2013. május 18., szombat

Stoneblade - Kocsma füstös southern

A Stonebalde 2008 óta tapossa a magyarországi southern metal országutjiat. Zenéjükben keveredik a súlyos dög metal, a blues/rock és mindez felfüstölve finom southern dohánnyal. Olyan valódi bagó füstöt és sörszagot árasztó zene ez, melytől mi is a söntés alatt érezzük magunka! Zenéjük hamar berobbant a veszprémi éjszakai életbe. Pár koncert után már elismerően nyilatkoztak róluk a zenekarok, akikkel együtt léptek fel és a pápai Gitárnyűvők tehetségkutató versenyen, ahol a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a bandát. Nem sokkal ezután elkészült a Stonebalde első demója, 2009-ben ˝Prologue˝ címmel. Majd 2010-ben mini ’EP ˝Metamorphosis˝. Utána kis tempó vissza fogás, gyerek, és egy-két koncert. 2011-ben dobos csere, és terv egy lemez összedobására. Amiből 2012-re egy videoklip a ˝Family Affair˝ születik, ami önmagában egy videó maxi előzetes is. 




˝Prologue˝ ez az úgy mond bemutatkozó 5 számos anyag olyan súlyos dalokat tartalmaz, amelyekhez   a sok sör, és füst mellékhatásként is hozzá tartozik. A nyitó ˝Inward God˝ egy jó kis húzós darab, délies reffrénel. Ami erősen át folyik és hasonló dinamizmussal húzza tovább a stoner szőrös ˝Inner Path˝-t.  Ebből a témáiból süt a C.O.C mocskos dallamos hatása. ˝The Fight˝ olyan súlyos sludge riffeket kapunk a képünkbe, a közepén visszafogott balladás/blues gitárral, hogy még a cigink is kiesik a szánkból. A ˝Let Me Be˝nyitó basszustémáját hallva, egy távoli Kyuss-os kép ugrik be. Ez egy lassabb, de hangulatos tétel, jól megpakolt torzításokkal, és pattogó dobokkal. Az utolsó dal a ˝Fuckin’ Rock’n’Roll˝ egy szuper stoner ritmusú szekció, kicsi rúdtáncos refrénnel. 



˝Metamorphosis˝ a nyitásnál egy jó adag Black Label Society-t kapunk a nyakunkba ˝Dies Within˝ szakállasan, sörösen. Ezt a vonalat húzósan folytatja a ˝The Jester˝ lüktető southern metal ritmusaival. A ˝Stone Skin˝-el az álló vizet kavarják fel lassú, füstös lüktetős metalos balladás dallamaikkal, melyben nagyon jól recseg az énekes mélyebb, ordítós hangja… és az a wow pedál csak nyomja a szólót. ˝Melt Like The Ice˝ tökéletesen folytatja a szálat száraz rockkos, bluesos pengetéseivel, a torzított énekek pedig totál másnapos feelingje van. Az egész dalból árad valami spirituális (Spiritual Beggars). Majd újra felbőgnek a motorok és robogunk is tovább a ˝Have To Go˝ hátán a groove füstös naplementébe. 
 
A ˝Family Affair˝ videó 100% BLS. Oly jó, hogy itt tényleg kicsúszik a pohár az ember kezéből. Pattog a basszus, a gitárból ömlik a southern füst, az ének mocskos részeges. Akaratlanul is még egy sör!



Most elgondolkodom azon, ha ezek az anyagok csak csalik voltak a Stoneblade részéről, milyen lesz az album amivel váratnak minket!?



Tagok: Jakabfi Balázs - ének, Németh Gergely - dob, Szalai Gábor - gitár, Dalmadi István - basszus





2 megjegyzés: