2013. május 17., péntek

LostAgain.. - The Perfect Mood of Yesterday ’EP 2013

Friss, mondhatni még ropogós, hiszen két napja jelent meg a LostAgain… új terméke, a The Perfect Mood of Yesterday ’EP. Zenéjükben drone/doom psychedelic hatások keverednek a ’70-es évek space/acid-jében zakatoló domináló révületeiben. Az ’EP-n hallható két dal közel 20 perc játékidővel rendelkezik és mentségükre legyen monda, hogy hallgatásuk közben nem veszíted el a fonalat. Hosszúságuk ellenére mindig más és más hatásokkal bombázza meg érzékeinket, képzeletünket. Ez azonban már nem mondható el a borítón lévő képékről, mely inkább egy semmit mondó (modern szürrealistának mondható) kristály karchegy látképére utal egy őskori akvarell-falfestmény maradványairól. Bár lehet ez volt a cél, mert a zenében is van valami őskori.



A Paranoia As Instinct mély drone/doom acid trip-es nyitásától már az első hangtól fogva dinoszaurusz súlyosságú lábakkal állunk a ragacsos mocsárba, figyelve az ébredő permi égbolton áthatoló töredezett napsugarait. Kaotikus, mégis rendezett ütembe rakott reménytelenség árad a zenéből, megpakolva jó adag ’70 évekbeli elnyújtott, visító, torzan vibráló gitár foszlányokkal, melyek őrül hullámokként szaladgálnak körbe-körbe koponyánk sikátoraiban. Olyan lassúsak elnyújtottak ezek a hangok, mintha évezredek elmaradt révületei jelennének meg egy fakó másnapos trip-ben fetrengő, erősen gyötrő hasgörcsös pillanataiban. Száguldó, bepörgő dobok futamai olyan nemes egyszerűséggel csapodnak le, mint egy barlangrajz lepergett motívumai, ami igen élvezhetővé és kiemelkedővé teszi a dal zárását. A The Perfect Mood of Yesterday-ben folytatódik az őskori látomás egy újabb megelevenedett ősi delejes szeánszban, melyből már csak misztikusan suttogó monotóniát hallasz a ködön át: - „szippantás, szippantás mélyre”. Miközben a háttérből felsejlik a kábult angyalok csoportjának kéjes nyögése. Közben az égbolt dereng és ezek a mély, zord láva lassúságú hangok úgy hatnak, mint egy újabb mostoha rítus kezdete.  Koszosan, mocskosan kúsznak fel a gerinceden át agyad hipotalamuszáig, hogy lecsapolják tobozmirigyed révület nektárjait… és csak utazol, utazol. Míg a nyolcadik perc körül eszméletedre nem ébreszt egy szikrázó gitár hang, melynek hátán már egy idegen kozmosz felé haladsz a biztos megnyugvásba. Na, ez az a dal, amitől az a bizonyos fehér nyúl leharapná a saját fejét. 



Ez az album sokkal bonyolultabb, összetettebb és nehezebben emészthetőbb az előző LostAgain… ’EP-nél. De mégis van benne valami, amitől ez a hömpölygő ősi pszichedelikus acid folyam lüktetésének sodrásába merülünk, és úszunk az árral. 


Tagok: Nagy Dávid - basszus, ének, Róna Kristóf - gitár, Asztalos Viktor - dob






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése