2015. február 25., szerda

Skulld – Skulld ’EP 2014

Tavaly év végi HOD-s villáminterjú után pár héttel a Skulld lelkes muzsikusai ígéretükhöz híven meg is jelentették a szintén Skulld névre keresztelt debüt kislemezüket. Az igazat megvallva, annak ellenére, hogy a srácok bemutatkozó anyagát már többször is meghallgattam valami miatt – és ezt röstellem is - úgy száguldtam el mellette, mint a 6:20-as gyors. De most, hogy lassan utolérem tavalyi elmaradásaimat, ők sem menekülhetnek semmitmondó soraim alól. Az 'EP dalai Gyapi Mester műhelyében lettek rögzítve, így a hangzásra és minőségre panaszunk nem igen lehet. 


Bemutatkozó anyaguk 5 olyan klasszikus heavy/doom hatású dalt tartalmaz, amikhez a groove metál erős reszelős esszenciáit vegyítettek. A bődületes erejű öblös riffekkel nyitó Horseheads egy igazi tökös, döngölős nóta és egyben az ’EP legerősebb dala is.  A gitárok vastagon ontják a harapós röfögéseiket, amik egy csorda begerjedt vadkanmódjára csörtetnek elő a hangfalakból, hogy aztán ezt követő Vlad acélos agyaraival döfjenek fel minket. A gitárok hasonló hévvel aprítanak a Mad Dog Days acsarkodó, magasfeszültségen pörgő eszelős tempójában. Mindig is szívből bírtam az ilyen zakatolós, nyálcsorgató őrölt metálos témákat. Épp úgy, mint azokat a mocskos varacskoló variálásokat, amint az ’EP számomra abszolult favoritja, a Whoreson Blues heavy metálos, szombatista doom riffei hoznak. Laza, de mégis feszes jó húzású riffek ezek, ízes gitárszólók, széles terpeszállással és metálvillázással.  Nem is akarhat egy doomer ennél többet. Veszetten búgó nyaktörős riffekkel és villámokként cikázó szólókkal teszik színesebbé a záró Skeletown markáns, csontozós fűrészeléseit, amikkel még jobban ráerősítenek az előző dalból sugárzó erő érzésére.


Az, hogy ez a fiatal csapat ilyen jól ráérzett erre a klasszikus vonulatokat felsorakoztatott zenei ösvényre, mindenképp elismerést érdemel. Még akkor is, ha érezhetően feltűnnek bennük az apróbb kezdő zenekaros hibák. Gondolok itt az ének (néha elhúz egy-egy témától, ill. az elkezdett dallamosabb vonalat nem tudja, vagy nem meri befejezni) és a dob apró kis pontatlanságaira. Mindezek ellenére a Skulld egy remek és élvezetes heavy/doom-groove bemutatkozó szett rittyentett nekünk. Hallgassátok, megéri!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése