2016. március 17., csütörtök

Magma Rise - False Flag Operation ’EP 2016

Három évvel a nagyszerű The Man In The Maze albuma után új anyaggal jelentkezett a hazai doom metal jeles képviselője a Magma Rise. A legendás MOOD egyik utódzenekaraként is számon tartott ex-Wall of Sleep, Stereochrist, Sunday Fury, és Neck Sprain tagokat tömörítő csapat március 14-én megjelenő False Flag Operation című 5 dalos kislemeze Holdampf Gábor énekes-basszusgitáros elmondása szerint: „Az új dalok kissé komorabbak, mint a The Man In The Maze anyag, most ez csapódott le mindabból, ami pillanatnyilag körbevesz minket. Olyan világban élünk, ami nem szól másról, mint arról, hogyan lehet az embereket manipulálni, beterelni őket ilyen-olyan áramlatokba, aztán egymásra zúdítani őket.” A kislemez apropója a Trouble egy klasszikus dalának a ˝Pray For The Dead˝ feldolgozása, amit Brian ˝Butch˝ Balich, az Argus (ex-Penance) énekese énekelt fel a lemezre. „A Trouble feldolgozást már évek óta tervezzük, most sor került megvalósításra. Butch barátunk néhány évvel ezelőtt jelezte, hogy szeretné rögzíteni ezt a Trouble dalt, és társakat keres hozzá. Említettem neki, hogy a Magma Rise-zal szívesen felvesszük, ő pedig felénekli. Most, úgy 4 évvel később realizálódott a terv. Boldogan nyugtáztuk! Ha-ha.”


A False Flag Operation a NAIL Records / Hammer Music gondozásában egy exkluzív korlátozott példányszámú digipak csomagolású kétlemezes CD változatban, a The Man In The Maze lemez újrakiadásával együtt látott napvilágot. A kislemez címadó, és egyben nyitó dalaként is szolgáló False Flag Operaiton szomorkásan lassú málháiból továbbra is (ami a csövön kifér) 100% garanciával kapjuk a Hegyi Kolos és Herczeg Laci páros által jól megszokott ikergitáros dallam-doom harmóniákat. Az ezt követő Shroud of Hologram az előző dallamokhoz képest már jóval súlyosabb, komorabb riffekkel operál, míg a The Metamorph szigorú, óramű pontosságú dob és a basszus ritmusszekciójára épülő sírós ikergitárok megint csak hozzák a hidegrázást, a zseniális gitárszólókról nem is beszélve. Ameddig a Trading Time-t nem hallottam, azt gondoltam, hogy a Shroud of Hologram az Ep legmarkánsabb dala. De nem…. A Trading Time oly sötét, és monoton lassú mázsákat penget a füleinkbe, hogy akár egy rituális ceremónián is érezhetnénk magunkat. A gitárok egymásután hozzák a sziklányi riffeket, szólókat, Gábor pedig az énekének összes eddigi dallamát ebbe a dalba sűrítette. A 10 perc 16 másodpercnyi játékidővel rendelkező dalt egy majd két perces, csodálatos akusztikus (hogy a stílushoz hű maradjak) doom madrigállal fejezik be. Legvégére pedig marad a Touble klasszikusának feldolgozása, a Pray For The Dead az ő nyitó viny-viny szólóival, feszes riffeléseivel és Brian ˝Butch˝ Balich hipnotikus énekével.
Szó mi, szó. Doom nagy öregjeink most is remekül odatették magukat. Komor riffek, ikergitár harmóniák, hogy is mondjam… magyar doom.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése