtérbe, de ugyan akkor meg maradtak bennük a jellegzetes, délies metálos Lumberjack Commandos ízek. De, hogy ők milyennek is érzik új albumuk ízeit, arról Péter Tamás gitárossal és Kun Ádámmal, a zenekar énekesével beszélgettem.

Sziasztok srácok! Első körben beszéljünk az ’EP előzményeiről. Mikor kezdtetek el dolgozni az új dalokon, és hol készültek a felvételek?

Tamás: Az új dalok lassan, de folyamatosan készültek. Valójában nem volt koncepció abban, hogy hány számot veszünk fel. Később körvonalazódott csak, hogy EP legyen a majdani anyag, egyszerűen ez tűnt a legjobb választásnak. Egy nagyjából másfél éves időszak termése lett mindez. Viszonylag keveset tudunk próbálni, a próbákon kívül viszont mindenki foglalkozik az aktuális számokkal, ötletelünk, gyakorlunk, mennek a béta változatok.


Adám: Tavaly ősz lett belőve a stúdiózásra. A szegedi Black Hole Sound stúdió referenciái és ajánlata meggyőzött bennünket. Nem akartunk kompromisszumot kötni a minőséget illetően, nem csalódtunk. Erősebb anyagot szerettünk volna, bár jó fogadtatása volt a The Bad Memories Lodge Ep-nek is, de nem voltunk teljesen elégedettek vele. Változott, érett a zene, a zenekar, odafigyeltünk egymásra és mindig a legjobbat próbáltuk kihozni egy dalból. Nagyon örülünk mindig, ha egy szám elkészül és játszani kezdjük koncerten is! Tudtuk, hogy súlyosabb lesz és törekedtünk is erre, de az éneknek is próbáltunk egy kicsit nagyobb teret adni. Éreztük mi is, hogy alakul a saját stílusunk.

Milyen volt a stúdiózás? Ha jól tudom egy hétvége alatt rántottatok fel mindent.

Tamás: Október 24-26 között, összesen 24 óra alatt rögzítette Vári Gábor a négy számot. Majd utómunka, sok küldözgetés, visszahallgatás, keverések. Jó volt a hangulat, de feszített volt a tempó. Munka közben visszahallgatva a felvételeket éreztük, hogy ez minőségi munka lesz.

A The Heritage első meghallgatás után észrevehető, hogy a dalok témái sokkal erősebbek és riff centrikusabbak, mint az előző anyagotok dalai. Ti hogyan mutatnátok be ezt a négy dalt?

Tamás: Négy dal, négy különböző hangulat! Ezek közül is a War, a nyitó szám volt a legelső, ami elkészült. Nagyon megkedveltük, leszedte a fejünket, ezután már nem lehetett lazítani, kellettek az erős, fogós riffek. Eddig is nagyon sok energiát fektettünk a gitártémákra, hiszen ezek alapozzák meg a születendő számokat, mindig ez az első lépés. Most pedig a két gitáros szinte egymás kedvére hozták az új ötleteket.

 Ádám: A Lunar Journey egy böszme riffre íródott és kicsit elszállt a témája is, utópisztikus és egyben eszelős is. Tömör és szigorú a Helpless Rage. Olyan, mint egy tank, végigdübörög a harcmezőn és közben teszi a dolgát. Egyébként inkább a háborúk ellen szól a mi szánk íze szerint. Egy lassabb és alattomosabb az utolsó, The Red Code. Nagyjából „Az aligátor szeme” lehetne az alcíme. Hidegvér, gyilok, az ösztön nyugodt melankóliája… Sokat dolgoztunk rajta, hogy elnyerje végső formáját.

Ezek az új témák, elképzelések minek a hatására jöttek? Vagy inkább annak a hatása, hogy jobban összeért a csapat és ti is elértetek egy úgymond magasabb szintet a zeneírásban?

Tamás: Eléggé összekovácsolódtunk, ez nagyban megkönnyítette a munkát. Ez annyit jelent, hogy a próbák során egyre gördülékenyebb munka folyt, másrészt jóval többet hozzá is tudott mindenki adni. Ezt mi is érezzük. Jön egy új riff és már tudjuk, hogy milyen irányba építjük tovább, vagy egyáltalán vigyük e tovább.
De nem csak zenében észlelhetőek a változások. Az énektémák is sokkal inkább dallamosabbak, kiforrottabbak. Érezhetően kidomborodnak bennük a hard rockos és metálos hatások, amik csak gazdagabbá teszik az új dalokat. Ádám, te nem az a jellegzetes délies torok vagy ennek ellenére mégis remekül hozod ezeket a témákat. Mik befolyásolták, formálták ilyenné könnyed dallamossá ezeket az új témákat?

Ádám: Az új lemezre jóval több idő jutott, mind a dalírásban, mind a részletek kidolgozásában. A banda is egyre jobban érik, formálódik és találja meg a saját útját. Az előző anyag számomra inkább még arról szólt, hogy keresem a helyem és a saját szerepemet, mára viszont sokkal konkrétabb, határozottabb elképzeléseim vannak a nóták születése során. Bátrabban kiveszem a részem és alkotok véleményt a közös munkában, egyre jobban a magaménak is tudom érezni a Lumberjack Commandot.  Zenei érdeklődésem igen széleskörű, nagyobb része igen távol áll a LC stílusától. Ebből egyébként próbálok erényt kovácsolni, mivel nem szeretem a szűk skatulyákat, fontosnak tartom, hogy egy zenekar mindig tudjon újat mutatni lemezről lemezre, persze a saját műfajában. Bár a stílusok egyre jobban összemosódnak, keverednek ezért egyre nehezebb egyedit alkotni, úgy, hogy az ne csak az extrémitásával tűnjön ki. A hangom ilyen, le is szögeztem még az elején, hogy nem tudok „valódi” redneck módjára üvölteni, egyszerűen nem ment soha. De mindent megteszek, hogy egyedivé és inkább színesebbé tegyem ezzel a palettát. Szerencsére megértő szívekre találtam, így mondhatni szabad kezem van, természetesen bizonyos kereteken és korlátokon belül.

Ha jól tudom te egy másik zenekarban is énekelsz. Talán ennek is köszönhetőek ezek a dallam centrikus énektémák? Egyáltalán mennyire lehet befolyással egy másik banda betöltött frontemberi posztod a Lumberjack-ben betöltött helyedre?

Ádám: Ez így van. A kezdetekkor, mikor megkerestek a srácok azzal kezdtem, hogy nem mehet egyik zenekar sem a másik rovására, sőt addig el sem vállaltam, míg a régi bandával nem beszéltem meg és ők áldásukat nem adták rá. Szerencsére próbatermet is közösen bérlünk, tudunk egymás történéseiről, pedig két teljesen más világ. Jól megférünk egymás mellett!

Az új dalok szövegeiben erősen jelen vannak a mindennapi élet küzdelmei, a háborúk és társadalmi ellentétek. Ez azt jelenti, hogy inkább figyeltek a mai világ eseményeire, sem mint a képzelet sörhabos hazug ábrándjaira?

Tamás: Pontosan! Nem mintha bulik örömei nem lennének ránk hatással, de talán ennél egy kicsit komolyabban vesszük magunkat. Most épp ilyen hangulatú témák jöttek és próbáltunk összhangot teremteni zene és szöveg között. A Heritage szigorúbb, mogorvább és sötétebb is lett a debüt Ep-nél, de ez nem azt jelenti, hogy később nem kanyarodnánk kicsit visszább, vagy más, még eddig kevésbé járt utak felé. Téma rengeteg van, ott hever előttünk nap, mint nap, hatnak ránk, de a fantáziánkat is elengedjük, ha kell. Szóval nem feltétlenül szeretnénk magunkat korlátozni.

A zenekaron belül mennyire oszlanak meg a stílusok? Hisz öt ember, öt személyiség. Egyetértés, egymástól való tanulás, tisztelet, vagy inkább ellentétek?

Tamás: Mondhatni, megoszlanak, de ez nem jelentkezik problémaként. Mindannyian erős személyiségek vagyunk, de jól össze tudunk dolgozni és figyelünk egymásra, nem az önös érdekek vezérelnek minket, hanem a közös zenélés öröme és az, hogy minél jobb dalokat írjunk. A csapatépítés is jól működik, van is rá igény! Ha-ha-ha… Tiszteljük, ha kell, segítjük, de legfőképpen inspiráljuk egymást és ez eddig működik.

Nagykanizsa nem épp az ország közepén vagy. Egy vidéki zenekarnak ez mennyire jelent hátrányt a fővárosi bandákkal szemben?

Tamás: De legalább délnyugaton! Erre felé nagyon kevés lehetőség van bulikat szervezni, egyébként sem tolonganak az emberek manapság a koncerteken. A nagy távolságot hátránynak érezzük, hosszú utazások, magas útiköltség, stb. Ellenben próbálunk ezeken a dolgokon átlépni és megteszünk mindent, hogy minél több helyre eljuthassunk. Pesti, vagy más, tőlünk távoli székhelyű bandákat is pont ezért nehezebb leszervezni, de igyekszünk jó kapcsolatokat kiépíteni és ápolni hasonlóan elszánt és lelkes zenekarokkal. Egyébként is ráférne a stílusra is az összetartás!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése