2013. május 9., csütörtök

Toscrew - Crawl 'EP 2012

A 2004-ben alakult budapesti Toscrew zenekar a korai durva death metalos vonal után átesett egy nagyadag vérátömlesztésen. 2012-es Crawl 'EP-jüket súlyos, több tonnás sötét doom/stoner zene jellemzi. (csak megjegyzem, hogy a 2011-ben megjelent Antiego lemezük, a 7. Hang-Súly Zenei Díj "Év debütáló albuma" kategóriában jelölést kapott)
 

A ˝No Chance˝ indító daluk egy lassúbb, komplex ritmusokra épülő súlyos kis szerzemény. Az Énekes Pete orgánuma nagyon jól átjön, szépen hozza a dallamos részeket. A következő ˝Crawl˝ harcias, málhás csata ritmussal indít, majd dallamosan hömpölyög a végzet sötét tengerén.  Nagyot üt a dallamos éneklésbe beleolvadó károgás, ami egy kis black metalos hangzást kölcsönöz az egésznek, ez által még fagyosabb, ridegebbé teszi a dalt. …és jön a ˝Bad Trip˝! Egy olyan ős doom témával indítanak a srácok, hogy az még maga a jó öreg Tony Iommi bácsi is megirigyelné. Mint ha csak az Iron Man-t értelmezték volna újra a maguk stílusában. A gitároknak olyan súlya van mint egy több tonnás acél darabnak. Zakatolnak, lüktetnek, a dob pörög, taposnak az ismétlőpedálok is rendesen, és jönnek azok a hullámzó ének dallamok, a maguk kis károgásával bele szőve. Ez a dal egy telitalálat! A záró ˝Answer Me˝ egy jó adag groove-s szekcióval nyit. Pete mérges ének hangja remek ízt ad ennek a nótának. A vége felé van egy kis koncept belassulás, amibe belefűznek egy akkora elszállós szóló fejezi be a dalt, mit egy mámoros hajnal utáni ébredés.
Ez egy nagyon jól összerakott, masszív anyag. Súlyos, döngölős doom – Sátán! A zenekar most ép egy baltikumi turné sorozaton van (Észtország, Litvánia, Lengyelország). Igaz, többet koncerteznek külföldön mint itthon. Azonban a  közeljövőben lesz néhány itthoni koncertjük is: 2013.05.17. Budapest - YUK, 07.06. SZAR Fesztivál, 08.19. Balatonszemes - Zorall Sörolimpia. Közben készülődik az új anyag, ami remélhetőleg még az idén megjelenik. Az Előzetes ˝Slaughterhouse Blues˝daluk alapján az is harapni fog.


Tagok:  Ádám Dénes Pete - ének/gitár, Südi Kristóf - gitár/vokál, Mentes Mátyás - basszus/vokál, Markó Dávid - dob




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése