2013. november 17., vasárnap

Visioned Frailty – Sötét víziók tengere

A melodic death/doom-t játszó várpalotai Visioned Frailty a napokban jelentette meg első I Rise From The Dark Spumes of The Sea című albumát. Az új album kapcsán beszélgetek Márton Péterrel a zenekar dalszerző-gitárosával.

Szia Péter! Kérlek, először is mutasd be nekünk a zenekart.

Üdvözöllek Téged is, és a kedves olvasókat egyaránt!
Egy várpalotai székhellyel rendelkező, anno a saját szóló projektemként létrehozott zenekar vagyunk, mely kapcsán eredetileg az volt a tervem, hogy csak stúdió projektként fog üzemelni. Az élet aztán mégis úgy hozta, hogy mondhatni rendszeresen koncertező zenekarrá alakult ez a kezdeményezés. Jelenleg is készülünk egy komolyabb téli - tavaszi hadjáratra, többek közt a Stagediving Fesztiválturné keretein belül.

A projekt felállása jelenleg így néz ki: Márton Péter – dalszerző / gitáros, Sörös László – basszusgitár, Potkovácz Márk – dob, Palotás Péter - ének


Aki jártasabb a magyar metál világában már ismerheti a Te neved egy-két korábbi csapatodból. 2010-ben milyen megfontolásból alapítottad meg ezt a zenekart?

Ennek a döntésnek igazából két összetevője volt. Mindjárt meg is próbálom összefoglalni a lényeget.
Az egyik indok leginkább az volt, hogy a fő zenekaromnak számító Sunseth Sphere sajnos ismételten leállt akkoriban. Fogalmam sem volt róla, hogy valaha is elindul - e még egyáltalán ez a történet, így számomra kézenfekvő volt, hogy elkezdjek csinálni valami mást.

A másik indok, hogy szerencsére, vagy sajnos, rengeteg dalötletem szokott megszületni, melyek ráadásul elég szerteágazó stílusúak. Akkoriban is volt jó pár ötletem, melyek nem fértek volna bele a Sunseth Sphere zenei világába. Az igazat megvallva a VF demóval egy időben elkezdem csinálni egy funky demót, és még másik kettő, egészen más stílusú anyagot is felvétel szinten, szóval volt nálam alapanyag bőségesen. Ez az állapot egyébként a mai napig is tartja magát.

A mostani albumotokat megelőzte két kisebb bemutatkozásotok. Ezek mennyire voltak meghatározói a zenekar mostani zenei világának? Előre vittek, esetleg tereltek más irányba, vagy az óta is követitek azokat az alapszabályokat, amiket akkor lefektettetek?


Úgy gondolom mindenképp meghatározói voltak az első anyagok a csapat mostani zenei világának, de azt semmiképpen sem mondanám, hogy mereven ragaszkodunk egy korábban kijelölt úthoz. Mint említettem is, a friss ötleteim mindig elég szerteágazóak. Sokféle zenei stílus képes keveredni bennük. Így bizton állíthatom, hogy bár kialakult egy hamar felismerhető stílusa a zenekarnak, kétszer ugyanolyan anyagot biztos, hogy nem fogunk elkészíteni. A készülő új dalok kapcsán is azt tudom mondani, hogy lesz bennük frissesség az eddigi nótákhoz képest, de nem kell megijedni! Puhábbak nem leszünk zeneileg a következő anyagon sem, az biztos. Sőt…

Egyébként már az elején ez a stílus volt a cél?

A zene stílusa igazából már a legelső hangok megírásánál teljesen előttem volt fejben. Egy pillanatig nem volt kétséges, hogy milyen irányba fogok elindulni a dalokkal. Ettől függetlenül nem beszélhetünk szigorúan előre megírt stílusról, menetrendről. Mindig hagyom, hogy a kezem menjen a maga útján. Ez a hozzáállás nekem eddig abszolút bejött, úgyhogy nem is nagyon szándékozom változtatni rajta.  


Te saját szavaiddal, hogyan jellemeznéd, mutatnád be az új albumotokat?

Legelsőnek mindenképpen azt mondanám, hogy érzelem gazdag, mint minden zene, amihez valaha is közöm volt. Egyértelműen ösztön gitárosnak, dalszerzőnek tartom magam, és ez nagyban meg is mutatkozik az új album dalaiban is. Ha mindenképpen stílusokban kell gondolkozni, azt mondanám, hogy a hetvenes évek klasszikus rockzenei elemei keverednek itt súlyos death metál riffekkel. Ez az alap váz, de vannak itt goth / dark zenékbe beillő akusztikus és szóló betététek is.  No és ne feledkezzünk meg az itt – ott felbukkanó disszonáns hangokról sem. Ez a vonal egyébként részemről egyértelműen a hosszú évek óta tartó Voivod mániámnak tudható be. Ehhez a zenei kavalkádhoz jön még hozzá az ének, ami alapból egyszerű death metál hörgésnek tűnhet, de igazából sokkal többről van azért itt szó.

Erre az albumra felkerült egy-két korábbi dalotok is átírva, más képen előadva. Fontos folyamatos átdolgozás, az esetleges hiányosságok pótlása?

Igazából nem a hiányosságok pótlása miatt kerültek újra felvételre a Shades of Past demó dalai. Éppen ellenkezőleg! Anno azt az anyagot úgy raktam össze, hogy csak stúdiós projektként fog létezni a Visioned Frailty, így szabadjára engedtem a fantáziámat és elég rendesen telepakoltam a dalokat gitár sávokkal. Van olyan rész, ahol három sáv is szól egyszerre....
Mint említettem is, az élet aztán úgy hozta, hogy mégis csak játszom ezeket a dalokat élőben, így jobbnak láttam olyan verziókat újravenni, melyek könnyebben megvalósíthatóak élőben is. Mindettől függetlenül lényegében azért vettük fel újra ezeket a nótákat, mert bár a mai napig nagyon szeretjük a demót úgy, ahogy van, az Embryo EP felvétele után született meg a döntés, hogy ha ekkora erővel is meg tudnak szólalni a dalaink, akkor bizony meg kellene adni a lehetőséget újra a demós daloknak is. Egyébként, az új verzióknál a régihez képest más a hangolás, az éneket is Szabi nyomta fel, nem Peti. Egész más a két énekes karaktere. No és a szövegeken is variálva lett itt - ott. Mivel friss dalok szerencsére mindig vannak nálam raktáron, nem hinném, hogy a továbbiakban csinálunk majd hasonló megoldásokat. Szerintem ez egy egyszeri alkalom volt.

Ha jól tudom az album felvételei után a csapatból távozott az énekesetek, és a régi tért vissza, Volt ennek valami oka?

Igen, jól tudod. Sajnos volt egy újabb énekes váltásunk nemrégiben. Igazából semmi különös nem történt csak a zenei berkekben már megszokottnak mondható dolgok. A lemez rögzítése után nem sokkal, úgy június táján jelezte nekem Szabi, hogy költözés és egyéb magánjellegű dolgok miatt már nem tudja vállalni a zenekarozást. Természetesen megértettem az indokait, és bár nehezen, de el is fogadtam a helyzetet. Sajnálom a dolgot, és egyben nagyon hálás is vagyok Szabinak, mert egy olyan ponton jött segíteni, összerakni a lemez anyagát, amikor nagyon nagy szükségem volt rá. Meggyőződésem, hogy nélküle nem készülhetett volna el ez a lemez. Anno Palotás Peti is hasonló okok miatt kényszerült elhagyni a csapatot. Azóta eltelt jó másfél év. Megkérdeztem, érdekli - e, hogy újra csatlakozzon hozzánk, és szerencsére nem kellett nógatni, rögtön igent mondott a felkérésre.

Tervek, koncertek?

Tervek azok vannak bőséggel. Az elsődleges cél mindenképp az, hogy a lehetőségeinkhez képest minél több emberhez megpróbáljuk eljuttatni az album hírét. Értem ezalatt az internet lehető legnagyobb mértékű kihasználását, hogy elérjük a potenciális célközönséget. A Terjeszkedés másik formája pedig egyértelműen a koncertezés lesz. Jövő év január elejétől március közepéig jó néhány koncertünk lesz többek közt a Stagediving Fesztiválturné keretein belül, de a következő hónapokra is próbálunk majd minél több bulit lekötni. Nyáron pedig jönnek a fesztiválok, melyekre nagyon szeretnénk bejutni, de azért tisztában vagyunk vele, hogy azzal a zenével, amit játszunk, nem lesz ez egy egyszerű feladat. Tervbe van még véve egy klip leforgatása, pólók, egyéb merch cuccok készítése, és ha lesz rá időnk, akkor nekilátunk majd az új dalok végleges csiszolgatásának is.

Péter, Köszönöm a beszélgetést!

Én köszönöm szépen a lehetőséget!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése